Biroul de presa

line_separator

Februarie 2019
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   

line_separator
line_separator


line_sep

Ordinul Asistenților Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenților Medicali din România

- Filiala Galați -

line_sep

Săptămâna mondială de informare asupra antibioticelor şi creşterea rezistenţei organismului uman la antibiotice - 12 - 18 NOIEMBRIE 2018!


Săptămâna mondială de informare asupra antibioticelor (World Antibiotic Awareness Week) sub egida Naţiunilor Unite începe la 12 noiembrie 2018, având ca scop informarea populaţiei la nivel global cu privire la creşterea rezistenţei organismului uman la antibiotice şi, implicit, încurajarea folosirii celor mai bune practici în rândul publicului larg, al lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi al factorilor de decizie, pentru a evita apariţia şi răspândirea acestui fenomen.

De la descoperirea lor, antibioticele au fost considerate drept piatra de temelie a medicinei moderne. Cu toate acestea, suprasolicitarea şi folosirea abuzivă a antibioticelor în obţinerea sănătăţii umane şi animale au încurajat apariţia şi răspândirea rezistenţei la antibiotice. Spre exemplu, în chirurgie, abuzul de antibiotice pune în pericol toţi pacienţii care urmează să fie supuşi unei operaţii. Până la 33% dintre pacienţii chirurgicali primesc o infecţie postoperatorie, din care 51% pot fi rezistenţi la antibiotice. Rezistenţa la antibiotice creşte până la stadii periculoase în toate părţile lumii, şi ne ameninţă capacitatea noastră de a combate bolile infecţioase comune şi de a sprijini procedurile medicale moderne, potrivit portalului who.int/infection-prevention.

Campania din 2018, desfăşurată în săptămâna 12 - 18 noiembrie, urmăreşte să ofere o mai mare flexibilitate în regiunile şi ţările afectate, pentru a reflecta asupra priorităţilor lor unice, cu scopul de a atinge nivelurile specifice de conştientizare şi pentru audienţele specifice ale acestora. Infecţiile rezistente la antibiotice pot afecta pe oricine, de orice vârstă şi în orice ţară. Acţiunile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) vor amplifica mesajele importante pentru publicul larg şi va ajuta populaţia la nivel global în lupta împotriva rezistenţei la antibiotice.

OMS a elaborat o serie de materiale pentru Săptămâna mondială de informare asupra antibioticelor în toate limbile ONU. Posterele, bannerele şi infograficele vor fi disponibile, precum şi resursele media, care pot fi însoţite de mesaje media sociale adaptate pentru fiecare zi a săptămânii dedicate informării asupra antibioticelor din acest an.

Pentru primele cinci zile ale acestei perioade au fost alese obiective zilnice pentru a obţine o creştere a eficienţei campaniei din acest an, astfel:

ziua 1 - îmbunătăţirea conştientizării şi înţelegerii rezistenţei la antibiotice prin comunicare, educaţie;

ziua 2 - consolidarea bazei de cunoştinţe şi a dovezilor prin supraveghere şi cercetare;

ziua 3 - prevenirea şi controlul infecţiilor, printr-o igienă corespunzătoare şi măsuri de prevenire a infecţiilor;

ziua 4 - optimizarea utilizării antibioticelor, asigurarea folosirii antibioticelor doar de pacienţii care au nevoie de ele într-adevăr, reglementează modul în care sunt distribuite şi tratate cu grijă;

ziua 5 - investiţii, cercetare şi dezvoltare.

Tot în această săptămână Ziua europeană a informării despre antibiotice este marcată la 18 noiembrie.

În Europa, consumul total de antibiotice a rămas foarte ridicat în intervalul 2012-2015. Aproximativ 25.000 decese sunt provocate anual de infecţiile cauzate de rezistenţă la antimicrobiene, iar costurile de asistenţă medicală şi pierderile economice generate de incapacitatea de muncă cauzată de rezistenţa la antimicrobiene ajung la peste 1,5 miliarde euro. (potrivit Antimicrobial resistance surveillance in Europe 2015, Stockholm, January 2017: ecdc.europa.eu).

Pentru a face faţă acestei situaţii alarmante, World Health Assembly a adoptat, în mai 2015, Planul Global de Acţiune privind Rezistenţa la Antimicrobiene.

Planul de acţiune recunoaşte importanţa unor sectoare, precum: medicina umană şi veterinară, agricultura, mediul financiar, protecţia consumatorilor şi ia în consideraţie resursele variate pe care naţiunile le au la îndemână pentru a combate rezistenţa la antimicrobiene, cât şi factorii economici care descurajează comercializarea sub noi denumiri a unor antimicrobiene clasice de către industria farmaceutică.

Obiectivele Planului, detaliate în informarea privind celebrarea Zilei europene a informării despre antibiotice, sunt centrate pe creşterea gradului de conştientizare şi înţelegere a rezistenţei antimicrobiene, atât la nivelul profesional cât şi la cel al publicului larg.Rezistenţa antimicrobiană continuă să reprezinte o ameninţare serioasă pentru sănătatea publică în Europa.

Consumul total de antibiotice în România în anul 2015 a rămas extrem de mare şi caracterizat de accentuarea utilizării preferenţiale a antibioticelor cu risc de a selecta rezistenţă bacteriană şi de a induce infecţii severe, precum cele determinate de Clostridium difficile, potrivit http://insp.gov.ro/sites/.

Un rol de seamă revine educării şi conştientizării publicului larg prin intermediul reţelei de promovare a sănătăţii, ce trebuie să privească acest obiectiv ca un aspect esenţial al misiunii sale.

Cu ocazia Zilei europene a sensibilizării cu privire la utilizarea antibioticelor (European Antibiotic Awareness Day - EAAD), le cerem medicilor, asistenţilor medicali, directorilor de spital, farmaciştilor, agricultorilor, medicilor veterinari, factorilor legislativi, organizaţiilor profesionale şi de pacienţi, instituţiilor de stat şi publicului larg, printre alţii, să distribuie un mesaj pe Twitter, Facebook sau Instagram, explicând ce fac ei pentru ca aceste medicamente să-şi menţină eficacitatea. Fiecare are răspunderea de a menţine eficacitatea antibioticelor!

Dacă doriţi să sprijiniţi campania, distribuiţi mesaje, poze sau filme în săptămâna 12-18 noiembrie 2018, folosind hashtagul #KeepAntibioticsWorking

Rezistenţa la antibiotice - unde ne aflăm acum?

Rezistenţa la antibiotice este capacitatea bacteriilor de a opune rezistenţă la acţiunea unui antibiotic. Rezistenţa la antibiotice limitează drastic numărul de antibiotice disponibile pentru tratarea multor boli.
înainte de descoperirea antibioticelor, mii de persoane mureau din cauza bolilor bacteriene, precum pneumonie sau infecţii postoperatorii. De la descoperirea şi utilizarea antibioticelor, din ce în ce mai multe bacterii, care iniţial erau sensibile, au devenit rezistente şi au dezvoltat numeroase mijloace de a opune rezistenţă la antibiotice. Având în vedere că rezistenţa este tot mai mare şi că în ultimii ani au fost descoperite şi comercializate puţine antibiotice, rezistenţa la antibiotice este acum o ameninţare majoră la adresa sănătăţii publice.
Fără antibiotice, ne-am putea întoarce în "epoca preantibiotică", iar transplanturile de organe, chimioterapia împotriva cancerului, terapia intensivă şi alte proceduri medicale nu ar mai fi posibile. Bolile bacteriene s-ar răspândi şi nu ar mai putea fi tratate, provocând decese.

La numai 70 de ani de la introducerea antibioticelor, ne confruntăm cu posibilitatea unui viitor fără medicamente eficace pentru tratarea infecţiilor bacteriene.


line_sep

POLMED ->>> Selecţia participanţilor pentru activitatea de focus grup-uri - Regiunea Sud Est


Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), în calitate de beneficiar, începând cu data de 28 iunie 2018, implementează proiectul "Servicii medicale îmbunătăţite calitativ printr-o nouă
politică publică privind valorile profesiilor de asistent medical şi moaşă - POLMED" (Cod SIPOCA 169/ Cod SMIS 111787).

Începe selecţia participanţilor pentru activitatea de focus grup-uri în cadrul proiectului POLMED – Regiunea Sud Est !

Avand in vedere ca începând cu data de 28.09.2018 a demarat subactivitatea "A.3.2 Analiza calitativa a orientarilor si optiunilor cu privire la valorile profesionale ale asistentilor medicali si moaselor prin tehnica focus grup", subactivitate in cadrul careia se vor selecta persoanele din grupul tinta (cele 200 de persoane angajate in unitati sanitare publice) si se vor desfasura cele 8 focus grupuri, cate unul pe fiecare regiune de dezvoltare, va prezentam atasat Metodologia de selectie a grupului tinta participant la focus grupuri, elaborata in cadrul proiectului.

Participarea la acest focus grup va permite asistenţilor medicali şi moaşelor prezente să participe activ în procesul de identificare a orientărilor şi opţiunilor ce ţin de valorile profesiei. în urma celor 8 focus grupuri organizate în toată ţara, se va elabora un raport de cercetare bazat pe datele colectate.

Astfel, primul pas in cadrul acestei subactivitati este acela de recrutare, selectie si validare a grupului tinta.

În acest sens, in cadrul regiunii Sud Est (judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea) aceasta activitate se va desfasura dupa urmatorul calendar:
- perioada de depunere dosare grup tinta: 12.11-16.11.2018;
- transmitere dosare grup tinta catre echipa de proiect OAMGMAMR National (prin posta rapida, in original): 19.11.2018;
- verificare si validare grup tinta de catre membrii echipei de proiect OAMGMAMR National : 20.11 - 23.11.2018.

Ulterior validarii grupului tinta de catre membrii echipei de proiect OAMGMAMR National, se va desfasura focus grupul organizat in cadrul regiunii Sud Est , in perioada 03.12 - 04.12.2018 (intrare cu pranz 03.12.2018, iesire cu mic dejun 04.12.2018), la Constanta, Hotel Maria.

Pentru membrii filialei Galati, dosarele se depun de luni pana joi între orele 10:00-16:00 la sediul OAMGMAMR Filiala Galati. Pentru orice alte informaţii suplimentare, vă rog să contactaţi secretariatul O.A.M.G.M.A.M.R Filiala Galati - tel. 0336802521.

Cei care doresc să-şi depună dosarele în vederea participării la focus grup trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

- Asistent medical/moaşă angajat/ă într-o unitate medicală publică;
- Experienţă de minim 1 an ca practician în domeniul medical;
- Interacţionează direct cu pacienţii sau coordonează secţii de asistenţi medicali/moaşe;
- Este de acord cu utilizarea şi prelucrarea datelor personale incluse în Formularul individual al participantului şi declaraţia pe proprie răspundere – Anexele 1 şi 2;
- Este de acord să participe la activitatea din cadrul proiectului în afara orelor de program;
- Va avea disponibilitatea de a participa la activitatea din proiect pentru care a fost selectat;
- Este cetăţean UE cu domiciliul sau reşedinţa legală în România.

Metodologia de selecţie împreună cu anexele le gasiti ataşate.

 Download Metodologia selectie focus grup POLMED

 Download Anexa 1 - Formular individual al participantului

 Download Anexa 2 - Declaratie propria raspundere

 Download Anexa 3 - Centralizator dosare GT

 Download Anexa 4 - Registru intrari dosare GT

 Download Anexa 5 - Adresa inaintare dosare GT

 Download Lista documente necesare inscrierii GT


line_sep

Ghid de neonatologie pentru asistente Autori: Iulia Negrea, Geta Mitrea, Mihaela Patriciu, Editura Medicală, 2018


neonat

O lucrare deosebit de utilă pentru asistentele medicale din secţiile de neonatologie.
Autorii fac o trecere în revistă a aspectelor esenţiale ale dezvoltării nou-născutului, în diverse etape.
Sunt prezentate, de asemenea, şi concepte fundamentale ale patologiei neonatale precum sepsisul, convulsiile sau traumatismele obstetricale.
La finalul lucrării, autorii oferă îndrumare şi despre cum trebuie abordată comunicarea cu părinţii în momentele speciale, dar şi despre transportul nou-născutului bolnav.


line_sep

ZM2018


Ziua Internaţională a moaşelor este marcată pretutindeni la 5 MAI, pentru a reliefa importanţa moaşei în sistemul sanitar, fiind o ocazie pentru a evidenţia rolul important pe care acestea îl ocupă în sănătatea gravidelor, mamelor, a copiilor şi, nu în ultimul rând, a familiilor acestora, aspecte surprinse şi în sloganul lansat de ICM în acest an, "Moaşele, în avangarda îngrijirilor de calitate".

Activitatea profesională a moaşelor constă in promovarea sănătăţii femeilor, nou-născuţilor, familiei lor şi a întregii comunităţi.

Profesia de MOAŞĂ în România presupune studii superioare în Facultăţile de Medicină cu durata de 4 ani şi garantează dreptul de acces şi exercitare a următoarelor activităţi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare:

a) asigurarea unei bune informări şi consilierea în materie de planificare familială;

b) diagnosticarea sarcinii, apoi supravegherea sarcinii normale, efectuarea examinărilor necesare pentru supravegherea evoluţiei sarcinii normale;

c) prescrierea sau consilierea privind examinările necesare celei mai timpurii diagnosticări posibile a sarcinilor cu riscuri;

d) stabilirea unui program de pregătire a viitorilor părinţi şi consilierea lor în materie de igienă şi alimentaţie, asigurarea pregătirii complete pentru naştere;

e) îngrijirea şi asistarea mamei în timpul travaliului şi monitorizarea stării fetusului in utero prin mijloace clinice şi tehnice adecvate;

f) asistarea naşterii normale inclusiv, la nevoie, efectuarea epiziotomiei şi în cazuri de urgenţă practicarea naşterii în prezentaţie pelviană;

g) recunoaşterea, la mamă sau la copil, a semnelor de anunţare a unor anomalii care necesită intervenţia unui medic şi, după caz, asistarea acestuia; luarea măsurilor de urgenţă care se impun în absenţa medicului, în special extragerea manuală a placentei, urmată eventual de examinarea manuală a uterului;

h) examinarea şi îngrijirea nou-născutului; luarea tuturor iniţiativelor care se impun în caz de nevoie şi practicarea, după caz, a resuscitării imediate;

i) îngrijirea mamei, monitorizarea progreselor mamei în perioada postnatală şi acordarea tuturor sfaturilor utile privind creşterea nou-născutului în cele mai bune condiţii;

j) acordarea îngrijirilor prescrise de medic;

k) elaborarea rapoartelor scrise necesare;

l) desfăşurarea de către moaşele licenţiate de activităţi de educaţie în instituţii de învăţământ pentru pregătirea viitoarelor moaşe, activităţi de cercetare şi în cadrul programelor de educaţie continuă.

OMS şi partenerii săi solicită decidenţilor din societate, încetarea discriminării, a hărţuirii şi a lipsei de respect cu care sunt tratate moaşele în multe ţări din lume, ceea ce le împiedică pe acestea să ofere îngrijiri de calitate atât gravidelor cât şi nou-născuţilor.

Pentru abnegaţia şi profesionalismul de care dau dovadă în fiecare clipă a activităţii lor, pentru rolul lor şi responsabilităţile asumate la naşterea copiilor, adresăm moaşelor din Judeţul Galaţi sincere felicitări, vă dorim multă sănătate, realizări profesionale şi împliniri familiale!

LA MULŢI ANI!


BIROUL CONSILIULUI JUDEŢEAN OAMGMAMR GALAŢI

PREŞEDINTE
ARTIMOF DANIELA


line_sep

12 MAI - Ziua Internaţională a Asistentului Medical !


Sănătatea este un drept fundamental al omului !

"Pentru mine, întrebarea fundamentală a Acoperirii Universale cu Servicii Medicale este de natură etică.
Dorim să moară concetăţenii noştri pentru că sunt săraci?
Sau milioane de familii să sărăcească din cauza unor cheltuieli de sănătate catastrofale, deoarece nu dispun de protecţie privind riscul financiar?
Acoperirea Universală cu Servicii Medicale este un drept al omului."

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (Director General, OMS)Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) consideră că sănătatea este un drept fundamental al omului !

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) se află în fruntea promovării accesului la sănătate, iar asistenţii medicali sunt cheia furnizării acestuia.

În întreaga lume există persoane şi comunităţi care suferă de boli din cauza lipsei îngrijirilor medicale accesibile şi cu costuri suportabile.

Ca voce globală a profesiei de asistent medical, Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) va continua să îşi exprime opinia.

În anul 2018, ICN face acest lucru mai răsunător şi mai puternic ca niciodată!

Tema Zilei Internaţionale a Asistenţilor Medicali 2018

"Asistenţii Medicali: O voce pentru conducere, Sănătatea este un drept al omului", prezintă dovezi convingătoare care arată modul în care investiţia în profesia de asistent medical duce la dezvoltare economică, şi modul în care îmbunătăţirea condiţiilor în care trăiesc oamenii are ca rezultat societăţi coezive şi economii productive".

Pentru asistenţii medicali, "Sănătatea este un drept fundamental al omului " înseamnă că toţi oamenii au dreptul de a accesa îngrijiri medicale de calitate şi suportabile din punct de vedere al costurilor, într-un moment în care au nevoie cel mai mult de acest lucru.

Şi există asistenţi medicali care lucrează în unităţi de sănătate şi în poziţii de influenţă şi luare de decizii care fac acest lucru chiar în acest moment!

Analiza complexităţii PROCESULUI de ÎNGRIJIRE şi accesului la îngrijirile medicale
Viziunea unică şi intima a asistentului medical

Analiza complexităţii accesului la îngrijiri medicale

"Dacă nu implicăm consumatorii, pacienţii şi membrii familiei în procesul de îngrijire, nu vom fi eficienţi în eliminarea inegalităţilor şi în îmbunătăţirea sănătăţii pentru toţi." - Kalahn Taylor-Clark

Viziunea unică şi intimă a asistentului medical
Nu există o altă profesie care să răspundă nevoilor oamenilor în cele mai vulnerabile perioade ale vieţii lor, ca profesia de asistent medical!

Relaţia dintre pacient şi asistentul medical oferă o viziune intimă şi unică asupra vieţii unei persoane.

Mai mult decât orice altă specialitate din domeniul sănătăţii, asistenţii medicali îşi petrec majoritatea timpului cu pacienţii şi cu familiile acestora şi au contact direct cu poveştile care au impact asupra sănătăţii şi bunăstării lor.


Toţi avem o poveste şi fiecare poveste are potenţialul de a îmbunătăţi sistemul de sănătate şi de a permite persoanelor şi comunităţilor să atingă cele mai înalte standarde de sănătate. Din aceste perspective vine capacitatea de schimbare.

Factorii de decizie politică sunt departe de cerinţele care fac un sistem de sănătate eficient şi centrat pe persoană; pentru ei este un aspect periferic.

Pentru asistenţii medicali este experienţa trăită zi de zi. Dreptul la cele mai înalte standarde de sănătate necesită viziunea unui profesionist pentru a pune în discuţie modul în care funcţionează sistemul de sănătate şi cum poate fi îmbunătăţit.

Accesul la îngrijiri medicale reprezintă un factor determinant al modului în care sistemul de sănătate răspunde nevoilor de sănătate a persoanelor şi comunităţilor

- Accesul la îngrijirile medicale: Conştientizarea şi identificarea nevoilor nesatisfăcute ale pacientului
- Accesul la îngrijirile medicale: Respectarea nevoilor diverse ale clienţilor/ pacienţilor
- Accesul la îngrijirile medicale: Disponibilitate şi servicii uşor accesibile
- Accesul la îngrijirile medicale: Accesibilitatea îngrijirilor din punct de vedere al costurilor
- Accesul la îngrijirile medicale: îngrijiri sigure şi de calitate
- Accesul la îngrijirile medicale: Promptitudinea accesului
- Accesul la îngrijirile medicale: îngrijiri centrate pe persoană -
"Clientul/pacientul, NU asistentul medical este autoritatea şi factorul de decizie, rolul asistentului medical implică îngrijirea indivizilor şi a familiilor în alegerea responsabilităţilor pentru schimbarea procesului de sănătate." Rose Marie Risso Parse (Nursing Theorist)

Dreptul la sănătate şi tema principală ICN de anul acesta

"Tratamentul unei boli poate fi în întregime impersonal; îngrijirea unui pacient trebuie să fie complet personală." - Francis W. Peabody


De ce pune ICN accentul pe sănătate, ca drept al omului?

Această orientare extinsă le permite asistenţilor medicali să înţeleagă baza filosofică a tuturor practicilor, fie că este vorba despre promovarea sănătăţii, prevenirea bolilor sau a traumelor sau tratamentul acut sau cronic.

Ne permite să identificăm efectele pe care le au asupra sănătăţii determinanţii sociali, cum ar fi: salubritatea, alimentaţia corectă, locuinţele decente, condiţiile bune la locul de muncă, educaţia, egalitatea şi un mediu curat.

Rolul profesiei de asistent medical în abordarea inegalităţilor, a practicilor discriminatorii şi a relaţiilor de putere nedrepte în determinanţii sociali ai sănătăţii a reprezentat punctul central al Zilei Internaţionale a Asistenilor Medicali (IND) 2017 ("Asistenţii medicali: O voce pentru conducere - Atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă").

De asemenea, ne permite să înţelegem sistemul de sănătate dintr-o perspectivă centrată pe persoană şi pe comunitate. IND din acest an se bazează pe mesajul IND 2017, explorând acum aspecte privind accesul la îngrijirile medicale şi impactul problemelor privind accesul asupra rezultatelor de sănătate.
Sistemele de sănătate reprezintă un element esenţial al unei societăţi sănătoase şi echitabile. Atunci când privim sănătatea ca pe un drept al omului ni se cere să luăm măsuri şi să ne asumăm responsabilităţi, pentru a permite accesul la sistemul de sănătate.

Această convingere ar trebui să fie piatra de temelie a unui sistem eficient, iar în cele din urmă, comunităţile şi ţările s-ar bucura de beneficii.

Dreptul la sănătate este mai mult decât o lozincă a personalului medical, a grupurilor de societate civilă şi a organizaţiilor non-guvernamentale în efortul de a schimba pozitiv lumea. în majoritatea cazurilor, dreptul la sănătate este un instrument juridic care poate fi folosit pentru a trage la răspundere guvernele şi comunitatea internaţională.

Poate fi şi ar trebui folosit ca un instrument constructiv pentru sectorul sănătăţii, pentru a furniza cele mai bune servicii de îngrijiri persoanelor, comunităţilor şi populaţiilor.

Acoperirea Universală cu Servicii Medicale şi modul în care este transpusă în diverse ţări depinde extrem de mult de context. în principiu, nimănui nu ar trebui să i se refuze accesul la standardele corespunzătoare de sănătate ale ţării sale, din cauza statului financiar, în cazul în care serviciile de îngrijiri furnizate îi aruncă şi mai mult în sărăcie.

Principiile generale ale unui sistem de sănătate bazat pe dreptul la sănătate

Rezultate şi procese
Preocupare faţă de funcţionarea sistemului de sănătate şi a modului în care o face (de ex. transparent, participativ şi fără discriminare)

Echitate, egalitate şi non-discriminare Un sistem de sănătate ar trebui să fie accesibil tuturor, fără discriminare, inclusiv celor ce trăiesc în sărăcie, minorităţilor, popoarelor indigene, femeilor, copiilor, persoanelor cu dizabilităţi şi persoanelor în vârstă, etc.

Adecvat din punct de vedere cultural
Sistemul de sănătate ar trebui să respecte diferenţele culturale.

Determinanţi ai sănătăţii
Sănătatea persoanelor şi a comunităţilor necesită mai mult decât îngrijire medicală: include abordarea determinanţilor sănătăţii.

Realizare progresivă
Dreptul la cele mai înalte standarde de sănătate realizabile este supus realizării progresive şi disponibilităţii resurselor. Cu alte cuvinte, un sistem de sănătate cuprinzător integrat, nu poate fi construit peste noapte. Cu toate acestea, ar trebui să se înregistreze progrese şi să fie măsurate în raport cu criteriile de referinţă.

Calitate
Serviciul de îngrijire trebuie să fie de bună calitate, cu acces la medicamentele esenţiale. De asemenea, calitatea se referă şi la modul în care sunt trataţi pacienţii în cadrul sistemului.

Activitatea Asistentului Medical - Abordarea holistică centrată pe persoană

Continuitatea îngrijirilor
Este necesară o combinaţie adecvată de servicii primare, secundare şi terţiare care să ofere prevenire şi îngrijire continue. Aceasta include, de asemenea, procese corespunzătoare de sesizare.

Coordonare
Un sistem de sănătate eficient necesită coordonare între diverse sectoare şi departamente cum ar fi sănătatea, mediul, apa, transportul, etc. Coordonarea trebuie să se extindă de la elaborarea de politici, la furnizarea efectivă de servicii.

