Despre noi

line_separator

Martie 2019
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

line_separator
line_separator


line_sep

     "Sanatatea omului este telul suprem al actului medical. Obligatia asistentului medical consta in a apara sanatatea fizica si mentala a omului, in a usura suferintele, in respectul vietii si demnitatii persoanei umane, fara discriminari in functie de varsta, sex, rasa, etnie, religie, nationalitate, conditie sociala, ideologie politica sau orice alt motiv, in timp de pace, precum si in timp de razboi. Respectul datorat persoanei umane nu inceteaza nici dupa decesul acesteia."


     A fi asistenta medicala inseamna:

 • sa nu fi niciodata plictisita;
 • sa fi deseori frustrata;
 • sa fi inconjurata de probleme;
 • sa ai multe de facut si atât de putin timp;
 • sa porti o responsabilitate foarte mare si sa ai foarte putina autoritate;
 • sa intri in vietile oamenilor, ale copiilor si sa marchezi o diferenta; unii te vor binecuvânta, altii te vor blestema;
 • vei vedea oameni (copii) in starea lor cea mai proasta… si in starea lor cea mai buna;
 • nu vei inceta niciodata sa fi uluita de capacitatea oamenilor (copiilor) de a iubi, de a indura si de curajul acestora;
 • vei vedea viata incepând si sfârsindu-se;
 • vei repurta victorii triumfatoare si esecuri devastatoare;
 • vei plânge mult;
 • vei râde mult;
 • vei sti ce inseamna sa fi om si sa fi uman.

     Sunt cuvinte in care cred ca ne regasim fiecare dintre noi.

In lumea medicala, care cuprinde pe toti cei ce lucreaza in domeniul medical, exista o obligatie si o responsabilitate care se intâlneste la nivel de UNICAT fata de celelalte profesii, pentru ca se lucreaza cu bolnavul si cu viata omului.
Totul este legat de responsabilitate.

Personalul medical practica o profesiune prin excelenta umanista, in favoarea omenirii.

Actul medical este un act benefic societatii si are in vedere salvarea vietii, prelungirea vietii, prevenirea infirmitatilor, usurarea suferintelor, cresterea, mentinerea sau redarea intregului potential fizic si psihic, reintregirea sau reinsertia sociala etc.

Scopul echipei medicale este acela de a salva viata bolnavului si a-l proteja de orice risc. Profesionalismul trebuie sa se manifeste in permanenta si atunci suntem ocrotiti.

Prevenirea greselilor si erorilor medicale se face printr-o pregatire continua la locul de munca si prin cursuri organizate pe profile, specialitati.

Responsabilitatea pe care o au asistentele medicale astazi este fara indoiala mai mare decât in trecut. Pentru a-si putea duce la indeplinire responsabilitatile, asistentii medicali trebuie sa aiba libertatea si competenta de a decide in conformitate cu credintele si valorile profesiei alese.

Mai mult decât in alte domenii, in medicina, responsabilitatea este in primul rând personala si apoi profesionala (tehnica), morala, juridica (civila, penala), sociala, economica. Rutina, graba, comoditatea, superficialitatea, infatuarea, imprudenta, teama de raspundere, sunt tot atâtea cazuri de eroare in activitatea asistentilor medicali.

Relatiile interumane normale intre membrii echipei medicale presupun in acelasi timp si dezvoltarea unor calitati personale, individuale ale asistentilor medicali, precum:

 • capacitatea de autocunoastere si autoevaluare bazata pe sinceritate;
 • capacitatea de a-si analiza propriile sentimente, de a le recunoaste si de a lua deciziile cele mai bune atunci când este furios, deprimat, fericit sau nefericit, sau chiar atunci când este dominat de un sistem de frustrare;
 • capacitatea de a avea un comportament ce poate aparea ca un model pentru cei din jur;
 • altruism;
 • un simt etic foarte dezvoltat;
 • capacitatea de apreciere a valorilor umane adevarate;
 • capacitatea de ierarhizare a valorilor umane cu care vine in contact;
 • responsabilitate - atât cea care decurge direct din propriile actiuni, cât si cea care rezulta din impartirea responsabilitatii cu ceilalti membrii ai echipei.

     Suntem la sfârsitul unui prim ciclu de trei ani in care fiecare asistent medical a avut obligatia de a participa la actiuni de Educatie Medicala Continua in vederea imbunatatirii cunostintelor si abilitatilor necesare exercitarii profesiei de asistent medical conform standardelor si normelor in vigoare.
     Filiala judeteana Galati a Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din România s-a preocupat pentru organizarea pe plan local a câtor mai multe manifestari de Educatie Medicala Continua (mese rotunde, simpozioane, cursuri) pentru ca fiecare membru care isi exercita profesia de asistent medical sa aiba posibilitatea participarii la asemenea actiuni. Totodata colegii care au dorit, au avut posibilitatea sa participe la actiuni de Educatie Medicala Continua organizate la nivel national sau in alte judete.
     Constatam cu satisfactie ca, majoritatea asistentilor medicali, membri ai filialei judetene a O.A.M.M.R. Galati, si-au asumat raspunderea participarii la activitatile de Educatie Medicala Continua si au acumulat numarul corespunzator de credite.


De ce Educatie Medicala Continua ?

     Asa cum am precizat mai sus fiecare profesionist trebuie sa ofere servicii de calitate iar aceasta nu este posibil fara o continua conectare la noutatile ce tin de exercitarea profesiei cât si prin reimprospatarea cunostintelor acumulate in formarea de baza a fiecarui asistent medical.
     Legea exercitarii profesiei de asistent medical (307/2004) precizeaza obligativitatea participarii tuturor asistentilor medicali si moaselor precum si a specialitatilor paraclinice la forme de Educatie Medicala Continua in vederea cresterii calitatii actului de ingrijire si tratament.
     Imi exprim aprecierea si consideratia pentru eforturile fiecarui asistent medical in vederea practicarii profesiei cu responsabilitate si profesionalism, asigurându-va totodata ca filiala judeteana a O.A.M.M.R. se angajeaza sa sustina si sa promoveze interesul profesiei si al profesionistilor.


PRESEDINTE O.A.M.G.M.A.M.R. GALATI
ARTIMOF DANIELA


Site gazduit de Romarg.ro         226748 vizitatori  --© 2007 O.A.M.G.M.A.M.R. Galati--   Get Firefox!