Cooperare internaţională
Cooperarea la nivel global este necesară pentru binele public global. Aceasta poate include controlul bolilor infecţioase, diseminarea cercetărilor din domeniul sănătăţii şi iniţiative internaţionale de reglementare. Aceasta s-ar putea extinde şi la a nu aduce prejudicii ţărilor vecine şi la susţinerea ţărilor cu venituri mici.

Atingerea unui echilibru
Uneori există o competiţie între nevoi diferite. Acestea ar trebui luate în considerare în contextul lor. Nu există întotdeauna răspunsuri clare la întrebări dificile, în special într-un mediu cu resurse restrânse.

Monitorizare şi responsabilitate
Drepturile implică obligaţii, iar obligaţiile necesită responsabilitate. Responsabilitatea include monitorizarea conduitei, a performanţei şi a rezultatelor.

Obligaţii juridice
Dreptul la cel mai înalt standard de sănătate realizabil dă naştere unor obligaţii juridice, inclusiv cele menţionate.

De ce ar trebui ca asistenţii medicali să fie interesaţi de dreptul la sănătate ca abordare a îngrijirilor medicale?

1. Se bazează pe dovezi:
Abordarea sistemelor de sănătate ca un drept la sănătate este bazată pe dovezi şi este o modalitate importantă şi dovedită de îmbunătăţire a sănătăţii şi echităţii în cadrul unei populaţii. Abordarea este esenţială în asigurarea structurii şi disciplinei în ceea ce priveşte abordarea elaborării de politici de sănătate în cadrul unei ţări şi permite tragerea la răspundere a guvernelor.

2. Fiecare persoană are o valoare intrinsecă şi o expresie a umanităţii: Multe sisteme de sănătate au o abordare istorică descendentă în ceea ce priveşte conducerea, atunci când doresc să atingă eficienţă economică. Uneori, individul se pierde în astfel de abordări. Alte abordări au fost determinate de perspectiva bolii şi nu de una care priveşte persoana în ansamblu, al cărei corp şi minte sunt corelate şi care trebuie tratate cu demnitate şi respect. Din punct de vedere istoric, asistenţii medicali au realizat o viziune holistică a individului şi a personalităţii acestuia în cadrul comunităţii.
Asistenţii medicali pot conduce prin susţinerea unei abordări centrate pe persoană, asupra îngrijirilor medicale şi sistemului de sănătate, plasând bunăstarea indivizilor, a comunităţilor şi populaţiilor în centrul sistemului de sănătate. Sistemul de sănătate nu poate fi tehnocratic sau eliminat din rândul oamenilor pe care trebuie să îi servească.

3. Obligaţia juridică:
Există numeroase obligaţii juridice legate de dreptul la cea mai bună stare de sănătate. Aceasta înseamnă că guvernele şi sistemele de sănătate au responsabilitatea de a oferi comunităţilor şi populaţiilor un anumit standard de îngrijire.

4. Asistenţii medicali au de adus o contribuţie esenţială: Deşi au fost create legi pentru susţinerea dreptului la cel mai înalt standard de sănătate, multe organizaţii, instituţii şi guverne analizează ce înseamnă acest lucru şi cum să îl pună în aplicare.

Dreptul la sănătate nu este static, ci continuă să evolueze pe măsură ce se înregistrează progrese în domeniul ştiinţei şi tehnologiei.

Asistenţii medicali trebuie să aducă acestui proces o contribuţie decisivă, întrucât deţin raţionamentul ştiinţific, fundamentele filosofice şi apropierea de pacient, familie şi comunitate.

5. Succesul Acoperirii Universale cu Servicii Medicale
(UHC) prin îngrijirea centrată pe persoană depinde de oferirea unei abordări transformaţionale din partea profesiei de asistent medical, asupra modului în care este concepută sănătatea şi a modului în care sunt furnizate îngrijirile medicale. Aceasta include crearea şi încurajarea de parteneriate cu persoane şi comunităţi, factori de decizie politică, guverne şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii, pentru a modifica efectele determinanţilor sociali ai sănătăţii; conceptualizarea furnizorilor de îngrijiri medicale ca fiind incluşi în comunitate, şi elaborarea şi dezvoltarea de modele inovatoare de furnizare a serviciile medicale.

Asistenţii medicali autorizaţi (RNs) se află în prima linie a îngrijirilor, iar expertiza lor şi leadership-ul susţinut sunt esenţiale pentru transformarea sistemelor de sănătate.
Asistenţii medicali din cadrul triajului de urgenţă coordonează îngrijirile şi însoţesc pacienţii în sistem; ei reduc durata şederii şi grăbesc externarea pacientului.
Pe toată perioada îngrijirii, asistenţii medicali sunt factori critici care contribuie la prevenirea admisiilor în spital, îmbunătăţirea timpului de aşteptare şi reducerea ineficienţelor, creând astfel servicii de sănătate accesibile.

Asistenţii medicali joacă un rol esenţial în transformarea sistemului de sănătate şi a îngrijirilor medicale astfel încât nici o persoană să nu rămână fără serviciile şi ocrotirea oferite de sistemul sanitar.

Asistenţii medicali pot fi o voce care să iniţieze şi să implementeze schimbări pozitive prin îmbunătăţirea accesului la îngrijire şi abordarea centrată pe oameni, asigurându-se că vocile lor sunt auzite atunci când se iau decizii cu referire la politici de sănătate sau la planificarea şi furnizarea de servicii medicale.

În 2018, acum este momentul să ne coagulăm şi vocile noastre să devină unitare!

Trebuie să vorbim mai tare. Trebuie să vorbim mai clar. Cu resursele pe care le avem în prezent la dispoziţie, este de neconceput să refuzăm dreptul pacienţilor la îngrijire medicală!

"Asistenţii medicali au acea experienţă esenţială, acea cunoaştere, autoritate şi legitimitate de a putea vorbi despre lanţul lung de repercusiuni cauzat de boală pentru pacient, dar au şi puterea de a putea susţine pacienţii prin militarea directă pentru programe de acoperire universală cu servicii medicale", spune Dr. Sridhar Venkatapuram, conferenţiar universitar în domeniul sănătăţii şi filosofiei globale şi director fondator al MSc Global Health and Social Justice, King's College London.

Cu ocazia acestei Zile Internaţionale a Asistenţilor Medicali, să strângem rândurile, pentru a învăţa împreună despre modul în care asistenţii medicali transformă îngrijirile medicale şi sistemele de sănătate, astfel încât nimeni să nu fie lăsat deoparte!

Haideţi să demonstrăm împreună cum asistenţii medicali pot fi vocea conducerii, prin susţinerea unei abordări centrate pe persoană a îngrijirilor medicale şi a sistemelor de sănătate, şi asigurându-ne că vocea asistenţilor medicali este auzită în influenţarea politicilor de sănătate, planificare şi furnizare!


"Asistenţii Medicali: O voce pentru conducere,

Sănătatea este un drept al omului"

ZMA2018
 Download Ziua Asistentului - Afis A3

 Download Ziua Asistentului - Afis A4

 Download Ziua Asistentului - Banner pentru website

 Download Ziua Asistentului - Cover pentru facebook

 Download MATERIAL IND 2018


line_sep

7 APRILIE 2018 - ORGANIZAŢIA MONDIALA A SĂNĂTĂŢII ANIVERSEAZĂ 70 DE ANI DE LA ÎNFIINŢARE !!!

"Acoperire Universală cu Servicii Medicale" - Ziua Mondială a Sănătăţii 2018 Pg2
Sub sloganul "Sănătate pentru Toţi", Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an 2018, evidenţiază importanţa accesului tuturor oamenilor la servicii esenţiale de sănătate. Indiferent de statutul economic sau social, de vârstă sau de rezidenţă, întreaga populaţie trebuie să aibă asigurat accesul la servicii medicale.

Pentru Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ales tema "Acoperire universală cu servicii medicale", solicitând liderilor mondiali să ia măsuri concrete pentru a atinge acest Obiectiv de Dezvoltare Durabilă, agreat de toate statele lumii în 2015. îndeplinirea acestei misiuni ar presupune ca noi toţi, oriunde ne-am afla, am putea avea acces la servicii de sănătate de calitate fără a ne confrunta cu dificultăţi financiare.
"Acoperire universală cu servicii medicale", tema din acest an, reprezintă capacitatea sistemelor de sănătate de a răspunde nevoilor populaţiei la orice nivel de îngrijire, respectiv asigurarea infrastructurii şi a resurselor umane calificate corespunzător.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acoperirea universală cu servicii de sănătate defineşte asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătăţii, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare şi paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menţinând în acelaşi timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populaţiei în urma accesării acestor servicii.

Mesajele zilei Mondiale a Sănătăţii - 7 Aprilie 2018!

Asigurarea medicală universală (AMU) stabileşte ca deziderat faptul că toţi oamenii pot utiliza servicii de sănătate de calitate, unde şi când au nevoie de acestea, fără a suferi dificultăţi financiare.

- Nimeni nu trebuie să aleagă între asistenţă medicală şi alte nevoi de bază!

- AMU este esenţială pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor şi naţiunilor!

- Multe ţări au înregistrat progrese importante. Toate ţările pot face mai mult!

Aspectul "universal" din conceptul de asigurarea medicală universală (AMU) implică faptul că:

- toate ţările - au făcut progrese considerabile, dar toate pot face mai mult;

- toţi oamenii, fără a discrimina sau a exclude, au dreptul la îngrijiri de sănătate;

- sistemele de sănătate sunt concepute în jurul oamenilor, nu a bolilor;

- dreptul de îngrijire este asigurat, în locul potrivit, la momentul potrivit - de fiecare dată;

- plăţile în afara buzunarului sunt scăzute în raport cu capacitatea oamenilor de a plăti pentru îngrijirea sănătăţii;

- plăţile în afara buzunarului nu împing oamenii în pragul sărăciei;

- nimeni nu trebuie să aleagă între asistenţă medicală şi alte nevoi de bază.

Contextul regional: protecţia financiară!

- Plăţile din buzunar pentru sănătate pot provoca dificultăţi financiare oamenilor, chiar şi în ţările dezvoltate cu venituri mari.

- în multe ţări din Europa, plăţile pentru medicamente sunt principala cauză a dificultăţilor financiare.

- OMS / Europa recomandă ţărilor să reducă plăţile în afara buzunarului şi să le ţină sub 15% din cheltuielile totale pentru sănătate.


Asigurarea medicală universală înseamnă că toţi oamenii şi comunităţile pot utiliza serviciile de sănătate preventive, curative, de reabilitare şi paliative de care au nevoie, de o calitate suficientă pentru a fi eficiente, asigurând, în acelaşi timp, că utilizarea acestor servicii nu expune utilizatorul la dificultăţi financiare. Pentru ca ţările să atingă o acoperire universală a sănătăţii, acestea necesită un sistem de sănătate robust, eficient şi bine gestionat, care să răspundă nevoilor prioritare ale sănătăţii prin îngrijirea integrată centrată pe oameni şi printr-un sistem de finanţare a serviciilor de sănătate, astfel încât oamenii să nu sufere de dificultăţi financiare atunci când le folosesc.

Asigurarea medicală universală are un impact direct asupra sănătăţii populaţiei. Accesul la serviciile de sănătate le permite oamenilor să fie mai productivi şi să contribuie activ in comunităţile lor. De asemenea, copiii pot merge la şcoală şi pot învăţa. în acelaşi timp, protecţia împotriva riscurilor financiare împiedică oamenii să fie împinşi în pragul sărăciei atunci când trebuie să plătească pentru serviciile de sănătate din propriile lor buzunare.

Asigurarea medicală universală este astfel o componentă esenţială a dezvoltării durabile şi a reducerii sărăciei şi un element-cheie al eforturilor de reducere a inegalităţilor sociale. Asigurarea medicală universală este semnul distinctiv al angajamentului guvernului de a îmbunătăţi bunăstarea tuturor cetăţenilor săi.

Asigurarea medicală universală se bazează ferm pe Constituţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 1948, declarând sănătatea un drept fundamental al omului şi pe agenda Sănătate pentru Toţi, stabilită de declaraţia Alma-Ata din 1978. Echitatea este de o importanţă capitală.

În cazul în care sistemele de sănătate nu oferă o protecţie socială adecvată, oamenii sunt obligaţi să aleagă între îngrijire medicală şi alte nevoi de bază. Acest lucru subminează accesul la servicii, agravează starea de sănătate, sporeşte sărăcia şi exacerbează inegalităţile. Furnizorii de asistenţă medicală primară din întreaga lume sunt supuşi unei presiuni mari pentru a oferi îngrijiri de înaltă calitate centrate pe pacienţi, în ciuda volumului mare de muncă şi a creşterii tot mai mari a bolilor netransmisibile.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ jumătate din populaţia lumii nu are acces la servicii esenţiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populaţia lumii) plătesc cel puţin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază, iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în "sărăcie extremă" (trăind cu $ 1.90 sau mai puţin pe zi) în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.

Accesul la servicii esenţiale de sănătate de calitate şi la protecţie financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătăţesc sănătatea populaţiei, cresc speranţa de viaţă, protejează ţările de apariţia unor epidemii, reduc sărăcia şi riscul de foamete, creează locuri de muncă, susţin creşterea economică şi egalitatea de gen.
ţările care investesc în UHC îşi asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman naţional. Din acest considerent, în ultimele decenii UHC a devenit o strategie cheie pentru atingerea progresului în ceea ce priveşte indicatorii din sănătate şi din alte domenii de dezvoltare.

În România s-a înregistrat o evoluţie ascendentă în ceea ce priveşte acoperirea serviciilor de planificare familială şi o evoluţie staţionară şi uşor descendentă a acoperirii vaccinale DTP3.
În ceea ce priveşte numărul vizitelor medicale prenatale şi adresabilitatea serviciilor medicale în cazul copiilor suspectaţi de pneumonie se poate nota absenţa datelor în evoluţie.

În ceea ce priveşte subindicatorul numărul II, Boli infecţioase, se pot observa evoluţii ascendente atât pentru acoperirea populaţională cu tratament HIV, cât şi cu tratamentanti-TB eficient, în timp ce accesul la servicii sanitare de bază-apă potabilă curentă şi canalizare înregistrează o evoluţie staţionară în intervalul 2005-2015.

Pentru subindicatorul III, Boli cronice , se pot nota evoluţii relativ staţionare(dar şi absenţa datelor primare) în ceea ce priveşte nivelurile tensiunii arteriale în valori normale şi a glicemiei a jeun în valori normale în rândul populaţiei, precum şi o valoare de 87% în ceea ce priveşte prevalenţa standardizată în funcţie de vârstă a adulţilor > 15 ani care nu fumează.

Pentru subindicatorul IV, Capacitatea şi accesibilitatea serviciilor de sănătate, se pot observa, în perioada 2000-2015, o evoluţie ascendentă a numărului de paturi de spital/10.000 de locuitori şi a numărul de medici/1000 locuitori, în timp ce pentru numărul de medici psihiatri/100.000 locuitori şi numărul de chirurgi/100.000 de locuitori sunt foarte puţine date disponibile.Nu în ultimul rând, indexul de capacitate IHR, care denotă gradul de siguranţă la nivelul sistemului de sănătate, prezintă o evoluţie sinusoidală.

În ceea ce priveşte nivelul poverii financiare în rândul populaţiei în urma accesării serviciilor de sănătate, în România, proporţia (%) din populaţie care suportă cheltuieli "catastrofale", respectiv mai mult de 10% sau 25% din totalul veniturilor gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate a prezentat un trend uşor (dar constant) ascendent în perioada 2000-2012.

Din punct de vedere al profesiei de asistent medical şi moaşa, provocările pentru a atinge acoperirea cât mai largă a serviciilor pe care asistenţii medicali le oferă sunt legate de educaţie şi formare, de condiţii mai bune de lucru şi de definirea clară a rolului asistentului medical.
Este necesar să se depăşească dificultăţi precum fragmentarea dintre conceptul de sănătate şi îngrijire şi să se investească în lucrul în echipă multidisciplinară, împuternicirea comunităţii, legătura profesionist-pacient, utilizarea tehnologiile noi, promovarea calităţii vieţii, îngrijirea holistică şi acoperirea universală a sănătăţii.
Asistenţii medicali şi moaşele constituie cea mai numeroasă forţă de muncă globală în domeniul sănătăţii şi absoarbe cele mai mari cheltuieli pentru sănătate. Producţia eficientă, desfăşurarea cu success a profesiei şi retenţia continuă pe baza unor politici elaborate cu atenţie privind oportunităţile de carieră ale asistenţilor medicali, moaşelor şi altor furnizori din sistemele de sănătate sunt elemente esenţiale pentru asigurarea unei acoperiri universale a sănătăţii, de calitate şi fără riscuri pentru pacient. .

1948 - La 7 aprilie 1948 a fost înfiinţată Organizaţia Mondiala a Sănătăţii.
La 7 aprilie 1948 A intrat învigoare Constituţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Dr. Brock Chisholm, originar din Canada, a fost ales primul Director General al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Sănătăţii 2018, promovăm sloganul "Sănătate pentru toti!" şi materialele informative propuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aflate pe website-ul:
http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2018/en/
http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2018/fr/

Pg1

LA MULŢI ANI!

DANIELA ARTIMOF
PREŞEDINTE OAMGMAMR GALAŢI


line_sep

24 martie - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei:

Peste 500 de cazuri de tuberculoză, înregistrate în judeţul Galaţi


Pe 24 martie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, afecţiune de care suferă aproximativ 500 de persoane din judeţul Galaţi. Datele statistice ale Spitalului de Pneumoftiziologie arată că în anul 2016 la nivelul judeţului Galaţi s-au înregistrat 535 cazuri de tuberculoză, dintre care 415 cazuri noi - 72,3%, 99 cazuri recidive - 17,28% şi 14 cazuri abandon - 3,27%. Anul trecut a fost vorba despre 502 cazuride tuberculoză, dintre care 355 cazuri noi -72,3%, 100 cazuri recidive -17,28% şi 17 cazuri abandon-3,27%

Incidenţa cazurilor noi de tuberculoză a scăzut în medie în ultimii ani cu 1,5%

Ponderea cea mai mare a cazurilor de TB este în mediul rural, sexul masculin fiind cel mai afectat. Astfel, judeţul Galaţi se află pe locul 8 în ţară că incideta a tuberculozei

În anul 2017 au fost şi 3 cazuri de îmbolnăviri în rîndul profesorilor.

Pentru a marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, reprezentanţi ai Spitalului de Pneumoftizilogie, alături de Coordonatorul Tehnic judeţean PNPSCTB - Dr. Marta Lefter, medic specialist pneumologie, şi reprezenaţi ai OAMGMAMR - Filiala Galaţi au organizat un curs cu tema "Tuberculoză - permanentă provocare pentru societate . Măsuri de depistare, tratament şi prevenţie în tuberculoză". La această manifestare au participat cadre medicale de pe tot teritoriul jud. Galaţi, de la cabinetele de medicină de familie , cît şi cadre medicale din reţeaua de Pneumoftiziologie Galaţi.

Manifestările vor continuă cu acţiuni desfăşurate de Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi împreună cu OAMGMAMR - Filiala Galaţi şi elevi ai şcolii Postliceale Sanitare Coman pe parcursul întregii saptamâni şi vor constă în vizite la diferite instituţii şcolare unde copii vor află despre tuberculoză, cai de transmitere, tratament şi măsuri de prevenţie, se vor împărţi pliante în zonele aglomerate ale oraşului. Astfel de manifestări vor avea loc cu sprijinul cadrelor medicale de la Dispensarele teritoriale TB şi în Tecuci şi Tg.Bujor.

http://impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=4

line_sep

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A ASISTENŢILOR MEDICALI - 12 MAI 2017

ZMS 2017

"ASISTENŢII MEDICALI - VOCILE CARE CONDUC LUMEA SPRE ATINGEREA OBIECTIVELOR DE DEZVOLTARE DURABILĂ 2030!"
ZMS 2017


Agenda 2030, propusă de Naţiunile Unite la finele anului 2015, reprezintă un program universal de acţiune globală în domeniul dezvoltării durabile.

Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) sau Obiectivele Globale, asumate de ţara noastră alături de cele 193 de state membre ONU în septembrie 2015, acoperă o gamă largă de tematici care promovează acţiunea globală în trei arii de dezvoltare durabilă principale: economie, societate şi mediu.

Cele 17 ODD-uri se adresează în egală măsură atât statelor şi regiunilor subdezvoltate, cât şi celor dezvoltate. Astfel, până în 2030, statele lumii s-au angajat să elimine sărăcia şi foametea, să combată inegalităţile şi injustiţia şi să adopte măsuri active privind protecţia mediului înconjurător.

Iată care sunt şi ce cuprind pe scurt cele 17 Obiective Globale:

1. Fără sărăcie - Eradicarea sărăciei în toate formele sale şi în orice context, dat fiind faptul că, la nivel global, 1 miliard de persoane continuă să trăiască la limita subzistenţei, cu mai puţin de 1.25 dolari/zi.

2. Foamete "zero" - Eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare, îmbunătăţirea nutriţiei şi promovarea unei agriculturi durabile. în prezent, 795 milioane de oameni suferă din pricina foametei iar specialiştii în politicile de dezvoltare susţin că, dacă nu vor fi luate măsuri urgente, până în 2050 numărul acestora va ajung la 2 miliarde.

3. Sănătate şi bunăstare - Asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă. Acest obiectiv se concentrează pe creşterea speranţei de viaţă, reducerea mortalităţii infantile şi a maladiilor grave (precum HIV/SIDA, malarie, TBC, poliomielită etc.), în special în statele în curs de dezvoltare.

4. Educaţie de calitate - Garantarea unei educaţii de calitate şi promovarea oportunităţilor de învăţare de-a lungul vieţii pentru toţi. în prezent, 103 milioane de tineri din lumea întreagă nu au acces la educaţie primară sau sunt analfabeţi. Dintre aceştia, procentul cel mai semnificativ (60%) îl reprezintă tinerele femei sau fetele.

5. Egalitate de gen
- Realizarea egalităţii de gen şi împuternicirea tuturor femeilor şi a fetelor. La nivel global, doar în 46 de state femeile deţin mai mult de 30% din mandatele parlamentelor naţionale.

6. Apă curată şi sanitaţie - Asigurarea disponibilităţii şi managementului durabil al apei şi sanitaţie pentru toţi. 40% din populaţia lumii suferă din pricina lipsei apei iar aproximativ 1 miliard de oameni nu au acces la toalete proprii.

7. Energie curată şi la preţuri accesibile - Asigurarea accesului tuturor la energie la preţuri accesibile, într-un mod sigur, durabil şi modern. 3 milioane de oameni la nivel global utilizează încă sursele tradiţionale de energie, bazate în principal pe cărbune şi gaze naturale.

8. Muncă decentă şi creştere economică - Promovarea unei creşteri economice susţinute, deschise tuturor şi durabile, a ocupării depline şi productive a forţei de muncă şi a unei munci decente pentru toţi.

9. Industrie, inovaţie şi infrastructură - Construirea unor infrastructuri rezistente, promovarea industrializării durabile şi încurajarea inovaţiei. De exemplu, 1.5 miliarde de oameni la nivel global nu au acces la servicii de telefonie sigure.

10. Inegalităţi reduse - Reducerea inegalităţilor în interiorul ţârilor şi de la o ţară la alta. în ţările în curs de dezvoltare, între 1990 şi 2010, inegalităţile salariale au crescut cu 11%.

11. Oraşe şi comunităţi durabile - Dezvoltarea oraşelor şi a aşezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente şi durabile. Până în 2050, peste 66% din populaţia globului va locui în centre urbane, în special în regiuni din Africa şi Asia.

12. Consum şi producţie responsabile - Asigurarea unor tipare de consum şi producţie durabile. Anual, 120 de miliarde de dolari ar putea fi economisite doar dacă populaţia globului ar utiliza doar becuri economice.

13. Acţiune climatică - Luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice şi a impactului lor. începând cu 1990, emisiile de CO2 au crescut cu aproximativ 50%.

14. Viaţa acvatică - Conservarea şi utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor şi a resurselor marine pentru o dezvoltare durabilă. Oceanele lumii reprezintă 97% din apele lumii şi absorb cca. 30% din emisiile de CO2, preîntâmpinând astfel efectele dezastruoase ale încălzirii globale.

15. Viaţa terestră - Protejarea, restaurarea şi promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deşertificării, stoparea şi repararea degradării solului şi stoparea pierderilor de biodiversitate. Din cele 8.300 de specii de animale cunoscute, 8% au dispărut în totalitate iar 22% sunt pe cale de dispariţie

16. Pace, justiţie şi instituţii eficiente - Promovarea unor societăţi paşnice şi incluzive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiţie pentru toţi şi crearea unor instituţii eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile. 1.26 bilioane de dolari reprezintă pierderile statelor subdezvoltate cauzate de corupţiei, mită, furturi sau evaziune fiscală.

17. Parteneriate pentru realizarea obiectivelor - Consolidarea mijloacelor de implementare şi revitalizarea parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă. Doar în anul 2014, asistenţa pentru dezvoltare, la nivel global a ajuns la suma record de 135.2 miliarde de dolari.

ZMS 2017

ZMS 2017

ZMS 2017

ZMS 2017

ZMS 2017

ZMS 2017


ÎN NUMELE CONSILIULUI JUDEŢEAN AL OAMGMAMR GALAŢI, UREZ TUTUROR ASISTENTELOR ŞI ASISTENŢILOR MEDICALI, CELE MAI CĂLDUROASE
FELICITĂRI ŞI URĂRI DE SĂNĂTATE, BUNĂSTARE, PROSPERITATE ŞI SUCCES!

LA MULŢI ANI!
DANIELA ARTIMOF

ZMS 2017


line_sep

5 mai 2017 - Ziua Mondială pentru Igiena Mâinilor

Pentru 5 mai 2017, tema campaniei "SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor" este:

COMBATE

REZISTENŢA

MICROBIANĂ


ESTE ÎN MÂINILE TALE


"Lupta împotriva rezistenţei la antibiotice - este în mâinile tale"
"Combate rezistenţa microbiană - este în mâinile tale"Ziua mondială pentru igiena mâinilor este marcată în fiecare an, la 5 mai.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încurajează instituţiile şi organizaţiile din domeniul sănătăţii să se alăture acestei iniţiative, care reprezintă o oportunitate pentru conştientizarea importanţei igienei mâinilor pentru a reduce incidenţa infecţiilor.

Până la 80% din bolile infecţioase se transmit prin intermediul mânilor, ne informează World Health Organisation (WHO).
Una dintre metodele de combatere a virusurilor, respectiv a microorganismelor este spălatul zilnic al mâinilor - proces indispensabil pentru păstrarea sănătăţii.

Printr-o igienă corectă a mâinilor, riscul bolilor poate scădea cu 45%, ne informează medicii.
Importanţa primordială a igienei este marcată de Ziua mondială pentru igiena mâinilor, care, începând cu anul 2009 se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 5 mai.
Tema "Combate rezistenţa microbiană - este în mâinile tale" încearcă să influenţeze puternic conexiunea dintre prevenirea infecţiilor şi rezistenţa microbiană la antibiotice şi se adresează indivizilor prin utilizarea cuvântului "tale" - la fiecare nivel al sistemului de sănătate combaterea rezistenţei microbiene la antibiotice este o chestiune personală, iar impactul depinde atât de acţiunile indivizilor din prima linie, cât şi de acţiunile liderilor.

Apeluri la acţiune

Pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii: "Curăţaţi-vă mâinile la timpul potrivit şi opriţi răspândirea rezistenţei la antibiotice".

Pentru directori şi administratori de spitale: "Derulaţi pe tot parcursul anului un program de prevenirea şi controlul infecţiilor pentru a proteja pacienţii de infecţii cu microbi rezistenţi".

Apeluri la acţiune

Pentru politicieni: "Opriţi răspândirea rezistenţei la antibiotice prin a face din prevenirea infecţiilor şi igiena mâinilor priorităţi în cadrul politicilor naţionale".

Pentru liderii programelor de Prevenirea şi Controlul Infecţiilor: "Implementaţi componentele de bază ale OMS legate de prevenirea infecţiilor, incluzând igiena mâinilor, pentru a combate rezistenţa la antibiotice".

Obiectivele strategice ale Planului Global de Acţiune al OMS privind Rezistenţa la Antimicrobiene

Obiectivul 1: Îmbunătăţirea gradului de conştientizare şi înţelegere a rezistenţei la antibiotice prin comunicare, educaţie şi formare eficiente.
Obiectivul 2: Consolidarea bazei de cunoştinţe şi dovezi prin supraveghere şi cercetare.
Obiectivul 3: Reducerea incidenţei infecţiilor prin măsuri eficiente de salubritate, de igienă şi de prevenire a infecţiilor.
Obiectivul 4: Optimizarea utilizării medicamentelor antimicrobiene în sănătatea umană şi animală.
Obiectivul 5: Dezvoltarea unei situaţii economice favorabilă investiţiilor durabile care să ţină cont de nevoile tuturor ţărilor şi creşterea investiţiilor în noi medicamente, instrumente de diagnostic, vaccinuri şi alte intervenţii.

10 motive pentru care trebuie să faceţi parte din programul OMS "Îngrijirile Curate sunt îngrijiri Sigure"

1. Igiena mâinilor la momentul potrivit, salvează vieţi.
2. Igiena mâinilor în contextul îngrijirilor pentru sănătate, a salvat milioane de vieţi în ultimii ani.
3. Igiena mâinilor este un indicator de calitate al sistemelor de sănătate sigure.
4. Problemele din cadrul îngrijirilor pentru sănătate, aşa cum sunt infecţiile asociate asistenţei medicale, care sunt de multe ori invizibile, dar cu toate acestea încă se produc, sunt provocări politice şi sociale pe care trebuie să le abordăm acum.
5. Infecţiile pot fi prevenite printr-o igienă corespunzătoare a mâinilor, iar efectele nocive provocate pacientului şi cadrului medical pot fi evitate cu mai puţin de 10 dolari.
6. Tehnologia de salvare a vieţii la preţuri accesibile este disponibilă! Soluţia alcoolică pentru igiena mâinilor, care costă aproximativ 3 dolari flaconul, poate preveni infecţiile asociate asistenţei medicale şi milioane de decese în fiecare an.
7. Eticheta #handhygiene există în mass-media, ceea ce înseamnă că este un subiect important, fie din cauza infecţiilor asociate asistenţei medicale, fie a infecţiilor grave, cum ar fi Ebola.
8. Integrarea momentelor specifice ale igienei mâinilor în fluxul de lucru al cadrelor medicale facilitează lucrul bine făcut în fiecare minut, în fiecare oră, în fiecare zi.
9. Prevenirea infecţiilor stă la baza consolidării sistemelor de sănătate. Igiena mâinilor stă la baza tuturor intervenţiilor, indiferent dacă este vorba de utilizarea unui dispozitiv invaziv, îngrijirea unei plăgi chirurgicale sau administrarea unei injecţii.
10. Interesul a început să crească odată cu "SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor", o campanie globală de succes care promovează integrarea corespunzătoare a igienei mâinilor în cadrul îngrijirilor acordate pacienţilor.

În România, campania "SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor" este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi de OAMGMAMR.

Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală, pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce infecţiile asociate asistenţei medicale.

În Regiunea Europeană a OMS sunt înregistrate până în prezent 6145 de unităţi sanitare din 47 de ţări.

Austria - 11
Italia - 277
România - 13 unităţi sanitare
Marea Britanie - 662
Bulgaria - 15
Spania - 694
Serbia - 57
Germania - 709
Ungaria - 59
Franţa - 2758

Prevenirea infecţiilor şi rezistenţa microbiană

La începutul erei antibioticelor, germenii patogeni rezistenţi erau rari.

Utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor antimicrobiene a dus la dezvoltarea unor germeni rezistenţi care "prosperă" chiar şi la pacienţii trataţi.

Circulaţia microbilor rezistenţi între indivizi, comunităţi şi naţiuni, a dus la o lume în care toţi suntem în pericol să contractăm infecţii care nu pot fi tratate.

Prevenirea infecţiilor şi rezistenţa microbiană

Astfel, orice strategie completă care se adresează rezistenţei microbiene, trebuie să aibă ca scop reducerea transmiterii germenilor rezistenţi - în locuinţe, comunităţi, unităţi sanitare, unităţi alimentare, surse de apă şi rute comerciale internaţionale.
Elementul cheie este îmbunătăţirea igienei.
Faţă de pacienţii care necesită îngrijiri medicale, furnizorii de servicii medicale au o responsabilitate deosebită, în vederea evitării contractării de către pacienţi a unor infecţii rezultate în urma unor decizii sau intervenţii medicale.

Infecţiile asociate asistenţei medicale reprezintă una dintre cele mai importante cauze de deces şi suferinţă pentru pacienţii spitalizaţi din lumea întreagă, astfel încât, prevenirea infecţiilor este considerată, pe bună dreptate, piatra de temelie a siguranţei pacienţilor!

Aplicarea precauţiunilor universale care se referă la SPĂLAREA MÂINILOR şi a altor părţi ale tegumentelor!

IMPORTANţA SPĂLARII MÂINILOR
- cel mai important şi uneori singurul mod de prevenire a contaminării şi diseminării agenţilor microbieni!!!

5 mai 2017

5 mai 2017

5 mai 2017
5 mai 2017


line_sep

5 MAI - ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MOAŞEI !!!

Moase 2017


Ziua internaţională a moaşelor este marcată la 5 mai, pentru a reliefa importanţa moaşei în sistemul sanitar, fiind o ocazie pentru fiecare moaşă de a-şi consolida sau crea noi relaţii în cadrul profesiei şi de a-şi îmbogăţi cunoştinţele, aflând despre ceea ce fac moaşele în întreaga lume.

Tema pentru anul 2017 "Moaşe, mame şi familii: parteneri pentru viaţă!" confirmă faptul că moaşele de pretutindeni înţeleg că, lucrând în parteneriat cu femeile însărcinate şi familiile acestora, le pot ajuta în luarea corectă a deciziilor în problemele pe care le au pentru a avea o naştere în condiţii de siguranţă şi cu o finalitate reuşită.

Profesia de moaşă este autonomă şi este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, avându-şi rădăcinile în vremuri străvechi.
După conceptul din Occident, moaşa este prietena familiei.
Din păcate, rolul ei social şi juridic în România, nu este bine definit.

Rolul moaşelor din România constă în promovarea sănătăţii femeilor, a nou-născuţilor, a familiei lor şi a întregii comunităţi!!!

România are cea mai mare rată de mortalitate maternă şi infantilă din Europa, de sarcini nesupravegheate şi de sarcini în rândul adolescentelor.
În 2015, rata mortalităţii infantile era de 8 la mie, de aproape două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
În acelaşi an au născut 41.000 de femei care nu au avut nicio vizită medicală pe durata sarcinii, unele din cauza sărăciei, altele din cauza accesului dificil la cabinetele medicilor. Alte 18.500 de mame erau adolescente.

Aceste probleme ar putea fi prevenite cu ajutorul moaşelor.
Rolul moaşelor este să asiste sarcina aflată în parametri normali, să urmărească şi să asiste naşterea naturală, să îngrijească mama şi nou-născutul cel puţin 28 de zile după naştere, să recunoască eventualele complicaţii medicale şi să ajute la prevenirea sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii situează profesia de moaşă în rândul celor mai importanţi factori pentru îngrijirea femeii de vârstă fertilă, aflată într-o stare bună de sănătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor conlucrează, pentru organizarea manifestărilor din această zi, pentru a promova calitatea de moaşă ca însoţitor calificat pentru gravide şi participarea acesteia la naştere.
Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcţie de particularităţile (obiceiuri, tradiţii, sisteme medicale) din fiecare ţară. Moaşele sunt considerate esenţiale pentru atingerea obiectivelor OMS şi CIM de reduce a mortalităţii materne şi a noilor născuţi.

OMS şi partenerii săi solicită decidenţilor politici, guvernelor, încetarea discriminării, a hărţuirii şi a lipsei de respect care împiedică moaşele să ofere îngrijiri de calitate gravidelor şi nou-născuţilor.

Potrivit OMS, în fiecare an, peste 300 000 de femei mor în timpul naşterii şi 2,7 milioane de nou-născuţi mor în primele 28 de zile de viaţă, în condiţiile în care multe din cauze pot fi prevenite. îngrijirea calificată, informarea şi supravegherea pe parcursul sarcinii şi a naşterii joacă un rol vital în prevenirea deceselor, iar acestea pot fi asigurate numai de moaşe instruite şi educate în conformitate cu standardele internaţionale.

În România există în acest moment peste 1000 de moaşe licenţiate, dar care nu pot fi integrate în sistemul de îngrijiri din cauza legislaţiei lacunare.
Deşi în ţările Uniunii Europene asistenţa oferită de moaşă este o practică firească, în România încă NU există norme de practică, ghiduri şi protocoale profesionale care să reglementeze clar această profesie, prin armonizarea cu legislaţia europeană.

În acest an, pornind de la tema aleasă, OAMGMAMR urmăreşte încurajarea moaşele să împărtăşească punctele de vedere folosind expresia "cred în parteneriat"!

Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM) a susţinut ideea celebrării Zilei internaţionale a moaşelor în asociaţiile membre la sfârşitul anilor 1980, apoi a lansat iniţiativa în mod oficial în 1992.
Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM) este o organizaţie non-guvernamentală acreditată şi reprezintă moaşele, asociaţiile şi organizaţiile din întreaga lume ce au obiective comune în îngrijirea mamelor şi a nou-născuţilor.

OAMGMAMR GALAŢI susţine dezvoltarea profesiei prin promovarea rolului esenţial al moaşei în sănătatea reproducerii, a naşterii naturale, sănătăţii nou-născutului şi familiei, prin propuneri de modificare a cadrului legisltiv al profesiei în România - Înfiinţarea prin lege a moaşelor comunitare!!!

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 154 din 1 martie 2017 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă nr. 18/2017 privind asistenţa medicală comunitară.

Ordonanţa are ca scop reglementarea asistenţei medicale comunitare la nivelul comunelor, al oraşelor, al municipiilor şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea centrelor comunitare integrate, în vederea facilitării şi îmbunătăţirii accesului populaţiei şi, în special, al grupurilor vulnerabile la servicii de sănătate, integrate la nivelul comunităţilor cu serviciile sociale şi educaţionale.

OAMGMAMR GALAŢI cere Guvernului României completarea prevederilor acestei ordonanţe la Cap III Art. 8 alin. (2) - Furnizarea serviciilor de asistenta medicala comunitara - cu introducerea MOAŞELOR COMUNITARE!!!

LA MULŢI ANI!!!

PREŞEDINTE O.A.M.G.M.A.M.R. - GALAŢI
Asist. Med. Princ. Licenţiat ARTIMOF DANIELA

Moase 2017

Moase 2017

Moase 2017


line_sep

7 APRILIE - ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII

Depresia 2017

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, OAMGMAMR Galaţi organizează în ziua de 7 Aprilie 2017 o manifestare ştiinţifică cu tema lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii: "SĂ VORBIM DESPRE DEPRESIE - O PROBLEMĂ MAJOR Ă DE SĂNĂTATE PUBLICĂ"

CURSUL VA AVEA LOC LA TEATRUL DRAMATIC "FANI TARDINI" GALAŢI, începând de la ora 9 şi va fi prezentat de domnul DR. KOLECI FLORJAN - Medic Primar Psihiatru de la Fundaţia Estuar Bucureşti.

Invitaţi:

Dr. Rares Trişcă - Ministru Secretar de Stat in Ministerul Sănătăţii - Medic specialist chirurg

Dr. Alexandru Nechifor - Consilier Judeţean şi Secretarul comisiei de sănătate din cadrul Consiliului Judeţean Galaţi

Ing. Sorin Enache - Viceprimarul Municipiului Galaţi

Ziua Mondială a Sănătăţii abordează în fiecare an, câte un subiect de importanţă majoră, ce afectează sănătatea globală, în 2017, tema campaniei de informare-educare fiind depresia.

Depresia constituie o provocare redutabilă la adresa sistemelor de sănătate din Europa. Costurile personale, sociale şi economice ale acestei maladii, precum şi faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament, deşi acesta este ieftin şi disponibil, fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu cât afecţiunea este un puternic factor de risc pentru suicid. Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbaţii.

OMS estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4,4% din populaţia globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931.000 de cazuri).

Datele statistice sunt relative având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoştinţe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat.

Depresia poate afecta oameni de toate vârstele, de orice profesie, din toate ţările, producând tulburări psihice cu impact asupra abilităţii persoanelor afectate de a executa chiar şi cele mai uşoare sarcini zilnice. Deseori are efecte devastatoare asupra relaţiilor cu familia, cu prietenii şi asupra abilităţii de a îţi câştiga existenţa. în cel mai rău caz, depresia poate duce la suicid, acum a doua cauză de deces în rândul populaţiei de 15-29 de ani.

Mesajele cheie

Depresia este o boală mintală comună ce afectează persoane de toate vârstele, profesiile, din toate ţările. Riscul de a deveni depresiv este crescut de sărăcie, şomaj, evenimente tragice, cum ar fi moartea unei persoane dragi, despărţiri, boli cronice, probleme cauzate de alcool sau droguri.

Depresia netratată se asociază cu imposibilitatea de a munci, de a participa la viaţa de familie sau cea socială. Depresia poate fi prevenită şi tratată. Tratamentul implică psihoterapie şi/sau medicaţie antidepresivă.

Să vorbeşti cu persoanele în care ai încredere, este primul pas spre recuperarea din depresie!

 Download ZMS 2017 Depresia-Informare

Depresia 2017

line_sep

Vizită la Galaţi a Secretarului de Stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Rareş Trişcă


7 Aprilie 2017

PresaGalati.ro

Vineri, 07.04.2017, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, Dr. Rareş Trişcă a efectuat o vizită de lucru în judeţul Galaţi. Acesta a participat la deschiderea întâlnirii organizate de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) - Filiala Galaţi, la invitaţia doamnei preşedinte Daniela Artimof, alături de consilierul judeţean, dr. Alexandru Nechifor şi viceprimarul municipiului Galaţi, Sorin Enache, unde a adresat un mesaj sutelor de asistenţi medicali adunaţi în sală Teatrului Dramatic "Fani Tardini".

Următoarea vizită a avut loc la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf Ap Andrei", unde a salutat prezenţa medicilor la manifestarea organizată de Colegiul Medicilor Filială Galaţi în colaborare cu Facultatea de Medicină şi Farmacie.

În finalul vizitei a discutat, alături de consilierul judeţean, cu conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf Ap. Andrei" proiectele care urmează a fi realizate în acest an, prin finanţarea Consiliului Judeţean Galaţi, dar de dotarea serviciului de radioterapie cu un accelerator linear de particule printr-un proiect realizat de Ministerul Sănătăţii cu sprijinul Băncii Mondiale.

line_sep

24 MARTIE - ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

TB 2017


În fiecare an, la data de 24 martie se celebrează în întreaga lume ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI, prilej cu care OMS subliniază faptul că tuberculoza rămâne o problemă epidemiologică mondială, producând moartea a milioane de oameni anual.

24 martie comemorează ziua în care Dr. Robert Koch, în 1882, descoperea agentul patogen al tuberculozei, bacilul care îi poartă numele.

In 1998, a fost identificat genomul bacteriei lui Koch, deschizând căi noi pentru găsirea unor medicamente care să vindece omul de tuberculoză.

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI - 2017

Raportul Global pentru Tuberculoză din 2016 al OMS arată că, 49 milioane de vieţi au fost salvate prin diagnostic efectiv şi tratament în perioada 2000-2015.

în 2015, 10,4 milioane de persoane aveau tuberculoză (5,9 milioane au fost bărbaţi, 3,5 milioane femei şi 1 milion copii). 1,8 milioane au decedat prin această boală, inclusiv 0,4 milioane la persoanele cu co-infecţie HIV.

Dintre copii, 1 milion s-au îmbolnăvit de tuberculoză şi 170.000 au decedat prin boală, exculsiv cei cu HIV.61% dintre cazurile de TB s-au produs în Asia, urmate de Africa cu 26% din cazuri. 87% dintre cazurile noi de TB s-au produs în cele 30 de ţări cu povară ridicată a bolii.

în luna mai 2015, la Adunarea Mondială a Sănătăţii, guvernele au convenit asupra noii strategii pe 20 de ani (2016 - 2035) pentru a pune capăt epidemiei TB la nivel mondial. Strategia "End TB" a OMS prevede o lume liberă de TB cu zero decese, boli şi suferinţă.

Din 2016, obiectivul global este de a pune capăt epidemiei TB la nivel mondial.

Strategia "End TB", adoptat de toate statele membre OMS, serveşte ca un model pentru ţările pentru a reduce incidenţa TB cu 80% si TB decese cu 90% şi pentru a elimina costurile catastrofale pentru gospodăriile afectate de TB până în 2030.

În România, la sfârsitul anului 2015, erau în evidenţă 14.226 de cazuri TB (71,5%000). Un număr de 12.001 sunt cazuri noi (60,3%000), iar 2.240 recidive. Peste 500 de cazuri noi sunt înregistrate anual cu rezistenţă la medicamente.

In 2015, ), conform buletinului informativ al INSP, cele mai multe cazuri noi au fost inregistate in judetele: Constanta: 505 cazuri (530 cazuri in 2014), Dolj: 598 cazuri (616 cazuri in 2014), Iasi: 617 cazuri (586 cazuri in 2014), Bucuresti : 942 (1037 cazuri in 2014).

În 2016, România înregistrează cea mai mare incidentă a tuberculozei din Uniunea Europeană (de cinci ori peste media UE), cu aproximativ 20% din cazurile de TB raportate in UE, in conditiile in care detine doar 4% din populatia UE.

În România 1.100 de persoane mor anual de TB si alte 16.000 sunt diagnosticate, majoritatea din randul populatiei tinere si active (15). Sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei este :

"ÎNVINGETI TUBERCULOZA . ACUM SI PENTRU TOTDEAUNA!"


Răspunsul sistemului de sănătate din România pentru reducerea poverii TB se desfăşoară conform Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei 2015 - 2020, aprobată prin prin HG nr. 121/2015 şi este realizat prin PNPSCT constituit în conformitate cu actele normative care reglementează derularea programelor nationale de sănătate publică finantate din bugetul Ministerului Sănătătii.

Campania urmăreşte scopul Planului Global "Stop TB" şi va permite populaţiei de pe întreg globul să participe la controlul şi eradicarea bolii în decursul vieţii.

OAMGMAMR GALAŢI în parteneriat cu Spitalul de Pneumoftiziologie, organizează azi 24 Martie, în sala de cursuri a spitalului, cursul cu tema: "Actualităţi în Tuberculoză - Tuberculoza, o problemă socială şi de sănătate publică. Rolul asistentului medical în educaţia pentru sănătate şi prevenirea tuberculozei" susţinut de DR. LEFTER MARTA - Medic specialist pneumolog - Spitalul de PNEUMOFTIZIOLOGIE Galaţi, Coordonator Tehnic Judeţean al Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei PNPSCT.


http://www.viata-libera.ro/societate/86501-galati-campanie-de-informare-pe-tema-tuberculozei

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=4

TB 2017


line_sep

OFICIAL !!! MINISTERUL EDUCAŢIEI NU ESTE DE ACORD CU COMPLETAREA DE STUDII

2016-09-13Ministerul Educaţiei Naţionale respinge completarea de studii pentru asistenţii medicali cu studii postliceale !!!

Filiala Galaţi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România a primit o adresă din partea conducerii OAMGMAMR Naţional.

Potrivit documentului, OAMGMAMR şi Ministerul Sănătăţii şi-au dat acordul de principiu în sensul completării de studii, dar Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării ştiinţifice nu a dat aviz favorabil.

Redăm mai jos, integral, adresa primită de la OAMGMAMR:

"Vă facem cunoscut că Ordinul Asistentilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi Ministerul Sănătăţii şi-au dat acordul de principiu pentru modificarea alineatului 6 al articolului 174 din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, în sensul în care universităţile, în învăţământul superior din domeniul medical, în baza autonomiei universitare să poată recunoaşte, în baza condiţiilor stabilite de către Senatul universităţii, creditele de studii transferabile obţinute in învăţământul postliceal sanitar.

Această iniţiativă NU a primit aviz favorabil din partea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării ştiinţifice, din următoarele considerente:

- admiterea în învăţământul superior din România nu se poate realiza decât în baza diplomei de Bacalaureat (art. 151 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011), în condiţiile în care admiterea în învăţământul postliceal este permisă şi fără diplomă de Bacalaureat;

- introducerea, prin OMECT nr. 2713/2007, a condiţillor minime de formare prevăzute de Directiva 2005/36/CE pentru învăţământul postliceal, astfel încât prima diplomă cu o formare conformă a fost eliberată în anul 2010;

- stabilirea unor criterii unitare de recunoaştere/echivalare de către instituţiile de invăţământ superior acreditate, cu respectarea principiului autonomiei universitare şi a standardelor de calitate din învăţământul postliceal (a se avea în vedere, totodată, numărul absolvenţilor şcolilor postliceale sanitare, publice şi private/an);

- absenţa reglementării obligativităţii, pentru promoţiile anterioare, a utilizării creditelor transferabile la nivelul invăţământului postliceal.

În urma acestui aviz nefavorabil, Ministerul Sănătăţii şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România au propus realizarea unei consultări la nivel naţional cu reprezentanţii instituţiilor acreditate de învăţământ superior de profil, Ministerul Sănătăţii şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România ca autorităţi competente, ARACIP, ARACIS, precum şi ai şcolilor postliceale de profil."

 Download Adresa 1385/2016 - Echivalare studii SPL cu SS


line_sep

Demersuri OAMGMAMR privind echivalarea studiilorPentru a da posibilitatea echivalării studiilor postliceale sanitare cu studii superioare pentru asistenţii medicali, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România a transmis Ministerului Educaţiei următoarea propunere de modificare a Legii nr. 1/2011 a Educaţiei naţionale:

"În învăţământul superior din domeniul medical, universităţile, în baza autonomiei universitare, pot recunoaşte, pe baza condiţiilor stabilite de Senatul universităţii, creditele de studii transferabile obţinute de către absolvenţii învăţământului postliceal sanitar posesori ai diplomei de bacalaureat şi pot continua studiile universitare cu respectarea standardelor de evaluare a calităţii programelor de studii universitare şi a instituţiilor de învăţământ superior".


PUNCT DE VEDERE al OAMGMAMR

referitor la problematica echivalării studiilor asistentelor medicale absolvente de şcoli postliceale cu asistentele medicale absolvente de studii superioareAvând în vedere atât importanţa pe care problematica echivalării o are pentru membrii organizaţiei noastre cât şi dezinformările şi acuzaţiile pe care le-am observat în mediul online, mass-media şi reţelele sociale, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) îşi face cunoscut punctul de vedere cu privire la această problemă.

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România NU se poziţionează împotriva echivalării studiilor asistentelor medicale absolvente de şcoli postliceale cu asistentele medicale absolvente de studii superioare.

Mai mult, OAMGMAMR, prin reprezentarea directă a D-lui Preşedinte Mircea Timofte, a participat la şedinţa Comisiei de Dialog Social, din 25 februarie 2016, al cărei obiectiv a fost iniţierea unui proces de soluţionare a acestei probleme.

În cazul în care va fi invitată, organizaţia noastră intenţionează să participe şi pe viitor la asemenea întâlniri, oferind consultanţă pentru rezolvarea acestei provocări.

Solicitarea privind echivalarea studiilor contravine în momentul de faţă legislaţiei în vigoare, respectiv Legea nr. 1/2011, care prevede în Articolul 120:

Calificările dobândite de absolvenţii programelor de studii din învăţământul superior sunt atestate prin diplome, prin certificate şi prin alte acte de studii eliberate numai de către instituţiile de învăţământ superior acreditate şi care potrivit articolului 174 stipulează: în învăţământul superior din domeniul sănătate nu se pot transforma în credite echivalate şi transfera studiile obţinute în învăţământul postliceal.


În contextul dat, considerăm eficient ca toate organizaţiile care vor să demareze iniţiative de rezolvare a problemei, să le adreseze către Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării ştiinţifice, nu către Ministerul Sănătăţii, aşa cum s-a făcut până în acest moment, acest organism fiind direct responsabil de formarea asistenţilor medicali.

Astfel, una din soluţiile pe care le vedem posibile este acreditarea de către ARACIS a unui program de scurtă durată în sistemul de educaţie superioară, la care să aibă acces numai absolvenţi ai şcolilor postliceale, program în urma căruia asistentele medicale să devină absolvente de studii superioare.

Ţinem să menţionăm, totuşi, că universităţile care vor decide să deruleze un astfel de program, nu vor putea accepta sub umbrela programului decât un număr restrâns de participanţi, întrucât trebuie să respecte standardele de calitate impuse (proporţionalitatea directă între cadre didactice şi studenţi, existenţa unei baze materiale suficiente, etc.).

Mai mult, considerăm că propunerea desfiinţării şcolilor postliceale de profil este o soluţie extremă şi poate fi văzută ca având caracter discriminatoriu şi limitativ, încălcând o serie de principii care stau la baza legii învăţământului, printre care principiul asigurării egalităţii de şanse şi principiul incluziunii sociale.

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România este o organizaţie profesională şi de reglementare cu rol de a elabora norme şi reguli de practicare a profesiei de asistent medical generalist, moaşă şi asistent medical, astfel încât profesioniştii să asigure pacienţilor servicii de calitate, în condiţii de siguranţă şi securitate.

Aşadar, subliniem că, indiferent de maniera în care se va soluţiona aceasta speţă, atenţia organizaţiei noastre se va îndrepta în mod constant spre calitatea procesului de educaţie şi formare al asistenţilor medicali, care va determina calitatea serviciilor oferite pacienţilor.

În final, OAMGMAMR atrage atenţia tuturor organizaţiilor care reprezintă interesele cadrelor medicale asupra responsabilităţii pe care o avem în interpretarea actelor normative şi modalitatea sinceră şi dezinteresată în care transmitem mesajele către grupurile noastre ţintă.

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România

Preşedinte
Mircea Timofte

line_sep

ANUNŢ IMPORTANT !

ELIBERAREA AVIZULUI ANUAL PENTRU AUTORIZAREA EXERCITĂRII PROFESIEI - PENTRU ANUL 2016Începând cu data de 23.11.2015 OAMGMAMR filiala Galaţi derulează activitatea de eliberare a Avizului anual - 2016 pentru autorizarea exercitării profesiei de asistent medical generalist/asistent medical/moaşă.

Acordarea avizului pentru anul 2016 se face în baza depunerii de către solicitant la secretariatul filialei a următoarelor documente:
- copie a poliţei de asigurare
de răspundere civilă pentru greşeli în activitatea profesională (asigurare de malpraxis), valabilă pentru perioada 01.01.2016 - 31.12.2016,
- se păstrează limitele aplicate şi în anul 2015, respectiv valoarea minimă a poliţei este:
a)10.000 EURO pentru asistenţii medicali generalişti/asistenţii medicali/moaşe care îşi exercită profesia în toate unităţile sanitare cu paturi, în serviciile de ambulanţă, în centrele de dializă, în creşe, în grădiniţe, etc;
b) 4.000 EURO pentru asistenţii medicali generalişti/asistenţii medicali/moaşe care îşi exercită profesia în cabinete de medicină primară, ambulatorii, cabinete medicale individuale, cabinetele medicale şcolare;
c) 2.000 EURO pentru asistenţii medicali de farmacie;

- Extras din Revisal (Raport per salariat) semnat şi ştampilat de către angajator, cu excepţia asistenţilor medicali din unităţile sanitare care virează cotizaţia lunar pe statul de plată;
- Numărul mimim de 30 credite EMC cumulat în anul 2015 (se vor depune doar acele certificate, diplome, atestate etc. pentru cursuri/manifestări, altele decât cele organizate de OAMGMAMR filiala Galaţi, precum şi chitanţele de la plata abonamentelor la revista "Ars Medica", "Viaţa Medicală", etc );
- Condiţie - plata cotizaţiei de membru OAMGMAMR la zi pentru cei care încasează lunar şi virează cotizaţia pe statul de plată; documentul ( chitanţa sau OP) care atestă plata cotizaţiei integral pentru anul 2015 şi plata pentru minim 6 luni în avans pentru anul 2016 - pentru cei care NU încasează lunar pe statul de plată şi NU virează lunar în contul organizatiei cotizaţia de membru ;
Salariul minim pe economie creşte la 1200 de lei de la 1 ianuarie !!!
- Certificatul de membru - în original, însoţit de actele doveditoare numai în cazul schimbării numelui titularului, sau cu o copie legalizată după diploma de studii - pentru cei care au absolvit o nouă formă de studii în specialitate sau o nouă specializare
- Adeverinţă de la angajator care atestă întreruperea de activitate - pentru perioade mai mari de 6 luni, ( concediu fără plată, concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2-3 ani, concedii medicale pentru o perioadă continuă mai mare de 6 luni dintr-un an, după caz.
- copie dupa Cartea de identitate - în cazul persoanelor care şi-au schimbat acest document ( pentru că a expirat) sau pentru că şi-au schimbat numele prin căsătorie sau divorţ şi copie după documentul care atestă acest lucru

NOTă: Asistenţii medicali pensionari care îşi continuă activitatea vor depune şi certificat se sănătate fizică şi psihică A5 ( se solicită anual ) în vederea eliberării avizului.

Avizele vor fi eliberate în ordinea depunerii dosarelor complete de către reprezentanţii OAMGMAMR din unităţile sanitare cu paturi, de către administratorii din farmacii, la sediul OAMGMAMR Galaţi, în limita programului de muncă normal al filialei.

Vor fi programate unităţile spitaliceşti la ridicarea Avizelor, în ordinea depunerii dosarelor pe baza numărului de intrare în OAMGMAMR Galaţi, eliberat la primirea dosarelor, dacă sunt indeplinite condiţiile pentru avizarea anuală a membrilor.

În perioada 20 decembrie 2015 - 10 ianuarie 2016 Filiala OAMGMAMR Galaţi va suspenda activitatea cu publicul.

Activitatea se va relua în programul obişnuit din data de 11 ianuarie 2016.

Conducerea filialei,

line_sep

PREZENTAREA POST-EVENIMENT
- eDIAB -
Calitate şi accesibilitate în educaţia terapeutică pentru pacienţii cu diabet zaharat tip 2
GALAŢI
1 octombrie 2016  Download  PREZENTAREA POST-EVENIMENT eDIAB

line_sep

STIMAŢI COLEGI,


Ca urmare a numeroaselor petiţii transmise Biroului filialei OAMGMAMR Galaţi, prin care ne-aţi solicitat să facem toate demersurile care sunt în competenţa noastră, pentru modificarea cadrului legislativ actual, astfel încât să vi se recunoască şi să se echivaleze studiile şi competenţele profesionale dobândite formal, nonformal sau informal, prin studiile postliceale de specialitate,

Vă reafirmăm public SUSŢINEREA ŞI IMPLICAREA conducerii OAMGMAMR Galaţi faţă de elaborarea cadrului legal, metodologic privind recunoaşterea şi echivalarea competenţelor profesionale dobândite formal, nonformal sau informal de către asistenţii medicali care NU au urmat programe de studii universitare cu diplomă de licenţă în specialitate, în vederea acordării dreptului legitim la echivalarea studiilor - pentru dobândirea titlului de asistent medical cu studii superioare de lungă durată şi a drepturilor salariale corespunzătoare unui asistent medical licenţiat.

Biroul OAMGMAMR Galaţi a prezentat toate petiţiile primite membrilor Consiliului Judeţean al filialei - întrunit în şedinţa din data de 28 septembrie 2016 - a primit aprobarea Consiliului Judeţean prin votul acordat în unanimitate, pentru începerea demersurilor către autorităţile decidente ale statului, pentru aprobarea reformulării Art. 174, alin. (6) din legea nr. 1/2011,
cu scopul de a elimina DISCRIMINAREA generată de prevederile Legii Educaţiei Naţionale.

In acest demers, am contactat-o în data de 1 octombrie 2016 pe Doamna Deputat Dr. ROŞCA LUCREŢIA, Secretar al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor şi i-am adresat o Scrisoare deschisă, în care i-am prezentat starea de fapt, susţinerea Conducerii Filialei OAMGMAMR Galaţi faţă de solicitările formulate de membrii noştri în petiţiile transmise şi i-am cerut să pledeze în Comisia de sănatate şi în cadrul Camerei Deputaţilor pentru eliminarea discriminărilor la care sunt supuşi asistenţii medicali, ca urmare a prevederilor unor legi în vigoare şi să voteze propunerea pentru reformularea art. 174, alin. (6) din legea nr. 1/2011 astfel :

"În învăţământul superior din domeniul MEDICAL, universităţile, în baza autonomiei universitare, pot recunoaşte, pe baza condiţiilor stabilite de Senatul universităţii, creditele de studii transferabile obţinute în învăţământul postliceal sanitar".

Vă prezentăm textul integral al Scrisorii deschise, transmise Doamnei Deputat Dr. Roşca Lucreţia, care ne-a dat asigurări că în cursul zilei de luni, 3 octombrie 2016 o va prezenta în faţa Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, în vederea adoptării unei decizii favorabile cauzei noastre!


Biroul OAMGMAMR Galaţi
Preşedinte Daniela Artimof


  Download  SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ DOAMNEI DEPUTAT DR. ROŞCA LUCREŢIA SECRETAR AL COMISIEI PENTRU SĂNĂTATE ŞI FAMILIE DIN CAMERA DEPUTAŢILOR


line_sep

Ziua Internationala

Ziua InternationalaZiua Internaţională a asistenţilor medicali este sărbătorită în a doua decadă a lunii mai pe parcursul unei săptămâni, în aproape toate ţările, din toate continentele, precum Australia, Africa, Statele Unite, Canada, ţările Europei, etc, denumită "National Nurses Week".

Tema stabilită pentru acest an - "Asistenţii medicali - o forţă pentru schimbare: pentru sisteme de sănătate mai reziliente ( capabile să surmonteze dificultăţile )" - subliniază importanţa şi implicarea asistenţilor medicali în politicile sistemelor de sănătate şi reflectă, de asemenea, acţiunile Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses-ICN) pentru a consolida şi pentru a îmbunătăţi sistemele de sănătate din întreaga lume.

Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali celebrează din 12 mai 1974, în fiecare an - Ziua internaţională a asistenţilor medicali, marcând astfel ziua de naştere a doamnei Florence Nightingale - 12 mai 1820.

Florence Nightingale a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ''Saint Thomas'' din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare.

Florence Nightingale a pus bazele moderne ale profesiei şi învăţământului pentru asistentele medicale.

Ca semn al recunoaşterii meritelor sale, Regina Victoria a decorat-o pe Florence Nightingale în anul 1904 cu Crucea Roşie Regală. în 1907, Florence Nightingale a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit.

Nursingul şi-a câştigat recunoaşterea începând din secolul al XIX-lea datorită activităţilor lui Florence Nightingale şi este astăzi una din cele mai respectate profesii din lume.

Rolul nursingului în societate este de a ajuta indivizii, familiile şi grupurile să-şi determine şi să-şi îndeplinească potenţialul lor fizic, mintal şi social şi să facă aceasta într-un context plin de provocări în ceea ce priveşte mediul în care ei trăiesc sau lucrează.

Asistentul medical are o largă activitate privind contribuţia nursingului la starea de sănătate generală a individului, familiei şi comunităţii prin acordarea îngrijirilor care vizează promovarea sănătăţii, prevenirea îmbolnăvirilor, îngrijirea celor bolnavi în spitale şi la domiciliu, în condiţiile utilizării unor intervenţii care adeseori reclamă o tehnologie avansată şi o foarte bună pregătire practică şi psihologică în relaţia cu pacienţii.

Rapidele schimbări pe plan socio-economic şi politic mondial impun pregătirea unui asistent medical care să fie capabil ca, pe lângă îngrijirile acordate, să :
- implice indivizii, familiile şi comunităţile în îngrijirea proprie şi să se formeze la aceştia responsabilitate privind sănătatea;
- reprezinte la diferite niveluri unde se iau deciziile privind sănătatea, persoanele îngrijite, nevoile acestora şi să intervină pentru a fi recunoscute drepturile lor;
- colaboreze în calitatea de membru în cadrul echipei multidisciplinare, dar şi cu alte organizaţii guvernamentale şi nonguvernamentale pentru sănătatea celor îngrijiţi;
- asigure calitatea îngrijirilor acordate prin respectarea standardelor de educaţie şi practica clinică şi calitatea vieţii indivizilor, familiilor şi comunităţilor de care răspund.
- acorde îngrijirile de promovare, prevenire, curative, de recuperare sau de sprijin a indivizilor, familiilor şi grupurilor;
- transmită cunoştinţele şi formarea abilităţilor în domeniul sănătăţii în rândul pacienţilor, altor beneficiari, personalului din sistemul de sănătate şi a celor aflaţi în procesul de formare;
- participe în calitate de membru în cadrul echipei de îngrijire, ceea ce presupune solide cunoştinţe în domeniul comunicării, realizării relaţiilor interpersonale bazate pe respect reciproc şi înţelegere a rolului propriu şi a celorlalţi profesionişti, implicare activă şi responsabilă în luarea deciziilor, informarea autorităţilor, mass mediei, etc...
- contribuie la îmbunătăţirea practicii clinice printr-o gândire critică, aprecierea şi utilizarea cercetărilor existente în domeniu pe plan naţional şi internaţional şi dezvoltarea abilităţilor necesare pentru efectuarea cercetării.

Profesia de asistent medical la nivel global şi naţional trebuie să se întemeieze pe principii şi valori precum universalitatea, accesibilitatea, echitatea, altruismul şi solidaritatea.

În absenţa acestor valori fundamentale, nu putem crea o dimensiune universală a profesiei, motiv pentru care aceste principii trebuie să fie menţinute şi protejate în toate politicile OAMGMAMR legate de afirmarea identităţii şi apărarea prestigiului profesiei de asistent medical exercitată în slujba sănătăţii cetăţenilor.

Răspunderea asistenţilor medicali constă în îndeplinirea atribuţiilor de prevenire a îmbolnăvirii, tratarea şi îngrijirea persoanei sănătoase sau bolnave, având în centrul tuturor acţiunilor respectul pentru viaţa, sănătatea, libertatea şi demnitatea individului.

O cerinţă fundamentală pentru a fi un asistent medical profesionist este studiul şi instruirea practică pe tot parcursul vieţii, asigurând legătura între conceptele de calitate ştiinţifico-tehnică şi cel de eficienţă şi sustenabilitate, manifestând mereu cel mai mare respect faţă de drepturile pacientului.

O formare tehnică şi ştiinţifică de înaltă calitate a asistenţilor medicali şi o educaţie centrată pe valorile şi aspectele etice sunt absolut necesare pentru a putea dispune de profesionişti cu grad înalt de pregătire, în măsură să răspundă cu succes nevoilor de îngrijire ale cetăţenilor.

Asistenţii medicali sunt, de multe ori, singurii profesionişti din domeniul sănătăţii care asigură asistenţă medicală pentru populaţia aflată în zone dezavantajate.

ICN consideră asistenţii medicali drept o parte esenţială a sistemelor de sănătate din întreaga lume.

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) a afirmat că "Uniţi în cadrul ICN, asistenţii medicali din toată lumea vorbesc cu o singură voce. Vorbim în calitate de apărători ai pacienţilor pe care îi îngrijim, precum şi pentru cei care nu sunt asistaţi de către nimeni, şi insistăm ca fiecare fiinţă umană să aibă dreptul la justiţie socială, prevenţie, îngrijiri şi tratament.

Noi, asistenţii medicali, ne aflăm în avangarda progresului asistenţei medicale, conturând politicile medicale din întreaga lume prin expertiza noastră, efectivul nostru numeros, contribuţiile noastre strategice şi economice, alinierea eforturilor noastre şi colaborarea noastră cu publicul, cu specialiştii din domeniul sănătăţii, cu alţi parteneri şi persoane fizice, familii şi comunităţi pentru care oferim asistenţă"
.

În septembrie 2015, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, un program ambiţios care, asimilând experienţa şi rezultatele obţinute în implementarea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (2000-2015), stabileşte noul cadru de acţiune pentru eliminarea sărăciei şi a inegalităţilor la scară globală, prin promovarea unei dezvoltări incluzive şi echitabile, având ca fundament drepturile omului.

Cele 17 obiective ale dezvoltării durabile, parte integrantă a Agendei, vor constitui, în următorii 15 ani, reperele esenţiale ale cooperării internaţionale şi acţiunii statelor lumii pentru stimularea creşterii economice incluzive, realizarea de progrese în toate sferele vieţii sociale, prevenirea şi combaterea schimbărilor climatice şi protecţia mediului.

În afară de valoarea sa intrinsecă, sănătatea constituie şi o condiţie prealabilă pentru prosperitatea economică a comunităţilor, pentru îndeplinirea acestor obiective.

Sănătatea populaţiei influenţează rezultatele economice din punctul de vedere al productivităţii, al ofertei de forţă de muncă, al capitalului uman şi al cheltuielilor publice.

Pe parcursul ultimului deceniu, sistemele de sănătate europene au întâmpinat provocări comune tot mai mari: creşterea costului asistenţei medicale, îmbătrânirea populaţiei asociată cu recrudescenţa bolilor cronice şi a comorbidităţilor, având ca rezultat o cerere sporită de asistenţă medicală, lipsa acutizată şi o distribuţie inegală a specialiştilor din domeniul sănătăţii, o subfinanţare şi o subnormare a asistenţilor medicali şi a medicilor, inegalităţi în materie de sănătate şi inechităţi cu privire la accesul la asistenţă medicală.

În plus, în ultimii ani, criza economică a limitat resursele financiare disponibile şi a agravat astfel dificultăţile întâmpinate de statele UE în a asigura durabilitatea propriilor sisteme de sănătate.

Consolidarea eficacităţii sistemelor de sănătate depinde şi de valorizarea resurselor umane prin utilizarea lor în modul cel mai eficient şi eficace cu putinţă, făcând legătura între conceptul de calitate ştiinţifico-tehnică şi cel de eficienţă şi sustenabilitate, ca o perspectivă esenţială în organizarea sistemelor de sănătate şi în practica profesională, manifestând mereu cel mai mare respect şi grijă faţă de pacient.

Sistemele de sănătate trebuie să fie reziliente: acestea trebuie să se poată adapta eficient la medii în continuă schimbare, abordând provocări semnificative cu resurse limitate.

În domeniul psiho-social, termenul de REZILIENŢĂ este folosit în mod obişnuit pentru a desemna abilitatea individuală sau sistemică de a face faţă unor situaţii de criză, capacitatea de a trece peste orice evenimente neplăcute şi de a se adapta la schimbare. Valoarea rezilienţei este considerată ca rezultând din raportul care se stabileşte între factorii de risc (singulari sau succesivi, individuali sau de mediu) şi factorii de protecţie (sprijin moral, financiar etc).

Rezilienţa are o deosebită însemnătate în perioadele de tranziţie, de acumulare a stresului, perioade ce pot include şi evenimente neaşteptate, exterioare individului ( crize de tot felul, sărăcie, terorism, etc). Aceste evenimente impun creşterea abilităţii de a le face faţă, în vederea menţinerii unei abordări pozitive (psihice, atitudinale sau comportamentale).

Asistentul medical "rezilient" are capacitatea de a trece peste greutăţi, de a învăţa ceva din experienţele neplăcute, de a reveni de fiecare dată mai puternic, mai înţelept şi mai pregătit pentru alte eventuale şocuri viitoare, înţelegând că evenimentele de acest tip fac parte din viaţă.

Strategiile de dezvoltare adoptate la nivelul Comisiei UE:
1. Consolidare a eficacităţii sistemelor de sănătate;
2. Creştere a accesibilităţii sistemelor de sănătate;
3. Îmbunătăţire a rezilienţei sistemelor de sănătate.


Eficacitatea, siguranţa şi expertiza pe care o oferă personalul medical pacienţilor săi reprezintă componentele principale ale calităţii asistenţei medicale, un element important al performanţei sistemelor de sănătate. Eficacitatea reprezintă capacitatea sistemelor de sănătate de a produce rezultate pozitive în domeniul sănătăţii, adică de a îmbunătăţi sănătatea populaţiei.

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) celebrează Ziua mondială a asistenţilor medicali, de 16 ani.

OAMGMAMR este membru al Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN), o autoritate mondială alcătuită din peste 130 organizaţii profesionale naţionale ale asistenţilor medicali, reprezentând peste 16.000.000 asistenţi medicali din întreaga lume.

În OAMGMAMR GALAŢI sunt înscrişi peste 4500 de asistenţi medicali şi moaşe.Zi de zi, asistenţii medicali dăruiesc tot ce au mai bun din priceperea lor, din spiritul de solidaritate şi din profesionalismul lor, pentru a menţine şi a restabili sănătatea oamenilor!

Zi de zi asistenţii medicali oferă celor care au nevoie nu numai tehnici de îngrijire, ci şi mângâierea care izvorăşte din inima lor, din angajamentul şi din umanismul profund al acestor profesionişti!

În fiecare viaţă salvată, în fiecare naştere asistată, în fiecare copil vaccinat, în fiecare tratament aplicat, în fiecare pacient care beneficiază de îngrijire şi sprijin emoţional, se regăsesc munca şi eforturile depuse de asistenţii medicali! Pentru toate acestea, vă onorăm, vă respectăm, vă mulţumim şi vă dorim multă sănătate şi putere de muncă în această minunată profesie!

LA MULŢI ANI!

DANIELA ARTIMOF
PREŞEDINTE OAMGMAMR GALAŢI


12.05.2016line_sep

LA MULŢI ANI de Ziua Internaţională a Moaşelor 2016Midwife 2016Sub sloganul "Femeile şi nou născuţii: preocuparea centrală a moaşei", ziua internaţională a moaşelor aduce în atenţie în acest an importanţa profesiei şi a muncii moaşelor în întreaga lume pentru asigurarea unui viitor mai bun pentru întreaga societate.

Este ziua în care sunt omagiate calităţile profesionale ale moaşelor, vocaţia şi talentul lor, fericitul prilej de a fi alături de mamă şi de nou-născut în cel mai intens moment al vieţii lor.

Prin promovarea constantă a sănătăţii femeilor şi nou născuţilor cele peste 5000 colege, membre ale Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România aduc o contribuţie esenţială la reducerea mortalităţii materne şi infantile prin asigurarea accesului mamelor şi copiilor la cea mai bună îngrijire în timpul sarcinii şi după naştere.

Pentru dedicarea cu care îşi exercită profesia, pentru omenia adăugată fiecărui act profesional, pentru rezultatele unei activităţi grele în condiţii nu întotdeauna optime, le mulţumim, şi le urăm ca ziua de 5 mai din acest an să le aducă împliniri şi satisfacţii profesionale pe măsura întregului lor efort.

Cu acest prilej, Biroul executiv al OAMGMAMR Galaţi urează tuturor moaşelor multă sănătate, putere de muncă şi succes în exercitarea şi dezvoltarea uneia dintre cele mai vechi şi nobile profesii din lume.
La Mulţi Ani !


Midwife 2016line_sep

7 APRILIE 2016 - Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă principală LUPTA împotriva Diabetului Zaharat !!!Scopul Zilei Mondiale a Sănătăţii este de a atrage atenţia la nivel global asupra unei anumite teme de sănătate şi asupra unei zone prioritare de care să se ocupe OMS.

Anul 2016 este dedicat de catre OMS luptei Împotriva DIABETULUI.

OAMGMAMR GALAŢI va organiza în ziua de 2 aprilie 2016 un curs pentru asistenţii medicali din Tecuci, cu tema "Problematica diabetului zaharat în sistemul de sănătate românesc", iar în ziua de 3 aprilie, va organiza un curs pentru asistenţii medicali din Galaţi, dedicat aniversării Zilei Mondiale a Sănătăţii cu tema: "Actualităţi în diagnosticul şi managementul diabetului"

CONDUCEREA OAMGMAMR - FILIALA GALAŢI VĂ UREAZĂ LA MULŢI ANI, MULTĂ SĂNĂTATE, PUTERE DE MUNCĂ ŞI REALIZĂRI PROFESIONALE! ZMS 2016 1

ZMS 2016 2

ZMS 2016 3

line_sep

Cer vor peste 150 de ASISTENŢI MEDICALI gălăţeni


152 de asistenţi medicali din judeţul Galaţi, cu o vechime mai mare de cinci ani în muncă, s-au înscris la examenul pentru obţinerea gradului de asistent medical principal. Testările vor avea loc săptămâna aceasta, pe 29 şi pe 30 octombrie. Dintre candidaţii înscrişi, 110 sunt asistenţi medicali generalişti, în vreme ce restul provin din alte specialităţi paraclinice (balneofizioterapie, asistenţă socială, farmacie etc.), potrivit conducerii Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Galaţi.

"Asistenţii medicali generalişti vor susţine examenul pe 29 octombrie, în vreme ce candidaţii proveniţi din celelalte specialităţi pe 30 octombrie. Testările se vor desfăşura la sediul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi, strada Eroilor numărul 34", a precizat Daniela Artimof, preşedintele filialei Galaţi a OAMGMAMR. Examenul va consta în 100 de întrebări tip grilă. Pentru a promova, fiecare candidat trebuie să răspundă la cel puţin 70 de întrebări. Asistenţii nemulţumiţi de nota obţinută pot depune contestaţii pe 30 şi 31 octombrie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 2 noiembrie.

Potrivit legislaţiei actuale în domeniu, la examenul de grad principal se pot înscrie candidaţii care au, până la data depunerii dosarului, cel puţin cinci ani de vechime în specialitatea înscrisă pe diplomă. Dacă promovează acest examen, asistenţii primesc o mărire salarială cuprinsă între 150 şi 500 de lei, în funcţie de spitalul în care îşi desfăşoară activitatea.

http://www.viata-libera.ro/societate/71558-cer-vor-peste-150-de-asistenti-medicali-galateni

line_sep

Examen de grad pentru asistentii medicali galateni


http://www.viata-libera.ro/societate/69911-examen-de-grad-pentru-asistentii-medicali-galateni


line_sep

Spitalul Municipal "Anton Cincu" in zi de sarbatoare


http://tecuceanul.ro/spitalul-municipal-anton-cincu-in-zi-de-sarbatoare-galerie-foto/


line_sep


Cu ocazia Zilei Internaţionale a Asistenţilor Medicali, îmi exprim toată preţuirea pentru colegii mei - asistenţii medicali, cei care reprezintă un simbol al profesionalismului, curajului, devotamentului, al spiritului de sacrificiu şi al demnităţii manifestate în sistemul sanitar românesc şi de pretutindeni!

In urmă cu mai mult de 115 ani, Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali a decretat ca, ziua de naştere a lui Florence Nightingale - 12 mai, să devină Ziua Internaţională a asistenţilor medicali din întreaga lume.

Nursing-ul înseamnă ştiinţa şi arta de a îngriji omul, "înseamnă să ajuţi individul, fie acesta bolnav sau sănătos, să-şi afle calea spre sănătate şi recuperare, să-şi folosească fiecare acţiune pentru a promova sănătatea sau recuperarea, cu condiţia ca acesta să aibă tăria, voinţa sau cunoaşterea necesară pentru a face în aşa fel încât să-şi poarte singur de grijă cât mai curând posibil".

Datoria asistentului medical constă în a apăra sănătatea fizică şi mentală a omului, în a alina suferinţele celui bolnav în respectul vieţii şi demnităţii persoanei umane, fără discriminări în funcţie de vârstă, sex, rasă, etnie, religie, naţionalitate, condiţie socială, ideologie politică sau orice alt motiv, atât în timp de pace, precum şi în timp de război.

Imi exprim cele mai sincere mulţumiri pentru modul exemplar în care dumneavoastră - asistenţii medicali din toate specialităţile, vă îndepliniţi în fiecare zi datoria în slujba sănătăţii oamenilor, a comunităţii gălăţene !

Doresc să vă asigur de respectul şi recunoştinţa mea, atât pentru devotamentul şi profesionalismul dumneavoastră, cât şi pentru forţa exemplului moral, etic şi civic pe care ni-l oferiţi în fiecare zi, vă doresc noi succese în nobila misiune de îngrijire a pacienţilor dar şi a oamenilor sănătoşi şi vă urez, în numele meu şi al consilierilor judeţeni OAMGMAMR Galaţi, dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră, multă sănătate, fericire, prosperitate, îndeplinirea tuturor aspiraţiilor!


LA MULŢI ANI!
DANIELA ARTIMOF
PREŞEDINTE OAMGMAMR GALAŢI

Cos cu Flori


line_sep


Poster Ziua Moaselor Poster 12 Mai  Download Ziua Internaţională a Asistentului Medical 2015
 Download Scrisoarea Directorului Executiv ICN
 Download Scrisoarea Preşedintelui şi a Directorului Executiv al ICN
 Download ICN Document Resursă

http://www.icn.ch/fr/publications/2015-nurses-a-force-for-change-care-effective-cost-effective/

line_sep

A V-A EDIŢIE A CONFERINŢEI NAŢIONALE A ABFTDVR

ASOCIAŢIA BALNEOFIZIOTERAPEUŢILOR CU DEFICIENŢE VIZUALE DIN ROMÂNIA în colaborare cu ORDINUL ASISTENŢILOR MEDICALI GENERALIŞTI, MOAŞELOR ŞI ASISTENŢILOR MEDICALI DIN ROMÂNIA, prezintă Conferinţa Naţională cu tema:

RECUPERAREA ÎN AFECŢIUNILE COLOANEI VERTEBRALE


 Download Anunt Conferinta ABFTDVR

line_sep

INFO ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII 2015


             În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii selectează un domeniu prioritar al sănătăţii publice, de interes global, ca temă pentru Ziua Mondială a Sănătăţii, care se celebrează în data de 7 aprilie, ziua de înfiinţare a Organizaţiei.

             Ziua Mondială a Sănătăţii reprezintă o oportunitate pentru indivizii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună

            Tema pentru Ziua Mondială a Sănătăţii 2015 este Siguranţa Alimentaţiei , o temă de maximă importanţă pentru toţi oamenii de pe planetă şi pentru multe părţi interesate, incluzând guvernele, societatea civilă, sectorul privat, precum şi agenţiile interguvernamentale.

-  Download Brosura Ghid Siguranta Aliemntatiei Turisti
-  Download Brosura 5 Mesaje Cheie
-  Download Pliant 5 Mesaje Cheie
-  Download Pliant Ghid Siguranta Alimentatiei Turisti
-  Download Poster - 200 de boli se transmit prin alimente


             Poze de la cursul "SIGURANTA ALIMENTATIEI. BOLILE CARE AU LA BAZA GRESELI DE ALIMENTATIE ( DE LA DIAREE LA CANCER ) "
desfasurat in perioada 03.04.2015 - 05.04.2015 :
Siguranta Alimentelor Siguranta Alimentelor

Siguranta Alimentelor Siguranta Alimentelor

Siguranta Alimentelor Siguranta Alimentelor

Siguranta Alimentelor


line_sep

24 Martie - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei!


Poze de la cursul "TUBERCULOZA - BOALA MILENIULUI" organizat de O.A.M.G.M.A.M.R. - Filiala Galaţi
Stop TB Stop TB

Stop TB Stop TB

Stop TB Stop TB

Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei (sau Ziua Mondială TBC), marcată la 24 martie, evidenţiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC.

În România, în fiecare zi, 3 persoane mor din cauza tuberculozei în timp ce alte 45 sunt diagnosticate cu această boală. Suntem încă ţara membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi înregistrate: 1 din 5 europeni diagnosticaţi cu tuberculoză este din România. Mai grav decât aceste statistici este faptul că pacienţi care ar putea fi vindecaţi într-o perioada relativ scurtă de timp devin greu tratabili întrucât tuberculoza devine rezistentă la medicamente.

Tuberculoza nu alege! Nu are preferinţe de gen, rasă, statut social sau educaţie. Nu are paşaport, nu necesită viză.
Călătoreşte liber. De aceea contează, pentru fiecare dintre noi, faptul că:
- In 2013 au fost diagnosticate 9 milioane de cazuri noi de tuberculoză în toata lumea. Dintre acestea, 3,3 milioane ies cumva din sfera de acţiune a sistemelor de sanatate.
- Aproximativ 1,5 milioane de oameni mor în fiecare an de tuberculoză în întreaga lume.
- Se estimează ca aproape 2 miliarde de oameni au infecţie TBC latentă - 1 din 3 oameni de pe glob

Cauzele sunt multe:
- de la sub-diagnosticare sau diagnosticare târzie din cauza lipsei metodelor rapide, la lipsa medicamentelor necesare şi aderenţa redusă a pacienţilor la tratament.
Nu este uşor să iei medicamente 6 luni de zile, în fiecare zi. Cu atât mai greu este să le iei minimum doi ani, dacă forma de tuberculoză este rezistentă la aproape toate medicamentele existente. Efectele adverse îl pot dărâma şi pe cel mai puternic om, cu atât mai mult pe unul deja slăbit din cauza bolii. Drumurile zilnice la dispensar, pentru administrarea tratamentului, noua rutina care schimbă vechea ordine casa-serviciu, teama de stigmatizare, de izolare în comunitate, frica “să nu se afle”, toate acestea îl pot face pe pacient să abandoneze tratamentul.

De aceea tuberculoza nu trebuie să fie doar problema pacientului, micul sau secret pe care-l ascunde între pereţii casei. Este problema întregii comunităţi, fie ea un cătun de munte sau o ţară întreagă!

Până la urmă, atunci când este voinţă, rămâne de rezolvat problema banilor. Costurile pentru eradicarea tuberculozei sunt foarte mari, şi nu doar în România. Pe termen lung însă, fondurile alocate luptei împotriva TB reprezintă o investiţie pe care trebuie să o facem.

Dacă vrem ca în 2050 să nu mai existe tuberculoză în ţara noastră, trebuie să facem ceva acum!

Fundaţia Romanian Angel Appeal salută recenta adoptare, de către Guvernul României, a Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015 - 2020 şi consideră că aceasta reprezintă un pas important pe care România îl face în lupta cu tuberculoza. Dar la fel de important este şi ca bugetul de 1,571 miliarde de lei, alocat strategiei, să nu rămână doar pe hârtie ci să se traducă în acţiuni concrete.

De aceea Fundaţia Romanian Angel Appeal consideră că organizaţiile neguvernamentale care promovează cauza persoanelor afectate de tuberculoză au astăzi o misiune clară: să transmită un mesaj puternic către toţi cei care au pârghiile necesare şi pot să acţioneze pentru rezolvarea acestei probleme de sănătate publică: Guvernul şi Parlamentul.

http://www.who.int/tb/post2015_strategy/fr/

http://www.who.int/campaigns/tb-day/2015/event/en/

http://www.who.int/tb/post2015_TBstrategy.pdf?ua=1

Stop TB

line_sep

Ziua Mondială a Sanatatii - 7 Aprilie 2015


De alimentele nesigure este legată de moartea a aproximativ 2 milioane de persoane anual - inclusiv mulţi copii. Produse alimentare care conţin bacterii dăunătoare, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice sunt responsabile pentru mai mult de 200 de boli, de la diaree la cancer.
în fiecare zi apar noi ameninţări la siguranţa alimentară. Modificări ale alimentelor, modificări ale mediului, substanţe chimice folosite în procesul de creştere, prelucrare şi conservare şi mai ales patogenii noi, reprezintă actualele provocări pentru sistemele naţionale de siguranţă alimentară. Creşterea posibilităţilor de a călători şi a comerţului global sunt premisele creşterii probabilităţii de contaminare ce se poate răspândi la nivel internaţional.

Tema pentru Ziua Mondiala a Sănătăţii 2015 este SIGURANŢA ALIMENTARĂ

Aprovizionarea cu alimente devine din ce în ce mai globalizată, necesitatea de a consolida sistemele de siguranţă alimentară în şi între toate ţările devine din ce în ce mai evidentă. Acesta este motivul pentru care OMS promovează eforturile de îmbunătăţire a siguranţei alimentare, de la fermă până la farfurie.

OMS ajută ţările în vederea prevenirii, detecţiei şi a răspunsului la focarelor de boli legate de alimente (foodborne) - în conformitate cu Codex Alimentarius, o colecţie de standarde internaţionale referitoare la produsele alimentare, orientări şi coduri de practică care să acopere toate principalele alimente şi procese.

Împreună cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), OMS avertizează ţările aflate în situaţii de urgenţă privind siguranţa alimentară, prin intermediul unei reţele de informaţii internaţionale.

Cinci metode pentru o hrană mai sigură

Siguranţa alimentară este o responsabilitate comună. Este important ca această responsabilitate să existe de-a lungul lanţului de producţie alimentară - de la fermieri şi producători, la furnizori şi consumatori.

Cinci metode pentru o hrană mai sigură, îndrumări practice pentru furnizori şi consumatori pentru manipularea şi prepararea hranei:
1: Păstraţi igiena alimentelor;
2: Separaţi alimentele crude de cele preparate;
3: Preparaţi alimentele cu grijă;
4: Păstraţi alimentele la temperaturile de siguranţă;
5: Utilizaţi apă şi materiale pentru prepararea alimentelor din surse sigure.

Ziua Mondiala a Sănătăţii 2015
este o ocazie de a alerta persoanele care lucrează în diferite sectoare: guvernamentale, fermieri, producători, firme de retail, practicieni de sănătate - precum şi consumatorii - despre importanţa siguranţei alimentare. Fiecare poate juca un rol în a asigura că ce avem în farfurie este sigur şi poate fi mâncat fără grijă.

line_sep
Ordinul Asistenţilor Medicali sărbătoreşte Ziua de Prevenire a Gripei [-]

Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Serbia - vor fi primele state care vor sarbatori Ziua de Prevenire a Gripei- Flu Awareness Day, joi, 30 octombrie 2014. Iniţiativa a fost concepută ca o prelungire a Săptămânii Europene pentru Imunizare, care are loc în fiecare an, în luna aprilie. Ziua de Prevenire a Gripei - Flu Awareness Day are ca scop creşterea ratei de imunizare contra gripei sezoniere şi este organizată toamna, la începutul sezonului în care riscul de apariţie a gripei este mai mare.

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un procent de 5 până la 15% din populaţie este afectată anual de infecţii ale tractului respirator superior în timpul epidemiilor de gripa anuale. Gravă problemă de sănătate publică, gripa afectează toate persoanele, indiferent de vârsta, însă adulţii cu vârsta de peste 65 de ani si copiii sub 2 ani sunt recunoscuţi ca fiind categoriile cele mai vulnerabile. Acestor li se alătură persoanele care suferă de afecţiuni cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatice, sangvine, diabet sau boli care au efect negative asupra sistemului imunitar.

Ministerul Sănătăţii, împreună cu biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Primăria Municipiului Bucureşti, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor si Asistenţilor Medicali din Romania şi Agenţia de presă Mediafax organizează – Ziua de informare privind gripa, marcată în Europa, în fiecare an, pe 30 octombrie. Această zi a fost stabilită la iniţiativa OMS, pentru a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le implică infestarea cu virusul gripal şi importanţa vaccinării. Cu această ocazie, va fi organizată, la Bucureşti, o conferinţă la care vor participa specialişti şi reprezentanţi ai grupelor de populaţie vizate de vaccinare.

în cadrul evenimentului vor fi abordate teme de interes pentru specialişti şi publicul larg: strategia Ministerului Sănătăţii privind imunizarea populaţiei pin administrarea vaccinului anti-gripal, obiectivele şi planul acţiunilor de informare ale OMS, rolul medicului de familie în informarea privind importanţa vaccinării şi monitorizarea persoanelor aflate în grupele de risc, accesul populaţiei la vaccinuri, informarea medicilor privind tipul de vaccin anti-gripal ce va fi administrat înainte sezonului gripal 2014-2015.

Teme de discuţie:
- strategia Ministerului Sănătăţii privind imunizarea populaţiei pin administrarea vaccinului anti-gripal
- obiectivele şi planul acţiunilor de informare ale OMS cu privire la importanţa vaccinării,
- vaccinarea gravidelor împotriva gripei
- rolul medicului de familie în informarea privind importanţa vaccinării şi monitorizarea persoanelor aflate în grupele de risc
- accesul populaţiei la vaccinuri
- informarea medicilor privind tipul de vaccin anti-gripal ce va fi administrat înainte sezonului gripal 2014-2015
- informaţii de interes pentru populaţie privind riscurile pe care le implică gripa,
- comunicarea eficientă privind vaccinarea antigripală

Sursa: www.oamr.ro;


Comunicat de presă [-]

        În cadrul European HIV Testing Week, la Galaţi va avea loc, în perioada 24-28 noiembrie 2014, o campanie de testare gratuită şi voluntară a studenţilor, în scopul depistării precoce a virusului imunodeficienţei umane (HIV), dar şi în scop preventiv. Astfel, studenţii vor putea beneficia de consiliere şi informare cu privire la factorii de risc şi căile de transmitere a HIV, precum şi asupra modalităţilor de prevenţie. Testarea se face gratuit şi confidenţial, la Dispensarul studenţesc din Căminul F al campusului Alexandru Ioan Cuza, începând de luni, 24 noiembrie, până vineri, 28 noiembrie, în intervalul orar 16,00 - 20,00.

        Iniţiatorii acţiunii la nivelul judeţului Galaţi sunt: Societatea Studenţilor Medicinişti (SSMG) şi Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos", în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică (DSPG), Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România - Filiala Galaţi (OAMGMAMR), Liga Studenţilor (LSG), Direcţia Cămine, Cantine şi Proiecte Studenţeşti, precum şi Serviciul Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi. Testarea va fi efectuată de cadre medicale specializate, asistente medicale şi consilieri voluntari.

        Probele vor fi prelucrate la Laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Studenţii vor primi, cu acest prilej, pliante informative şi prezervative.

        Începând din 1988, Ziua de 1 decembrie este dedicată, în fiecare an, luptei împotriva virusului imunodeficienţei umane (HIV).

        "Considerat a fi cea mai distructivă pandemie din istoria recentă, HIV a fost asociat cu peste 35 de milioane de decese. în România, cele mai recente date statistice indică un număr de 19.696 de persoane infectate, dintre care 12.603 sunt în viaţă. în judeţul Galaţi au fost diagnosticate peste 600 de cazuri, după 1990, dintre care aproape jumătate au decedat. Studiile epidemiologice europene, inclusiv din România, au arătat că peste 50% dintre persoanele recent diagnosticate cu HIV se află în stadii avansate ale infecţiei.

        Întârzierea diagnosticului HIV conduce la întârzierea intervenţiilor terapeutice pentru persoanele infectate, dar şi a intervenţiilor preventive, contribuind la extinderea epidemiei şi creşterea costurilor medicale", după cum aflăm de la Conf. dr. Manuela Arbune, organizatoarea campaniei la nivelul judeţului Galaţi, prima de acest fel în judeţul nostru.

        Pentru alte detalii puteţi accesa
www.ssmg.ro şi www.hivtestingweek.eu.


Stimaţi colegi [-]

          Demersul prompt al OAMGMAMR s-a finalizat cu success, astfel incat asistentii medicali se pot pensiona la varsta de 65 de ani. In urma aparitiei Legii nr. 53/2014, OAMGMAMR, prin adresa cu nr. 481/2014 a solicitat Ministerului Sanatatii elaborarea unei Ordonante de Urgenta prin care sa se revina la posibilitatea pensionarii asistentilor medicali, la varsa de 65 de ani, conform prevederilor OUG 144/2008.

          OUG 144/2008 s-a modificat corsespunzator solicitarilor noastre. In acest sens, in Monitorul Oficial nr.359/15.05.2014 s-a publicat Ordonanta de urgenta nr. 23/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si pentru modificarea unor acte normative in domeniul sanatatii. ...

Art. III. -

          Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 785 din 24 noiembrie 2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 22, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"(4) Asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se pensionează la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex."

2. La articolul 22, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alineatele (51) şi (52), cu următorul cuprins:

"(51) La cerere, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se pot pensiona, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

52) Prin derogare de la dispoziţiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, contractul de muncă al asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali încetează de drept la îndeplinirea cumulativă a condiţiilor privind împlinirea vârstei de 65 de ani şi a stagiului minim de cotizare realizat în sistemul public de pensii sau la data comunicării deciziei de pensie pentru limită de vârstă, a pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, în cazurile prevăzute la alin. (51)."

PREŞEDINTE OAMGMAMR
MIRCEA TIMOFTECOMUNICAT DE PRESĂ [-]

Asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se vor pensiona la vârsta de 65 de ani

Ministrul Sănătăţii anunţă adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 23 din 2014 de completare şi modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, iar asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se vor putea pensiona la 65 de ani.

"Scăderea vârstei de pensionare riscă diminuarea periculoasă a numărului de asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali angajaţi în unităţile sanitare publice, instituţii care se confruntă deja cu un deficit major de personal de specialitate. Prin această Ordonanţă de Guvern, am ţinut astfel cont atât de nevoile sistemului de sănătate, cât mai ales de dorinţa de a rămâne în activitate a celor 4.000 de asistente medicale care puteau fi afectate de scăderea vârstei de pensionare", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Prin Legea 53/2014 pentru aprobarea OUG 144/2008au fost abrogate prevederile în baza cărora membrii acestei categorii profesionale se pensionau la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex.

Urmare a acestei modificări legislative, din punct de vedere al pensionării, asistentele medicale au intrat sub incidenţa prevederilor din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât acestea trebuiau să se pensioneze înainte de 65 de ani.

Prin intermediul noii Ordonanţe, prin derogare de la articolul 56 din Codul Muncii, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se vor pensiona la vârsta de 65 de ani, în condiţiile legii.


"OPRESTE CANCERUL DE COL UTERIN!" [-]

Stimaţi colegi [-]

Săptămâna 5-15 mai este pentru noi toţi o perioadă cu semnificaţii profesionale majore. Celebrăm, alături de moaşele şi asistenţii medicali din întreaga lume, două zile mondiale extrem de importante, Ziua internaţională a moaşelor, 5 mai, şi Ziua internaţională a asistenţilor medicali, 12 mai.

Între aceste două repere şi sub sloganul “Asistentul medical o forţă pentru schimbare, o resursă vitală pentru sănătate” sărbătorim, în egală măsură, profesionalismul şi valoarea umană a colegilor noştri, frumuseţea profesiei şi mândria de a o practica.

Evoluţia profesiilor de moaşă şi de asistent medical a cunoscut un salt uriaş în ultimele decade. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, servicii bazate pe dovezi, aparatură şi echipamente medicale extrem de performante, sunt câteva din domeniile şi provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiilor noastre. Acestea reprezintă atât provocări ce ne obligă la dezvoltare profesională continuă, cât şi surse de continuă satisfacţie profesională pe traseul spre excelenţă, individual şi organizaţional.

Am ales, şi practicăm cu multă dăruire, profesii de o responsabilitate imensă în ceea ce priveşte respectarea dreptului la sănătate al populaţiei. Moaşele şi asistenţii medicali din orice sector al sistemului de sănătate se află de multe ori în prima linie a intervenţiilor pentru categoriile sociale cele mai vulnerabile, de multe ori sunt obligaţi să acţioneze fără resurse optime pentru a salva vieţi. Ne mândrim cu rezultate profesionale remarcabile, suntem o forţă privind îmbunătăţirea continuă a politicilor de sănătate, suntem o resursă cu adevărat vitală pentru sănătatea populaţiei.

Am convingerea că profesiile de moaşă şi de asistent medical vor avea un loc din ce în ce mai înalt în aprecierea celor pentru care, prin vocaţie, alegerea profesiei şi lipsa oricărui compromis în actul profesional, oferim servicii de îngrijiri de maximă calitate, contribuind în mod fundamental la sănătatea populaţiei României.

Săptămâna asistenţilor medicali generalişti, a moaşelor şi a asistenţilor medicali este o săptămână omagială pentru fiecare dintre noi, pentru echipele de profesionişti pe care le reprezentăm, pentru organizaţia profesională din care facem parte.

Este săptămâna noastră, în cadrul căreia aducem în atenţie profesionalismul, profesia, şi contribuţia pe care o avem în asigurarea sănătăţii populaţiei.

Vă urez mulţi ani de satisfacţii şi împliniri.

Cu deosebită consideraţie şi recunoştinţă

Mircea Timofte
Preşedinte al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România

5 mai 2014


ZVONURI NEFONDATE PRIVIND COMPLETAREA STUDIILOR ÎNTRE ŞCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ ŞI FACULTATEA DE ASISTENŢĂ MEDICALĂ SAU FACULTATEA DE MOAŞE!!! [-]

Având în vedere că există anumite zvonuri legate de "echivalarea diplomelor" sau "completarea studiilor" de la şcoala Postliceală Sanitară cu cele de la Facultatea de Asistenţi Medicali, vă atragem atenţia că acest lucru nu s-a discutat niciodată în cadrul OAMGMAMR, nici la nivel central, şi nici la nivel local, pentru CĂ NU EXISTĂ LEGE!


Sunt 2 forme de învăţământ diferite!!!


LEGEA EDUCAŢIEI NAŢIONALE - MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 18/10.I.2011 - PREVEDE:

TITLUL III - Învăţământul superior

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale
SECŢIUNEA a 2-a - Programe de studii universitare

Art. 138. ( 4 ) Pentru profesiile reglementate la nivelul Uniunii Europene, reglementarea naţională nu poate contraveni celei europene.

PROFESIILE MEDICALE SUNT REGLEMENTATE PRIN Directiva 2013/55/UE a Parlamentului European şi a Consiliului, de modificare a Directivei 2005/36/CE !
Art. 140.
...................................................................................................

(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2) programele de studii de licenţă şi master din domeniile reglementate la nivelul Uniunii Europene, care se pot organiza doar la forma de învăţământ cu frecvenţă.

INVĂŢĂMÂNTUL MEDICAL ESTE ORGANIZAT NUMAI LA FRECVENŢĂ LA ZI !

CAPITOLUL V - Învăţământul superior medical
SECŢIUNEA 1
Organizarea şi funcţionarea învăţământului superior medical.

Învăţământul superior din domeniile sănătate şi medicină veterinară

Art. 174. - (1) Învăţământul superior din domeniile sănătate şi medicină veterinară se desfăşoară cu respectarea reglementărilor generale şi sectoriale din Uniunea Europeană şi anume:

a) 6 ani de studii, pentru minimum de 5.500 de ore de activitate teoretică şi practică medicală pentru domeniul medicină, la programele de studii Medicină, Medicină Dentară şi Medicină Veterinară; 5 ani pentru programul de studii Farmacie; 4 ani pentru minimum 4.600 de ore de pregătire pentru programele de studii Asisten?ă Medicală Generală şi Moaşe şi de 3 ani pentru alte programe de studii de licenţă din domeniul sănătate;

b) fiecare an universitar are câte 60 de credite de studii transferabile în ECTS/SECT, fiind totalizate 180 de credite de studii transferabile pentru programele cu o durată a studiilor de licenţă de 3 ani, 240 de credite de studii transferabile pentru programele cu o durată a studiilor de licenţă de 4 ani, 300 de credite de studii transferabile pentru programul Farmacie cu o durată a studiilor de licenţă de 5 ani şi 360 de credite de studii transferabile pentru programele Medicină, Medicină Dentară şi Medicină Veterinară cu o durată a studiilor de licenţă de 6 ani;

c) studiile universitare de master au între 60 şi 120 de credite de studii transferabile ECTS/SECT;

d) studiile universitare de doctorat totalizează 240 de credite de studii transferabile, iar studiile avansate din cadrul şcolii doctorale totalizează 60 de credite; studiile universitare de doctorat se pot organiza în UOD şi în IOSUD realizate prin consorţii între universităţi şi spitale sau clinici.

...................................................................................................

(6) în învăţământul superior din domeniul sănătate nu se pot transforma în credite echivalate şi transfera studiile obţinute în învăţământul postliceal!!!

NU EXISTĂ IN ROMÂNIA CADRUL LEGAL PENTRU COMPLETAREA STUDIILOR, INTRE ŞCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ ŞI FACULTATEA DE ASISTENŢĂ MEDICALĂ SAU FACULTATEA DE MOAŞE!!!


Asistentii medicali din Romania - o forta pentru schimbare, o resursa esentiala pentru sanatate
12 MAI - Ziua Internationala a Asistentilor Medicali
[-]

12 Mai 2014

          Tema aleasa de ICN in acest an, pentru ziua internationala a asistentului medical "Asistentii medicali: o forta pentru schimbare, o resursa esentiala pentru sanatate", ne indeamna la analiza unor aspecte majore privind profesia, este o tema care ne onoreaza si in acelasi timp de responsabilizeaza mai mult, pentru actiune.

Exercitarea profesiilor de asistent medical generalist, de moasa sau de asistent medical este influentata in ultimii ani de schimbari majore, din perspective din ce in ce mai provocatoare, precum: efectul crizei financiare globale, migrarea in crestere a fortei de munca, dezechilibrul in balanta nevoie-oferta de servicii de ingrijiri, abordari noi educationale si de cariera privind profesia, influenta noilor tehnologii informatice asupra actului de ingrijiri. Toate acestea ne aduc in atentie si pun accent marit pe concepte noi, ca alfabetizarea IT, si pe domenii de performanta complementare actului de ingrijiri precum comunicare, planificarea sigurantei pacientilor si a serviciilor de ingrijiri, gestionarea volumului de lucru, planificarea strategica a fortei de munca, si altele.

Cumuland aceste aspecte profesionale cu indicatorii demografici care demonstreaza tendinta constant ascendenta de imbatranire a populatiei, cu dinamica generala a diverselor boli, cu cresterea alarmanta a numarului de persoane care se confrunta cu asa numitele Boli necomunicabile, se poate concluziona ca abordarea serviciilor de ingrijiri trebuie urgent reconsiderata si adaptata complexitatii factorilor care induc si influenteaza ritmul si dimensiunea schimbarilor din domeniul sanatate. Avand ca misiune excelenta in profesie, organizatia noastra preia tema ICN ca pe un logo pentru evenimentele importante ale anului 2014.

Consideram ca prin calitatea resurselor umane suntem o forta si in egala masura o resursa esentiala pentru inducerea si implementarea schimbarilor ce contribuie la imbunatatirea sanatatii populatiei din tara noastra. Aceasta afirmatie este sustinuta de calitatea serviciilor de ingrijiri pe care colegii nostri le ofera, si de rezultatele obtinute in dezvoltarea profesiei.

Intelegem ca putem raspunde provocarilor si angajamentelor profesionale atat prin asumarea responsabilitatii pentru dezvoltare, la toate nivelurile, cat si prin amplificarea eforturilor de actualizare a cunostintelor profesionale, de dezvoltare de abilitati sau dobandire de competente pentru domeniile complementare profesiei, si de implicare continua in ridicarea standardelor de educatie profesionala si aliniere la standardele internationale.

Pentru atingerea acestor rezultate liderii OAMGMAMR actioneza constant ca actori pricipali in ecuatia schimbarilor prin derularea de programele locale si nationale de influentare a politicilor privind sanatatea, programe de actualizare continua a reglementarilor profesionale, si prin dezvoltarea de parteneriate strategice locale, nationale si internationale.

Intelegand rolul asumat de Romania in dezvoltarea internationala si importanta contributiei la atingerea tintelor de tara pentru Obiectivele de dezvoltare ale mileniului, organizatia noastra are ca prioritate pentru acest an intarirea rolului asistentului medical prin contributie la cresterea calitatii serviciilor de ingrijiri oferite populatiei, si dezvoltarea profesiei prin proiecte de anvergura care vor contribui la cresterea securitatatii actului de ingrijiri.

Ne asumam aceste obiective pentru ca am demonstrat prin actiunile membrilor organizatiei ca noi, asistentii medicali din Romania, suntem o forta pentru schimbare, o resursa esentiala pentru sanatate.


7 aprilie 2014 - Ziua Mondială a Sănătăţii
Tema Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru marcarea Zilei mondiale a sănătăţii din acest an este "Bolile transmise prin vectori, Entităţi mici - Pericole mari".
[-]


5 MAI 2014 - Sarbatorirea Zilei Internationale a Moaselor! [-]

          Pe 5 mai 2014, peste tot in lume, moasele se vor mobiliza pentru a aminti rolul profesiei lor, in cadrul sistemelor sociale de sanatate!
"Lumea are nevoie de moase, acum mai mult ca niciodata"

Prin salvarea vietilor mamelor si a copiilor, moasele schimba fiecare familie, fiecare colectivitate, schimba lumea mondiala!

Mai mult de 290.000 de femei si mai mult de 3 milioane de nou-nascuti mor in fiecare an in lume, din cauza complicatiilor care pot fi prevenite in timpul sarcinii si la nastere.

Moasele joaca, profesional vorbind, un rol cheie in reducerea numarului de decese materne in lume!

"Sa promovam rolul moasei in planificare familiala"

"Sa Investim in profesia de moasa si dincolo de 2015 - Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului", investind in dezvoltarea profesiei de moasa - investim in sanatatea, bunastarea mamelor si a nou-nascutilor!

MOASELE SALVEAZA VIETI!

In fiecare an, aproximativ 15.5 miliarde dolari calculati in productivitate economica potentiala se pierd din cauza a deceselor mamelor si a nou-nascutilor la nastere. Pana la 60% din decesele materne pot fi prevenite de moasele calificate si prin accesul universal adecvat la educatie, la serviciile de sanatate a reproducerii, la echipamente, la materiale consumabile.

S-a estimat, ca la nivel european, ar fi nevoie de 350.000 mai multe moase pentru a asigura o acoperire universala a ingrijirilor specifice maternitatii, mamelor si nou-nascutilor.

Moasele trebuie sa se sprijine reciproc si sa se uneasca in jurul organizatiilor/asociatiilor care consolideaza puterea moaselor in lume, pentru de a dezvolta si afirma profesia de moasa la nivel mondial!

Pentru a imbunatati accesul la ingrijire cu ajutorul moaselor calificate, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, guvernele trebuie sa actioneze! Tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare au nevoie de o calitate foarte buna a ingrijirilor maternale!

Planificarea familiala, realizata de catre moasele calificate, poate preveni 54 milioane de sarcini nedorite in tarile in curs de dezvoltare. 80% din sarcinile nedorite - in tarile in curs de dezvoltare - apar la femeile care nu au acces la contraceptie.

47.000 de femei mor in fiecare an din cauza avorturilor empirice, realizate periculos la domiciliu = 13% din decesele materne.

Satisfacerea nevoilor de educatie a femeilor de catre moase , prin planificare familiala, ar putea preveni 75% din avorturi.

Adolescentele gravide sunt mai expuse la nasteri premature, la aducerea pe lume a copiilor subponderali - factori de risc asociati cu o mortalitate neonatala crescuta.

Accesul la planificare familiala al tinerilor - fete si baieti, ar reduce numarul de sarcini nedorite in randul adolesecentilor.

Organizatia Mondiala a Sanatatii, agentiile ONU si alti parteneri la nivel mondial au identificat ca moasele joaca un rol-cheie in reducerea numarului de decese si a handicapului matern si neonatal la nivel mondial!

Vrem sa demonstram angajamentul nostru comun de a lupta impotriva mortalitatii materne si neonatale alaturi de moasele si mamele din intreaga lume!

Distributia geografica a mortalitatii materne si neonatale indica discrepante grave in toate tarile in curs de dezvoltare!

2014 - trebuie sa fie anul mobilizarii intregului corp al moaselor la nivel mondial, fara precedent,

2014 - in care moasele trebuie sa spuna STOP inechitatilor, nedreptatilor, discriminarii,

2014 - STOP INVIZIBILITATII PROFESIEI DE MOASA, LA NIVEL GLOBAL!
ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA TBC [-]

          24 martie este Ziua Mondiala de lupta impotriva Tuberculozei Pulmonare - "24 martie este ziua in care, in 1882, medicul Robert Koch a descoperit bacilul care-i poarta numele - un prim pas in diagnosticarea si vindecarea TBC. Boala poate fi controlata prin eforturile conjugate ale sistemului medical, pacientilor, autoritatilor si comunitatilor. In acest sens, pe langa asistenta medicala, sunt necesare masuri de informare a populatiei si de crestere a nivelului de trai!" Potrivit specialistilor, tuberculoza, afectiune cu o rata de mortalitate inalta si costuri socio-economice ridicate si care imbolnaveste si ucide anual milioane de oameni, reprezinta o problema epidemiologica globala, una dintre preocuparile principale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
          In perioada 24 martie - 10 aprilie 2014, se va desfasura campania cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Tuberculozei. Spitalul de Pneumoftiziologie Galati in parteneriat cu O.A.M.G.M.A.M.R. filiala Galati si Scoala Postliceala Sanitara Sfintul Vasile cel Mare vor desfasura pe toata perioada acestei saptamini actiuni de informare si constientizare a populatiei asupra modului de raspindire a tuberculozei si metodelor de diagnostic si tratament. In cadrul acestor actiuni sustinute de medici,asistenti medicali si elevi ai scolii sanitare se vor distribui materiale informative prin CMI-uri, spitale, farmacii,scoli si licee cit si in intreprinderi.De asemenea se vor difuza informatii prin statiile de radioficare in mediul rural, cit si in in comunitatile defavorizate.
          Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in fiecare an 9 milioane de oameni se imbolnavesc de tuberculoza. Un numar de 1,3 milioane decedeaza din cauza tuberculozei. Un numar de 3 milioane de persoane bolnave de tuberculoza sau contacti ai bolnavilor de tuberculoza nu primesc ingrijirile medicale necesare. Peste 95% din cazuri au aparut in tarile cu venituri mici si medii. Tuberculoza se regaseste printre primele 3 cazuri de deces la femeile cu varste intre 15 si 44 de ani.
          In anul 2012, aproximativ 530 000 copii au fost diagnosticati cu TBC, iar 74 000 copii au murit avand drept cauza tuberculoza.
Desi numarul anual de cazuri de boala scade cu valori mici, exista un semnal ca obiectivele stabilite de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii de a reduce numarul de cazuri de boala vor fi atinse si dupa anul 2015.
Conform datelor WHO/Europa, HFA Database din iulie 2012, Romania ocupa locul 5 in Europa ca valoare a incidentei tuberculozei, fiind de 2,5 ori mai mare decat media europeana si de 6,7 ori decat Uniunea Euroeana.
Romania ramane tara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoza: peste 34.000 (in 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoza multidrog-rezistenta. Aproximativ 1.200 bolnavi decedeaza anual.

          Mesajul Campaniei din acest an este:
ATINGE TINTA DE 3 MILIOANE. GASESTE. TRATEAZA. VINDECA TUBERCULOZA.

          Campania de lupta impotriva Tuberculozei din 2014 urmareste toate obiectivele inscrise in Planul Global Stop TB 2011- 2015 si va permite populatiei de pe intreg globul sa participe la controlul si eradicarea bolii in decursul vietii.
          "TBC este privita adesea ca o boala "a mizeriei" si de aceea multi pacienti nu vor s-o recunoasca, de teama ca vor fi marginalizati sau ca-si vor pierde serviciul. Renuntand la asistenta medicala, ei devin adevarate bombe biologice pentru comunitate. Foarte expusi la infectare sunt copiii, batranii, bolnavii cronici, consumatorii de alcool sau tutun, gravidele, categoriile defavorizate - romi, detinuti, someri, persoane fara adapost - si chiar personalul medical".
          Tuberculoza (TBC) este o boala grava, cauzata de bacilul tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch). Ea se localizeaza in oricare din partile corpului, dar cea mai frecventa localizare fiind la nivelul plamanului. Tuberculoza se poate transmite de la o persoana bolnava de tuberculoza pulmonara la alte persoane sanatoase, pe calea aerului. Astfel, daca un bolnav de TBC tuseste, stranuta, striga, vorbeste tare, imprastie in aerul din jurul sau milioane de bacili pe care persoanele din jur ii inhaleaza; bacilii ajung in plamani, unde vor putea produce boala. Nu toate infectiile produc si boala.
          Daca insa puterea de aparare a organismului impotriva infectiilor este scazuta, atunci bacilii vor sparge "zidul", se vor inmulti si vor produce leziuni ale plamanilor si boala numita tuberculoza.
          Acesta se intampla daca: stam in spatii inchise, aglomerate, neaerisite; nu ne hranim corespunzator; muncim excesiv; nu ne odihnim suficient; suferim de boli cronice, cum ar fi: diabetul zaharat, cancer, leucemie; suntem infectati cu virusul HIV/SIDA sau alte virusuri.           Tratamentul tuberculozei este gratuit! Tuberculoza este o boala VINDECABILA daca tratamentul este facut CORECT!!!
          Daca suspectam prezenta tuberculozei, adica prezentam una sau mai multe din manifestarile tuberculozei, trebuie sa ne prezentam la medicul de familie si la dispensarul teritorial de pneumoftiziologie (TBC).
          Vaccinarea BCG - Profilaxia primara a tuberculozei (TBC). Vaccinul BCG se administreaza in doza unica, intradermic, in regiunea deltoidiana, nou nascutilor cu greutatea la nastere mai mare de 2500 grame, intre varsta de 2-7 zile si 2 luni. Revaccinarile copiilor mai mari sau ale adultilor nu aduc un plus de protectie.

           IMPORTANT :
CHIAR DACA AM FOST VACCINATI, NU SUNTEM PROTEJATI 100% IMPOTRIVA TUBECULOZEI!; UN TEST NEGATIV (IDR-INTRADERMOREACTIA LA TUBERCULINA) NU EXCLUDE TUBERCULOZA!Psihiatrul Cristian Andrei se întâlneşte cu asistenţii medicali gălăţeni [-]

Cristian Andrei

Cunoscutul medic psihiatru, Cristian Andrei, va fi prezent sâmbătă, 20 iulie 2013, la Galaţi. În organizarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, filiala Galaţi, Cristian Andrei va susţine un curs cu tema "Aspecte psihiatrice în viaţa profesională a asistentului medical", acţiune care se va desfăşura cu începere de la ora 10.00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.

"Este unul dintre cursurile numeroase şi foarte utile pe care le organizăm periodic, pentru membrii noştri. Înainte de a fi cadre medicale, care luptă pentru viaţa semenilor, şi noi suntem oameni care suferă şi care trebuie să depăşească anumite probleme generate fie de locul de muncă sau de societatea în care trăim. La cursul medicului Cristian Andrei vom avea posibilitatea să aflăm şi să învăţăm lucruri benefice pentru noi, dar şi pentru relaţia specialist-pacient", a precizat Daniela Artimof, preşedinte O.A.M.G.M.A.M.R Galaţi.

Cei prezenţi sâmbătă la curs vor putea să interacţioneze cu medicul Cristian Andrei pe următoarele subiecte de interes:
- boli mintale ale contemporanilor noştri;
- prevenire şi tratamente moderne;
- anxietatea, insomnia şi depresia, afecţiuni - sindrom la ordinea zilei;
- rolul asistentului medical în urgenţa psihiatrică; actul medical fără consimţământul pacientului;
- confruntarea asistentului medical cu stresul profesional;
- dominaţia profesională din partea medicului;
- cum devine relaţia cu pacientul o sursă de satisfacţie?


"O ŞANSĂ PENTRU VIAŢĂ!" [-]

În Galaţi se organizează o sesiune de donare de sânge în ziua de joi dimineaţa, 11 iulie 2013 între orele 8 - 12, în parcarea de la Casa de Cultură a Sindicatelor!
Cu sprijinul Unităţii Mobile, administrată de Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti şi cu sprijinul voluntar al personalului specializat din Centrul de Transfuzii Sanguine Galaţi, va avea loc colectarea de sânge de la donatori voluntari, neremuneraţi, acţiune care reprezintă piatra de temelie a oricărui sistem transfuzional, prin care se asigură - în condiţii de securitate - cantitatea de sânge şi preparate sanguine, necesare BOLNAVILOR din spitalele din România.
Acţiunea se adresează publicului tânăr altruist, profesiniştilor din sănătate, oamenilor de omenie, dispuşi să contribuie la salvarea de vieţi omeneşti!
În fiecare minut al zilei, o persoană are nevoie de sânge. Acest sânge poate să vină de la un donator voluntar, o persoană asemenea ţie, care alege să doneze sânge!
Să donăm noi sânge pentru alţi semeni, pentru că într-o zi ei vor dona pentru noi!


VODAFONE ROMANIA NE SUSŢINE ÎN ACEASTĂ CAMPANIE UMANITARĂ!
OAMGMAMR SUSŢINE DONAREA VOLUNTARĂ DE SÂNGE!
Membrii care vor dona sânge vor fi premiaţi de către OAMGMAMR Galaţi!INFORMAŢII PRIVIND DONAREA DE SÂNGE
Pentru ca acest gest să se poată desfăşura în deplină securitate pentru dvs. , ca donator, cât şi pentru pacientul transfuzat, vă invităm să citiţi cu atenţie INFORMAŢIILE cuprinse în acest document:
Donarea de sânge total constă în recoltarea unei cantităţi de 450 ml în timp de 8 - 10 min.
În această situaţie bărbaţii pot dona de 5 ori pe an, iar femeile de 4 ori pe an.
Înainte de donare se recomandă :
- Să fiţi odihniţi, bine hidrataţi, să se consume un mic dejun lejer ;
- Să se evite alimentele grase, băuturile alcoolice, fumatul .
Recoltarea de sânge se face în condiţii stricte de siguranţă de către personal medical calificat, materialul de recoltare este steril şi de unică folosinţă - nu reprezintă risc de îmbolnăvire.
Testele biologice efectuate sistematic la fiecare donare cuprind : determinarea grupelor sanguine OAB şi Rh, a hemoglobinei, depistarea sifilisului, anticorpi antiHIV şi antiHTLV, hepatitele virale B şi C, determinarea enzimelor hepatice (transaminazele).
Pentru a dona sânge este important să aveţi o stare bună de sănătate şi să nu vă plasaţi în categoriile de populaţie cu risc crescut de contaminare cu boli infecţioase ce se pot transmite prin sânge :
1. persoanele care au relaţii sexuale (protejate şi neprotejate) cu mai mult de 2 parteneri ;
2. persoanele care au relaţii sexuale cu parteneri de acelaşi sex ;
3. persoanele care au contact sexual cu partener cu HIV, HTLV atgHBS, AcHCV, SIFILIS;
4. persoanele care au avut contact sexual cu parteneri plătiţi ;
5. persoanele care au avut contacte sexuale cu parteneri care se / s-au drogat ;
6. persoanele care au avut raport sexual ocazional neprotejat în ultimele 6 luni .
Nedeclararea intenţionată a bolilor transmisibile sau factorilor de risc cunoscuţi după prealabila dvs. informare constituie infracţiune şi se pedepseşte conform art. 39 şi 40 din Legea 282 / 2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină.


Interviu cu Daniela Artimof, Preşedinte OAMGMAMR Galaţi [-]


Ziua Internaţională a Asistentului Medical 2013 [-]

Ziua Interna?ională a Asistentului Medical 2013

  În fiecare an, ziua de 12 mai, ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali, aduce în atenţia întregii lumi importanţa profesiei noastre pentru sănătatea populaţiei.

"Ţintele de dezvoltare ale mileniului 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1" este tema Consiliului Internaţional al asistenţilor medicali pentru 2013.

Cele 8 scopuri au 18 obiective. Trei dintre scopuri sunt legate în mod direct de sănătate, iar de profesia de asistent medical şi moaşă - 4, 5 şi 6.

Scopul 1 - Eradicarea sărăciei extreme şi a foametei
Scopul 2 - Educaţie primară la nivel global
Scopul 3 - Promovarea egalităţii de gen şi promovarea femeii
Scopul 4 - Reducerea mortalităţii infantile
Scopul 5 - Îmbunătăţirea sănătăţii maternal
Scopul 6 - Combaterea HIV/SIDA, malariei şi a altor boli
Scopul 7 - Asigurarea unui mediu sustenabil
Scopul 8 - Iniţierea unui parteneriat global dedicat dezvoltării

Copiii, mamele, bolnavii care se afla în luptă cu boli greu de tratat în contextul unor sisteme de sănătate grav afectate de criza economică, au în asistentul medical sau moaşă un profesionist în mâinile căruia pun încredere şi speranţă pentru vindecare.

Aparţinem unei profesii nobile, reprezentăm cea mai numeroasă categorie profesională din sectorul sănătate, suntem motivaţi prin misiunea asumată, suntem dedicaţi profesiei şi asigurării siguranţei pacienţilor prin calitatea serviciilor pe care le oferim.

Să nu uitam niciodată că prin viziunea unei mari asistente medicale, Florence Nightingale, această profesie a fost plasată pe un loc binemeritat între profesiile medicale.

Dacă începutul a fost fundamentat pe abordarea structurată a serviciilor de îngrijiri, astăzi colegii noştri contribuie activ la dezvoltarea continuă a profesiei, sunt implicaţi în proiecte de cercetare precum îngrijirile bazate pe dovezi, sau în proiecte internaţionale ample precum Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului privind sănătatea.

Toate acestea sunt motive de bucurie, de mândrie, de mulţumire şi de celebrare.

Este ziua noastră, să ne bucurăm de fiecare succes profesional al oricărui coleg, să ne mândrim cu profesia pe care ne-am ales-o, să sărbătorim.

La mulţi ani de ziua noastră!

Biroul Executiv al OAMGMAMR Galaţi
Preşedinte Daniela Artimof


SPRIJINĂ construirea primei Clinici de Recuperare Oncologică din România! [-]

  Proiectul Nera este un proiect al Fundaţiei "Sfânta Irina" care are, ca principal obiectiv, construirea primului Centru de Recuperare Oncologică din România. Clinica Nera este prima clinică de recuperare oncologică din România care va incorpora şi un centru de cercetări. Clinica Nera se va îngriji de tratamentul bolnavilor de cancer în stadii iniţiale: aflarea veştii, debutul bolii, depistarea precoce. Ce înseamnă cercetare în Clinica Nera? Cercetarea se va face în domeniul recuperării oncologice. Bolnavul cu cancer de obicei suferă de depresie şi anxietate, iar acestea îl urmăresc pe toată durata evoluţiei bolii. "Există anumite particularităţi ale depresiei şi anxietăţii în cazul bolnavilor de cancer, există insomnii, frica de moarte, chiar obsesia morţii etc. Noi ne propunem să cercetăm cu acurateţe aceste tulburări psihice care apar în boala canceroasă", a mai spus Prof. Dr. Pavel Chirilă. Un important accent, în Clinica Nera, va fi pus pe stilul de viaţă şi dietă. "Stilul de viaţă reprezintă cauza principală a cancerului. Acesta presupune adesea obiceiuri alimentare nesănătoase care duc la mutaţii în celulele noastre. Mutaţii produc toţi aditivii, toţi coloranţii, adică ingrediente ale alimentelor date copiilor şi oamenilor maturi. Produsele alimentare sunt supuse unui control toxicologic, dar nu sunt supuse unui control oncologic. Multe au efect cumulativ, mâncăm toată viaţa cam aceleaşi alimente care ne aduc zi după zi, săptămână după săptămână, lună de lună, an după an, acele elemente mutagene care în cele din urmă îşi fac efectul. Elemente mutagene sunt, de asemenea, substanţele conţinute de insecticide, fungicide, nitraţii care dau nitrozamină dovedită ştiinţific a fi răspunzătoare de producerea cancerului. Pericolul cel mai mare vine din alimentaţie, care, în toată lumea, şi-a pierdut valenţa apărării sănătăţii omului"

http://www.youtube.com/watch?v=NiUgkEdcMIo

http://doarortodox.ro/tag/dan-puric/

http://www.youtube.com/watch?v=1ae8dhOXddU

DONEAZĂ printr-un 1 SMS = 2 euro
Trimite SMS la 8843 în reţelele Cosmote, Vodafone şi Orange (nu se percepe TVA).
Servicii oferite gratuit de Cosmote, Vodafone şi Orange.
APEL TELEFONIC : Un telefon = 2, 5 sau 10 euro


0900900150 (10 euro)
0900900152 (5 euro)
0900900154 (2 euro)


Începe să se facă dreptate în cazul morţii Silviei Stan. Asistenta a rămas fără dreptul de practică [-]

VIata Libera

   Începe să se facă dreptate în cazul morţii Silviei Stan * Primul caz al unei asistente rămase fără dreptul de practică * Carmen Avram poate da un nou examen de atestare peste cinci ani

Cazul Silviei Stan (foto), femeia care a murit după ce i s-a administrat un calciu la un cabinet medical de tratamente din Galaţi, revine în atenţie. Şi asta pentru că, după mai bine de nouă luni, a fost luată prima sancţiune faţă de asistenta care a administrat calciul. Consiliul Naţional al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) a decis ca asistentei Carmen Lory Avram să îi fie retras dreptul de liberă practică. "Comisia Naţională de Etică şi Deontologie a OAMGMAMR, după analizarea tuturor declaraţiilor, probelor, înscrisurilor şi a expertizelor medico-legale, propune Biroului Executiv suspendarea calităţii de membru al OAMGMAMR a doamnei Avram Lory Carmen pe o perioadă de cinci ani şi informarea Ministerului Sănătăţii cu privire la retragerea dreptului de exercitare a profesiei pe perioada respectivă", se arată în documentele OAMGMAMR. Biroul Executiv a aprobat această propunere în urma căreia asistenta Carmen Lory Avram nu îşi va mai putea practica profesia, nici în spital, nici la vreun cabinet particular, pe o perioadă de cinci ani.

Reatestarea profesională

Decizia luată la Bucureşti a fost deja comunicată la Spitalul de Pediatrie, unde asistenta era angajată cu carte de muncă, de unde s-a cerut "o copie după decizia de încetare a activităţii în funcţia de asistent medical a doamnei Avram Carmen". Decizia luată de Consiliul OAMGMAMR poate fi atacată de Carmen Avram, în termen de 30 de zile, la Judecătoria Galaţi. Dacă asistenta nu va ataca decizia sau dacă aceasta va rămâne definitivă în urma unui proces, atunci asistenta nu va mai putea practica meseria pe o perioadă de cinci ani. După cei cinci ani de sancţiune, Carmen Avram va fi "supusă procedurii de reatestare profesională, conform legilor în vigoare", se mai arată în decizia de suspendare a activităţii.

Primul asemenea caz la Galaţi

Deşi până acum au fost depuse foarte multe plângeri ce îi priveau pe asistenţii medicali acuzaţi de malpraxis, cazul lui Carmen Avram este de departe cel mai grav. "Cazul Carmen Avram este cel mai complicat, cu cele mai multe încălcări ale prevederilor legale în vigoare privind exercitarea profesiei de asistent medical, depăşind competenţele comisiei teritoriale de etică şi disciplină. Comisia teritorială a desfăşurat ancheta disciplinară şi Consiliul Judeţean a hotărât înaintarea dosarului către Comisia Naţională de Etică, pentru că faptele conturau încadrarea într-o abatere gravă, iar sancţiunea trebuia hotărâtă numai de Consiliul Naţional al Ordinului. Sperăm din tot sufletul să rămână un caz singular şi asistenţii medicali să dea dovada de profesionalism, să cunoască şi să respecte legislaţia naţională şi europeană în domeniul exercitării profesiei, să respecte drepturile pacienţilor şi să nu mai avem de anchetat asemenea abateri grave de la lege", ne-a declarat Daniela Artimof, preşedinte OAMGMAMR Galaţi. În acest caz se aşteaptă şi alte sancţiuni. Moartea Silviei Stan este anchetată şi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, care au demarat, la începutul acestui an, urmărirea penală faţă de Carmen Avram. Până se va finaliza însă această anchetă, va mai trece ceva timp. Să nu mai vorbim şi despre durata unui proces penal în instanţele româneşti. Dar familia Silviei Stan este mulţumită că a început să de facă dreptate.


(sursa: Viata Libera)


Ziua Mondială a Sănătăţii marcată la Galaţi [-]

Ziua Mondiala a Sanatatii

  Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali (OAMGMAMR) din România - filiala Galaţi a organizat astăzi în Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, o conferinţă pentru a marca Ziua Mondială a Sănătăţii - 7 aprilie, care în acest an are tema "Hipertensiunea arterială" (HTA) şi sloganul "Sub presiune - Elimină-ţi riscul de infarct miocardic şi accident cerebral - verfică-ţi tensiunea arterială". Intitulată "HTA - între predeterminarea genetică şi consecinţa unui stil de viaţă nesănătos: obezitatea, dislipidemiile, stresul", conferinţa, la care au luat parte peste 200 de persoane din domeniul medical, a fost susţinută de prof. dr. Natalia Cucu - preşedinte al Asociaţiei de Epigenetică şi Metabolomică şi lector univ. dr. Lygia Alexandrescu - preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie în Nutriţie.

Ziua Mondiala a Sanatatii

Scopul acestei acţiuni a fost acela de a sensibiliza populaţia asupra riscurilor mari pe care le prezintă o tensiune arterială crescută pentru starea inimii şi a vaselor sanguine, precum şi asupra mijlocului la îndemână şi eficient de a reduce aceste riscuri: verificarea periodică a tensiunii arteriale.
"HTA este o boală cronică care se manifestă prin înregistrarea de valori crescute ale tensiunii arteriale peste limitele normale. HTA nu are simptome specifice, de aceea se mai numeşte "ucigaşul tăcut", fiind un factor de risc major pentru creier, accidente vasculare sau atacuri ischemice tranzitorii, inima, angina, infarctul de miocard, insuficienţa cardiacă şi alte boli cardiace, renale şi pentru diabetul zaharat. O persoană din trei suferă de hipertensiune arterială, în special în ţările în curs de dezvoltare. România ocupă un loc fruntaş în lume în ceea ce priveşte topul deceselor din cauze cardiovasculare. Există studii care arată că doi din trei români mor din cauza bolilor cardiovasculare, că unul din trei suferă de hipertensiune arterială, iar accidentul vascular cerebral reprezintă o afecţiune frecventă" ne-a declarat Daniela Artimof, preşedintele OAMGMAMR - filiala Galaţi.


Ziua Mondiala a Sanatatii

Mai mult de o pătrime din populaţia globului este hipertensivă, iar 6% din decesele înregistrate pe glob sunt atribuite HTA. Prin prevalenţa de 44,92% înregistrată în România aceasta se situează printre ţările din Europa cu prevalenţe reduse ale HTA după cum urmează: Grecia (31,1%), Suedia (38%), Italia (38%), Regatul Unit (42%), Republica Cehă (42%), Portugalia (42%). Ţările europene cu prevalenţe ridicate sunt Spania (47%) sau Germania (55%).
Descoperirea şi tratarea din timp a valorilor crescute ale tensiunii arteriale poate preveni complicaţiile cardiovasculare. Din acest motiv se recomandă verificarea periodică a valorilor tensionale chiar şi pentru persoanele sănătoase, mai ales că procedura este rapidă şi nedureroasă!


(sursa: PresaGalati.ro)


Ziua Mondială a Sănătăţii: 7 Aprilie 2013! [-]
Ziua Mondiala a Sanatatii
Ziua Mondiala a Sanatatii
Ziua Mondiala a Sanatatii
Ziua Mondiala a Sanatatii
Ziua Mondiala a Sanatatii
Ziua Mondiala a Sanatatii
line_sep
Org7Apr


Tension 1
Tension 2

        Bolile cardiovasculare: "ucigaşul nr. 1"
Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) nu sunt deloc încurajatoare: o persoană din trei suferă de Hipertensiune arterială, în special în ţările în curs de dezvoltare. România ocupă un loc fruntaş în lume în ce priveşte topul deceselor din cauze cardiovasculare. Există studii care arată că doi din trei români mor din cauza bolilor cardiovasculare, că unul din trei suferă de hipertensiune arterială, iar accidentul vascular cerebral reprezintă o afecţiune frecventă.
Hipertensiunea arterială este o importantă problemă de sănătate la nivel mondial. Potrivit Organizaţiei Mondiale de Sănătate, se estimează că în lume există peste 1 miliard de oameni care suferă de hipertensiune şi că cel târziu în anul 2025 numărul persoanelor care vor avea această boală va ajunge la 1,56 miliarde.
Specialiştii trag un semnal de alarmă în privinţa acestei rate înalte. "Raportul este o nouă dovadă a creşterii spectaculoase a afecţiunilor care provoacă cardiopatii şi alte boli cronice, îndeosebi în ţările unde populaţia are venituri scăzute", a declarat Margaret Chan, director general al OMS. Tensiunea arterială ridicată a stat la baza peste 50% dintre decesele survenite în urma unui infarct, şi este cauza a peste 45% dintre bolile coronariene. În ceea ce priveşte situaţia din România, prevalenţa hipertensiunii arteriale este de peste 40% în rândul populaţiei adulte, iar controlul tensiunii arteriale la hipertensivii trataţi este sub 10%.
Hipertensiunea arterială este foarte periculoasă deoarece amplifică efortul efectuat de inimă, conducând la creşterea riscului de apariţie al infarctului de miocard, al accidentului vascular cerebral sau al insuficienţei cardiace. Hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc major şi în declanşarea insuficienţei renale cronice, o maladie care afectează tot mai multe persoane pe glob.
Descoperirea şi tratarea din timp a valorilor crescute ale tensiunii arteriale poate preveni complicaţiile cardiovasculare. Din acest motiv se recomandă verificarea periodică a valorilor tensionale chiar şi pentru persoanele sănătoase, mai ales că procedura este rapidă şi nedureroasă!

(sursa: World Health Day)


Campanie de prevenire. "Împreună învingem tuberculoza" [-]

Stop TB

        În Europa, tuberculoza îmbolnăveşte 49 de oameni şi ucide alţi şapte în fiecare oră. În ţara noastră, situaţia este şi mai severă, deoarece ocupăm primul loc pe continent în ceea ce priveşte noile cazuri diagnosticate. Deşi continuă să fie o ameninţare atât pentru fiecare om în parte cât şi pentru sănătatea publică, tuberculoza poate fi ţinută sub control prin aplicarea unor măsuri de prevenţie şi educaţie. Acesta este şi scopul campaniei desfăşurată de Ordinul Asistenţilor Medicali Galaţi, împreună cu Şcoala Postliceală Sanitară "Sf. Vasile cel Mare" şi Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi. Pe 24 martie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, elevi ai şcolii postliceale au împărţit broşuri şi au lipit pliante informative în Piaţa Centrală. A doua parte a campaniei a avut loc ieri. Pe lângă broşurile împărţite, medicii le-au explicat elevilor de la CNVA şi de la Seminarul Teologic despre cum poate fi prevenit, diagnosticat şi tratat TBC-ul, dar şi despre pericolul întreruperii tratamentului.

(sursa: Viaţa Liberă)


Conferinţă în vederea prevenirii cancerului la Galaţi [-]

Daniela Artimof

        Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali (OAMGMAMR) din România - filiala Galaţi, organizează astăzi 15 martie, ora 16.00, la Hotelul Mercur din Galaţi, o conferinţă pe tema adoptării unui stil de viaţă sănătos în vederea prevenirii cancerului, susţinută de prof. Dr. Pavel Chirilă - ctitor al Asociaţiei Filantropice Medicale "Christiana" (Bucureşti), al Centrului Medical "Naturalia" (Voluntari) şi al spitalul "Sfânta Irina" (Voluntari), precum şi ctitor a trei mănăstiri ortodoxe: Christiana (Bucureşti), Nera (Caraş-Severin) şi Dobric (Bistriţa-Năsăud).
"În cadrul conferinţei va fi prezentată cartea "Nu hrăni cancerul!" ai cărei autori sunt prof.dr. Pavel Chirilă, alături de Cristela Georgescu şi Mădălina Popescu. Principiile sănătoase conţinute în paginile acestei cărţi încearcă să propună o alternativă pentru prevenirea îmbolnăvirilor cronice, dar ş pentru recuperarea celor care au trecut prin tratamentele incipiente de vindecare a cancerului", ne-a declarat Daniela Artimof, preşedintele OAMGMAMR-filiala Galaţi.


Pavel Chirila

În România, 57 de pacienţi află zilnic că sunt bolnavi de cancer, acesta fiind cea de-a doua cauză a mortalităţii, atât la nivel naţional, cât şi european. Cancerul este o maladie împotriva căreia lupta purtată este una anevoioasă, motiv pentru care este necesar ca armele cele mai eficiente să fie la îndemână, iar sprijinul acordat celor afectaţi de această boală să fie cât mai complet. Stilul de viaţă influenţează calitatea vieţii, iar alimentaţia este un aspect decisiv în ceea ce priveşte traiectoria stării de sănătate. "Cancerul proliferează în prezenţa fisurilor din ansamblul alimentaţiei. Aşadar, este extrem de important ca alimentaţia curentă să fie una care să sprijine organismul, şi nu să îl conducă la degradare. Am conceput acest ghid de nutriţie pentru a semnala căile prin care se infiltrează cancerul şi pentru a fi de folos oricui se îngrijeşte de sănătatea lui. În acelaşi timp însă, l-am construit şi ca pe un instrument deosebit de important în lupta pe care bolnavii de cancer în stare incipientă o duc împotriva acestei maladii", ne-a declarat, în exclusivitate pentru PresaGalaţi.ro, prof.dr. Pavel Chirilă. Trebuie amintit faptul că prof.dr.Pavel Chirilă este promotorul conceptului de medicină creştină. Principala premiză a medicinii creştine este aceea că actul medical - adică descifrarea bolii, identificarea deopotrivă a cauzelor ei biologice şi spirituale, precizarea evoluţiei şi prognosticului, profilaxia şi tratamentul - trebuie să se săvârşească în cadrul spiritual al Bisericii, pentru că Hristos este Tămăduitorul absolut. "Altfel spus, doctorul tratează, dar Dumnezeu vindecă," a încheiat prof.dr.Pavel Chirilă.

(sursa: PresaGalati.ro)


Andreea Marin vine joi la Galaţi [-]

Andreea Marin

        Andreea Marin vine, joi, la ora 17.30, la Teatrul Muzical "Nae Leonard". În cadrul turneului intitulat "Din dragoste pentru femei", care a început pe 6 martie şi va cuprinde zece oraşe, vedeta se va întâlni cu gălăţencele care vor să vorbească deschis despre problemele lor, pentru a încerca să identifice împreună soluţii. Evenimentul este organizat de Fundaţia "Şcoala mamelor", în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) - filiala Galaţi. Intrarea este liberă, participantele având posibilitatea de a vorbi, de la suflet la suflet, despre sănătate şi frumuseţe, despre dezvoltare personaă şi profesională, despre drepturile femeilor şi despre cum putem comunica mai bine cu cei din jur. "Pune întrebări şi spune-ţi povestea, la Şcoala Mamelor orice femeie este importantă!", afirmă Andreea Marin, invitându-le astfel la eveniment pe toate femeile care au nevoie să fie ascultate.

(sursa: Viaţa Liberă)


PromovareaTa.Ro [-]


15 Martie 2013 :: Andreea Marin la Galaţi! [-]

Daniela Artimof si Andreea Marin
Daniela Artimof si Andreea Marin
Daniela Artimof si Andreea Marin

15 Martie 2013 :: "Şcoala mamelor" - singura alinare pentru multe femei! [-]

Andreea Marin

       Peste 700 de persoane - nu doar femei - au fost prezente la întâlnirea cu Andreea Marin desfăşurată joi seara, la Teatrul Muzical "Nae Leonard", în cadrul caravanei "Din dragoste pentru femei", organizată de Fundaţia "Şcoala mamelor". Faptul că Galaţiul se numără printre cele zece judeţe incluse în traseul caravanei i se datorează Danielei Artimof, preşedinta Filialei Galaţi a Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, dumneaei fiind şi organizatoarea precedentelor vizite ale Andreei Marin în oraşul nostru, în 2011 şi 2012. Concluzia doamnei Daniela Artimof după întâlnirea de joi seara ne-a dat de gândit: "Prezenţa în sală a depăşit orice estimare. Şi, în ciuda întârzierii cu care a început evenimentul - cauzată de problemele în trafic dar şi de amenda pe care vedeta a plătit-o la Brăila - oamenii au înţeles, au ascultat-o şi au aplaudat-o. Andreea Marin are acest talent de a ajunge la sufletul femeilor. Multe persoane din sală au recunoscut că această întâlnire este singura lor alinare, singura lor bucurie, singura lor ieşire în lume, singurul divertisment. Totodată, au recunoscut că sunt singurele cuvinte de preţuire pe care le primesc, şi acestea vin din partea unui om pe care îl cunosc... de la televizor. E foarte trist ca să vii o dată într-o sală ca să aştepţi un cuvânt de preţuire când toţi ceilalţi din jur, care te cunosc, nu ţi-l adresează. Sincer vă spun că m-a emoţionat această declaraţie pe care am auzit-o de la atâtea femei, că este singura ieşire pe care şi-o pot permite, că s-au bucurat că a fost gratuit, că au venit într-o sală de teatru - este foarte trist dacă am ajuns să trăim astfel vremuri în care oamenii să nu-şi mai permită aproape nimic. N-am crezut că sunt oameni care se bucură cu atât de puţin... Andreea chiar le-a învăţat să se preţuiască. Nu m-am gândit că poate să aducă atâta bucurie atâtor femei. Poate că ar trebui să facem mai mult".
Important este să ne amintim, de câte ori avem nevoie, că pentru copiii noştri suntem un model şi să facem ce ţine de noi pentru a ne schimba în bine viaţa.

Articol Viata Libera


13 Martie 2013 :: Andreea Marin vine la Galaţi! [-]

Andreea Marin

       Andreea Marin şi Şcoala Mamelor se întorc la Galaţi. Joi, 14 martie, ora 17.30, la Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galaţi va avea loc o nouă întâlnire a cunoscutei vedete cu femeile care vor să vorbească deschis despre problemele lor şi să identifice soluţii la acestea. Întâlnirea este organizată de Fundaţia "Şcoala mamelor" în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) - filiala Galaţi. "Prezenţa d-nei Andreea Marin la Galaţi, la ultima întâlnire s-a bucurat de un interes mare din partea femeilor şi ne-am gândit să o chemăm iar în oraşul nostru. Se vor aborda subiecte diferite: despre sănătate, despre frumuseţe, despre dezvoltarea personală şi profesională sau despre drepturile femeii. Fiecare femeie îşi poate spune povestea, poate să pună întrebări despre ceea ce o preocupă", ne-a declarat Daniela Artimof, preşedinte OAMGMAMR Galaţi.
Un amănunt foarte important, intrarea la această acţiune este gratuită!

Articol PresaGalati.ro


26 Ianuarie 2013 :: Femei de succes [-]

       La adresa de mai jos, găsiţi broşura în care au fost selectate femei din România, din sectorul sanitar care, prin ceea ce au făcut în parcursul lor profesional, au primit o pagină în această broşură!

       Mă bucur şi sunt onorată că am fost aleasă şi intervievată pentru această broşură!

       Vă spun acest lucru şi vouă, nu din mândrie şi nici ca să mă laud, ci numai din dorinţa de a împărtăşi bucuria cu cei care îmi sunt alături, colegi şi prieteni, parteneri în muncă şi viaţă, oameni care mi-au marcat şi influenţat evoluţia!

Broşura Femei de Succes - 26 Ianuarie 2013

Cu drag,
Daniela Artimof


:: ANDREEA MARIN ŞI ŞCOALA MAMELOR :: [-]

       "Şcoala Mamelor", la Galaţi. Peste 200 de asistente medicale, membre ale filialei locale a Ordinului Asistenţilor Medicali, s-au întâlnit cu Andreea Marin, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, în cadrul proiectului "Şcoala Mamelor". Vedeta a împartaşit din experienţa sa ca mama, şi a vorbit despre drepturile pe care mamele le au şi nu le cunosc.

Articol Antena 1


:: Andreea Marin Bănică şi Şcoala Mamelor la Galaţi - Eveniment organizat de OAMGMAMR :: [-]

Andreea Marin

       Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi a găzduit, întâlnirea cu Andreea Marin Bănică şi Şcoala Mamelor.

Articol Jurnalism Anul Sus


:: Andreea Marin le-a vorbit asistenţilor medicali din Galaţi :: [-]

Andreea Marin

       Andreea Marin, în calitate de preşedinte al Fundaţiei "Preţuieşte viaţa", dar şi ca fondatoare a Şcolii Mamelor, le-a dat joi întâlnire femeilor şi celor din Ordinul Asistenţilor Medicali Galaţi, pentru două ore de poveşti de viaţă adevărate şi dramatice. Întâlnirea de la Galaţi este deja la a doua ediţie, iar organizatoarea a venit însoţită de experţi în drepturile femeilor, sănătate, legislaţie, formare profesională, antreprenoriat şi comunicare. Prima femeie înscrisă în proiectul Şcoala Mamelor a fost gălăţeanca Mihaela Vărzan, însă în prezent sunt înscrise peste 300 de mame, din peste 100 de ţări ale lumii. Temele de interes ale întâlnirii au fost discriminarea profesională, violenţa în familie şi consumul de droguri.
La eveniment a participat şi Angela Ene, şef al Brigăzii Antidrog Galaţi, care a vorbit despre prevenire, riscuri, dar şi efectele secundare ale consumului de droguri. În Galaţi sunt înregistraţi 17 consumatori, dintre care 13 se află în stare privativă, toţi fiind consiliaţi şi urmând tratament. Îngrijorator este faptul că tinerii ademeniţi au vârste din ce în ce mai fragede, minima la nivel local fiind de 17 ani. "Intraţi pe site, informaţi-vă şi întindeţi o mână de ajutor apropiaţilor, dacă voi nu aveţi nevoie", au fost cuvintele de final ale Andreei.

Articol Viata Libera Galati


:: Andreea Marin faţă în faţă cu peste 200 de asistenţi medicali din Galaţi :: [-]

Andreea Marin
Andreea Marin
Andreea Marin
Andreea Marin

       

Articol Presa Galati


:: Gala Gesturilor de Suflet în Sănătate Mintală şi-a desemnat câştigătorii :: [-]

În cadrul celei de-a VII-a ediţii a Galei Gesturilor de Suflet în Sănătate Mintală, care a avut loc joi, pe 18 octombrie, au fost premiate gesturile de suflet făcute pentru sănătate mintală.

Andreea Marin


Festivitatea de premiere a fost dedicată celor 19 ani de activitate în domeniul sănătăţii mintale ai Fundaţiei Estuar şi recompensarii celor care şi-au adus contribuţia dezvoltării acesteia. Preşedintele Fundaţiei Estuar, Dr. Cristian Andrei împreună cu Andreea Marin Bănică au fost gazdele evenimentului şi prezentatorii Galei.

       Premiile anului 2012 au fost acordate persoanelor publice, specilistilor, angajatorilor şi voluntarilor, care în perioada 2011-2012 au contribuit la îmbunătăţirea domeniului sănătăţii mintale din România, au susţinut prin orice mijloace campanii in favoarea persoanelor cu dizabilităţi sau au încadrat în muncă persoane cu probleme de sănătate mintală.

       "Gala gesturilor de suflet in sănătatea mintală organizată de Fundatia Estuar a intrat frumos şi eficient în conştiinţa publică din România. Vedete cu un grad înalt de inteligeţa morală au participat la aceasta gală, oferind lucruri de suflet pentru o licitaţie în interesul persoanelor cu probleme de sănătate mintală. La rândul lor, aceşti oameni minunaţi ai Estuarului s-au facut inţeleşi mai bine ca oricând. Mulţumim!", a declarat Dr. Cristian Andrei .

       "Toţi avem nevoie de echilibru în viaţă. Şi sănătatea mintală menţine acest echilibru. În seara aceasta au fost recompensaţi în cadrul Galei Gesturilor de Suflet toţi cei care au contribuit în 2012 pentru ca cei ce suferă de o problemă de sănătate mintală să fie echilibraţi. Este cea de-a şaptea editie a Galei, sunt alături de dr. Cristian Andrei şi de Estuar pentru a patra oara şi...pot să spun că nu există sănătate fără sănătate mintală", a declarat Andreea Marin Bănică.

       Câştigătorii Galei Gesturilor de Suflet în Sănătate Mintală de anul acesta sunt: Pentru categoria:
1.Fii tu însuţi! - Câştigător Marchidan Cristian, beneficiar Fundaţia Estuar

2.Vorbeşte despre tine! - Câştigător George Rădulescu, beneficiar Fundaţia Estuar
3.Menţine legătura cu prietenii! - Câştigător Ionescu Lucian, beneficiar Fundaţia Estuar

4.Implica-te! - Câştigători:
Levente Ilyes - BAUMAX - Cluj Napoca şi Teodosiu Adriana -director administrativ / Alin Badea- director general - SC BAUMAX ROMANIA SRL, Ploieşti
Nicoleta Molnar - Direcţia Generala de Asistenţă Socială, Cluj Napoca
Tănăsescu Ioana - SC INTERCOM T&T SRL, Ploieşti
Daniel Spring - Asociaţia AHAVA
Părintele Burlacu Constantin, Bucureşti

5. Fii mereu activ! - Câştigătorii :
Andreia Moraru - FUNDAŢIA ALPHA TRANSILVANA, Târgu-Mureş
Ioan Ceuţă Presedinte CC Bucureşti
Chicea Minodora - Director Filiala Bacău - Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România
Daniela Artimof - Director Filiala Galaţi - Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România
Anca Tomescu - Asociaţia Vier Pfoten

6. Bea cu măsură! - Câştigător Stetin Daniel, beneficiar Estuar

7.Fă lucruri noi! - Câştigător Stănescu Adriana, Asociaţia din România de Terapie Ocupaţională Bucureşti

8.Fă ceva creativ! - Câştigător Moraru Ion

9.Supraviţuieşte! - Câştigător Chire Simona, voluntară Estuar Cluj

10.Fii Voluntar! Câştigători:
Oliver Grogan - Ambasadorul Republicii Irlanda la Bucureşti
Savu Georgeta - Bucureşti

11.Contribuţii şi sponsorizări! - Câştigători:
Albin Budinsky CEO - DB-Schenker România
Mircea Horaţiu Nicolaidis - Director Executiv Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4,Bucureşti
Andrew Prelea - Ozone Homes
Delia Simona Pachiu - White Case Bucureşti
Viorica Hossu - Edenred Bucureşti
Andreea Bularda - Asociaţia Transilvania pentru Promovarea Bolnavilor Psihic, Cluj Napoca

12. Reflectarea sănătăţii mintale in mass media! Câştigători:
- Elena Antofie / Sabin Ciornea - post local televiziune Alpha TV, Ploieşti
-Gheorghe Preda şi Cătălin Farcaş - Reporterii realitătii Realitatea TV
-Carmen Avram - emisiunea “In premiera” Antena 3
-Claudia Ruse - Radio Bucureşti
-Delia Chilianu - Libertatea
-Adriana Stere - ProTV
-Dumitraşcu Loredana - Speranţa TV Bucureşti
-Tătaru Mihai - Radio Renaşterea Cluj Napoca

       Pentru mai multe informaţii despre eveniment, câştigători şi proiectele înscrise în competiţia din acest an puteţi accesa site-ul Galei Sănătăţii Mintale.

       Premiul Special pentru categoria "Dăruieşte speranţă!" i-a fost acordat domnului Primar Rareş Mănescu , Primarul Sectorului 6 pentru susţinerea copiilor fără posibilităţi materiale, pentru bunătatea şi sensibilitatea de care a dat dovadă. Premiul Special pentru susţinerea Sănătăţii Mintale din Romania i-a fost oferit domnului Mugur Daniel Ciumăgeanu care are credinţa că în spatele fiecărui diagnostic se afla o persoană.

Gala gesturilor de suflet in sanatatea mintala


23 Ianuarie 2013 :: Semnal de alarma in lumea medicala: Asistentii nu pot lucra ca PFA-uri [-]

          Cazul asistentei Lori Carmen Avram, acuzata de malpraxis de familia Silviei Stan, a scos la iveala o problema din sistemul sanitar romanesc. Este vorba despre faptul ca exista asistenti, printre care se numara si Carmen Avram, care lucreaza ca persoana fizica autorizata, desi nu exista norme legale in acest sens. Presedinta Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Galati, Daniela Artimof, a sesizat aceasta problema atat la Colegiul Medicilor, cat si la Directia de Sanatate Publica Galati "Deocamdata nu exista norme legale in Romania pentru exercitarea profesiei de asistent medical/moasa in regim independent - greseala care a expus-o si pe Avram Lori la o situatie de malpraxis. Nu singura, de altfel", ne-a explicat Daniela Artimof.

"Asistentii, obligati sa devina persoane fizice autorizat"”

          Conform legislatiei, asistentii medicali sau moasele isi pot face meseria doar pe baza unui contract de munca, pentru ca exercitarea profesiei se poate face numai in regim salarial. "Mai exista angajatori privati care ignora aceasta prevedere legala si care intocmesc contracte de colaborare cu asistenti medicali PFA. Sau, mai rau, sunt asistenti medicali care ne spun ca sunt fortati de angajatori sa-si faca PFA pentru ca in acest fel angajatorul scapa de plata darilor obligatorii catre stat pentru angajatii cu contract de munca. Noi, Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor Galati, nu prelungim dreptul de libera practica pentru anul 2013 asistentilor medicali/moaselor care functioneaza ca PFA", a adaugat presedinta Ordinului Asistentilor Galati.
Problema insa este mult mai complicata. Asistentii medicali au un contract de munca la o unitate spitaliceasca, dar, in afara programului, mai au colaborari si cu cabinetele particulare, la care lucreaza in regim de persoana fizica autorizata. "Ei au declarat la noi, in baza de date, un loc de munca la o unitate medicala publica si isi folosesc acelasi Certificat de Membru vizat pe anul 2013 la un angajator privat cu care au facut contract ca si PFA. Asa cum a fost si cazul asistentei Lori Avram, despre care nu am stiut, pentru ca nu ne-a declarat, ca lucreaza si in sistemul privat ca PFA, adica independent, fara norme legale in acest sens", ne-a mai explicat Daniela Artimof.

Finantele incalca legea

          Presedinta Ordinului Asistentilor nu isi explica cum pot asistentii sa obtina certificatele de la organele fiscale, in conditiile in care nu exista o lege care sa reglementeze acest aspect. Acest aspect trebuia clarificat prin normele de aplicare ale ordonantei 144/2008, dar, la mai bine de patru ani de la aparitia legii, normele inca sunt in asteptare. "Asteptam ca Ministerul Sanatatii din Romania sa legifereze Normele pentru practica independenta, privind infiintarea, organizarea si functionarea cabinetelor de practica independenta pentru asistenti medicali generalisti, moase si asistenti medicali. Acum nu exista aceste norme, nici dupa patru ani de la publicarea OUG 144/2008!", a conchis presedinta Ordinului Asistentilor Galati. Pana la aparitia cadrului legal, singurii care pot lupta impotriva acestui fenomen sunt medicii care fac angajarile si cei de la Directia de Finante Publice, unde asistentii isi obtin certificatele de persoane fizice autorizate.

Articol preluat din Viata Libera Galati - 23 Ianuarie 2013


22 Ianuarie 2013 :: Colegiul Medicilor a luat o decizie dramatica: Pacienta Silvia Stan, ucisa de eroarea unei asistente [-]

          Verdictul da unda verde anchetatorilor * Procurorul Ionel Galca, seful Parchetului de pe langa Judecatoria Galati, ne-a confirmat ca s-a inceput urmarirea penala fata de asistenta Lori Carmen Avram

          Cazul Silviei Stan, femeia care a murit dupa ce i s-a administrat un calciu la un cabinet medical de tratamente din Galati, revine in atentie. Familia Silviei Stan a primit chiar inainte de sarbatori o adresa de la Comisia de Monitorizare si Competenta Profesionala pentru Cazurile de Malpraxis prin care era anuntata faptul ca ancheta lor a luat sfarsit. Comisia de Malpraxis a fost sesizata de fiica Silviei in iunie anul trecut. Imediat dupa ce plangerea a fost inregistrata, Comisia de Malpraxis s-a intrunit si "s-a demarat procedura analizarii cazului, desemnandu-se, prin tragere la sorti din lista nationala a expertilor, expertul din Judetul Bacau, asistent medical generalist licentiat, master Management Sanitar - Expert Medical pentru Asistenti Medicali/Moase", se arata in adresa Comisiei. Expertul a primit dosarul pe 27 iulie, a analizat fiecare act in parte, fiecare declaratie si, dupa trei luni de ancheta, a ajuns si la concluzia finala: "Faptele s-au produs in exercitarea unei activitati de tratament, nu au fost respectate etapele procedurale, au fost evitate aprobari, declaratii catre organele competente, consultanta specifica", se arata in raportul expertului. "Adresa pe care am primit-o de la Comisia de Monitorizare si Competenta Profesionala pentru Cazurile de Malpraxis are cinci pagini. Ne sunt precizate care au fost concluziile expertului de la Bacau si faptul ca au fost solicitate mai multe date. Concluzia este una sigura si foarte clara: a fost malpraxis. Asta au spus si cei zece membri ai comisiei, pe baza raportului primit de la expert. Asteptam acum ca si celelalte anchete sa mearga mai departe", ne-a spus Oana, fiica Silviei.

"S-a inceput urmarirea penala"

          Imediat dupa ce Silvia Stan a murit, fiica ei a depus plangeri la toate organele competente sa faca o ancheta: Colegiul Medicilor, Ordinul Asistentilor, Comisia de Malpraxis si, nu in ultimul rand, Politie. Pana acum, adresa de la Comisia de Malpraxis este primul raspuns oficial primit de familie. Acesta este insa si cel mai important, fiind amanuntul asteptat pentru finalizarea tuturor celorlalte anchete. Oana asteapta acum sa primeasca un raspuns si de la Ordinul Asistentilor prin care sa fie instiintata ca Lori Carmen Avram, asistenta care a contribuit la moartea mamei, ei nu mai profeseaza. "Nu ii vreau raul, dar am facut aceste plangeri pentru ca nimeni sa nu mai treaca prin ce am trecut noi", ne-a spus Oana. Nici plangerea de la politie nu a ramas fara ecou. "S-a inceput urmarirea penala in acest caz", ne-a confirmat procurorul Ionel Galca, seful Parchetului de pe langa Judecatoria Galati.

Se asteapta finalizarea anchetei

          De ancheta penala si de verdictul dat de instanta de judecata depinde si daca asistenta Lori Carmen Avram isi va mai putea practica sau nu meseria. "Oridinul Asistentilor a finalizat ancheta, dar legea spune ca putem decide asupra suspendarii dreptului de libera practica abia dupa ce se va finaliza ancheta penala si se va da o decizie judecatoreasca. Pana atunci, asistenta Carmen Avram isi poate exercita in continuare profesia", ne-a explicat Daniela Artimof, presedinta Ordinului Asistentilor Galati. Va mai trece, probabil, suficient timp pana cand toate anchetele vor lua sfarsit. Dar familia Silviei Stan este multumita ca a inceput sa se faca dreptate in cazul mortii femeii.

Articol preluat din Viata Libera Galati - 22 Ianuarie 2013


27 Octombrie 2011 :: Andreea Marin a adus "Şcoala Mamelor" la Galați [-]

          Nu mai puțin de 420 de asistente medicale din Galați, care sunt și mame, se vor întâlni astăzi și vor discuta liber, ca între prietene, cu o mamă celebră, Andreea Marin Bănică, președinta Fundației "Prețuiește Viața".

          Evenimentul are loc de la ora 16:00, la Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galați, și este organizat de Daniela Artimof, președinta Ordinului Asistenților Medicali din Galați. Daniela Artimof ne-a povestit că a urmărit-o pe Andreea Marin Bănică într-o emisiune de televiziune vorbind despre proiectul "Şcoala Mamelor", proiect dedicat mamelor care se confruntă cu tot felul de probleme, de la dificultăți în cuplu și până la probleme de sănătate ale membrilor familiei. I-a trimis vedetei un email. Andreea Marin Bănică nu numai că i-a răspuns, dar a fost extrem de încântată de posibilitatea unei colaborări în cadrul proiectului "Şcoala Mamelor" cu Ordinul Asistenților Medicali. Corespondența a continuat și se concretizează astăzi într-o întâlnire față în față. "Sper să depășim barierele și să discutăm ca între prietene", ne-a declarat Daniela Artimof.

          ;Circa 400 de asistente medicale, membre ale filialei locale a Ordinul Asistenților Medicali (OAMR), s-au întâlnit cu Andreea Marin Bănică ieri, în sala mare a Teatrul Muzical "Nae Leonard", în cadrul proiectului "Şcoala mamelor". La întâlnire au luat parte și câțiva dintre experții implicați în proiectul amintit, finanțat din fonduri europene. Inițiativa a aparținut președintele OAMR Galați, asist. Daniela Artimof, care a dorit să le ofere asistentelor care sunt în același timp mame, ocazia de a-și îmbogăți cunoștințele și de a ajuta, la rândul lor.

Cel mai numeros public din țară

          "E prima dată când avem 400 de mame la o întâlnire și prima dată când găsim o astfel organizare a unei autorități locale. Recordul nostru a fost de circa 350, la o întâlnire din Zalău. Ne interesează în primul rând în calitatea lor de mame. Dar e foarte important și că au această meserie care se întoarce către oameni. In cazul acesta mamele lucrează cu alte mame, așa că aici contează și ceea ce ne pot aduce ele nouă, în cadrul proiectului. Avem experții noștri, dar învățăm în fiecare zi și ne îmbogățim ca echipă cu ceea ce aflăm de pe teren", a declarat Andreea Marin Bănică.

Ce vă oferă "Scoala mamelor"?

          "Odată ce ai intrat în proiect ca mamă, ai mai multe oportunități, cum ar fi accesul gratuit la toate informațiile și sfaturile prezentate pe site-ul nostru. De asemenea, mamele pot merge la centrele noastre din București Ploiești și Cluj, la psiholog sau psihiatru. Avem și un număr de telefon național 116111, care e gratuit în Cosmote și Romtelecom. Până acum, avem aproape 160.000 de mame care au accesat proiectul nostru. Cele mai multe sunt din România, dar avem membre din 96 de țări", a mai spus Andreea Marin Bănică, managerul proiectului. Mai multe informații în acest sens puteț afla accesând site-ul Şcoala mamelor.

Speranța există peste tot

          "Multe dintre femei nu știu că au legi la dispozitie și că pot lupta pentru drepturile lor. Sau dacă știu de existența legilor, nu le înțeleg. Ele trebuie să își cunoască drepturile și să se folosească de cunoștințe. Nu putem avea pretenția să evoluăm dacă le vom permite mereu celorlalți să abuzeze de buna noastră credință. Importanat este că acest lucru se reflectă și asupra copiilor. Noi, mamele, suntem primele modele de viață ale copiilor noștri", a conchis Andreea Marin Bănică.»

Articol preluat din Viata Libera Galati - 27 Octombrie 2011


28 Ianuarie 2010 :: Solidaritatea invinge boala [-]

          Sefa de ingrijire a Maternitatii "Buna Vestire", Gina Mihalache, fusese diagnosticata, in urma cu putin timp, cu o boala teribila. Era nevoie de o suma foarte mare, pentru a cumpara tratamentul indispensabil. Membrii sistemului sanitar galatean s-au mobilizat, alaturi de multe alte persoane, si au facut ca imposibilul sa devina posibil: banii s-au strâns in timp record. Boala a fost invinsa, iar disperarea care se instaleaza, de regula, in astfel de situatii nu a reusit, nici o clipa, sa insele solidaritate oamenilor care au inteles ca fiecare viata este un bun a carui valoare nu se masura in bani.

          Exista momente de cumpana in care viata unui om s-ar pierde foarte usor, daca cei din jurul sau nu s-ar zbuciuma permanent sa o salveze, dand astfel dovada de omenie, de solidaritate dezinteresata si, pana la urma, de dragoste autentica pentru cel aflat in dificultate. Intr-o situatia parca fara iesire se afla, in urma cu doar cateva luni, directorul de ingrijire al Maternitatii "Buna Vestire", din Galati, Gina Mihalache.

          La o varsta la care viata ofera cele mai frumoase clipe, fusese diagnosticata, cu o afectiune numita purpura trombocitara idiopata rebela la tratament. Cu alte cuvinte, in orice moment, in cazul sau se putea declansa o hemoragie care risca sa ii fie fatala. Costurile tratamentului de care avea nevoie pentru a putea suporta o interventia chirurgicale ce urma sa ii redea sanatatea nu sunt decontate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, iar cuantumul - circa 45.000 de lei - depasea cu mult, in mod evident, posibilitatile financiare ale pacientei. Indiferent cat de multa experienta de viata ar avea cititorul nostru, il asiguram ca numai un om care a trecut el insusi printr-o astfel de incercare poate intelege pe deplin intensitatea dramei traite de directorul de ingrijire de la "Buna Vestire". Mai ales ca zilele curgeau, starea i se agrava din ce in ce, iar speranta ca banii se vor strange la timp incepuse sa paleasca.

Artizanii salvarii unei vieti

          Din fericire, Gina Mihalache a avut norocul sa fie inconjurata de oameni care pretuiesc viata mai mult decat orice. Odata ce s-a aflat despre situatia deosebita a pacientei, banii s-au strans in timp record, ne-a spus purtatorul de cuvant al spitalului, asistentul Constanta Apostol (unul dintre cei mai implicati colegi in strangerea banilor necesari tratamentului si in sustinerea morala a pacientei).

Merite deosebite in acest sens au conducerea si intreg colectivul Maternitatii "Buna Vestire".

          Dar fara indoiala ca deznodamantul povestii dramatice pe care v-o prezentam n-ar fi fost unul fericit daca nu si-ar fi adus aportul Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR), prin eforturile tuturor membrilor si mai ales prin implicarea cu totul deosebita a presedintelui filialei galatene, asistentul Daniela Artimof, ne-a mai spus Gina Mihalache. Esential a fost, fara doar si poate, si sprijinul substantial acordat de dr. Costinela Georgescu, la acea vreme presedinte al Directiei Judetene de Sanatate Publica (DJSP) Galati.

          Contributii foarte importante, in lipsa carora recuperarea directorului de ingrijire de la „Buna Vestire” nu ar fi fost posibila, si-au adus angajatii sistemului sanitar din toate spitalele galatene (Spitalul Judetean, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii, Spitalul de Pneumoftiziologie si Spitalul de Psihiatrie), dar si cei de la spitalul din Ivesti. De asemenea, transfuziile nu s-ar fi putut realiza la timp daca Centrul Judetean de Transfuzii nu ar fi acordat tot sprijinul necesar intr-o astfel de situatie. SC Electrica SA a contribuit de asemenea cu bani, la fel cum au facut-o si prietenii si rudele si o multime de donatori care au preferat sa ramana anonimi.

Cuvinte emotionante, pentru gesturi nepretuite

          "Viata e pretioasa si fragila: in clipa asta esti, iar in urmatoarea, te-ai dus. Asa ca fiecare clipa ar trebui stoarsa de toate cate ni le poate da, pentru niciodata nu stii cand poate sa cada cortina (…) Dumnezeu si toti cei care m-au ajutat mi-au dat sansa de a intelege ca sunt iubita si posibilitatea sa merg mai departe", ne-a spus directorul de ingrijire de la „Buna Vestire”, Gina Mihalache.

          "In cuvinte simple si putine", asa cum s-a exprimat dumneaei, le multumeste tuturor celor care au facut imposibilul pentru a-i reda viitorul. Tuturor celor care, implicandu-se in aceasta campanie desfasurata contracronometru, au confirmat faptul ca se bucura de cea mai inalta demnitate umana: aceea a salvatorilor de vieti.

Articol preluat din Viata Libera Galati - 28 Ianuarie 2010


18 Mai 2009 :: Sarbatoare intre incertitudini si sperante [-]

          Peste 400 de asistenti medicali galateni au marcat sambata si duminica Ziua Internatio- nala a Asistentilor Medicali. De fapt, 12 mai este data oficiala la care se marcheaza aceasta sarbatoare, dar s-a considerat ca la sfarsit de saptamana numarul celor care pot asista la simpozioanele ce s-au desfasurat va fi mai mare. Editia din acest an a fost dedicata doamnelor profesoare-asistente, cele care, avand aproape 50 de ani de cariera, au contribuit hotarator la construirea scolii galatene de specialitate.
          De sambata dimineata galatenii si galatencele care au imbratisat profesia Florencei Nightingale si-au dat intalnire la Teatrul Muzical „Nae Leonard” pentru un simpozion aniversar ce s-a desfasurat intre 16-17 mai 2009. Manifestarile au avut loc pentru a celebra Ziua Internationala a Asistentilor Medicali. „Servind comunitatea si garantand calitatea, asistentii medicali se angajeaza pentru cercetare si ingrijiri novatoare, in slujba pacientilor”, a fost tema sub care s-a desfasurat in toate colturile lumii sarbatoarea asistentilor si moaselor. Au fost prezentate 25 de lucrari de specialitate intocmite de asistentii galateni, lucrari dintre cele mai variate domenii de activitate medicala.
          In Galati manifestarile au fost organizate de filiala locala a Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania. Personalitati ale lumii medicale galatene, dar si reprezentanti ai autoritatilor locale, politicieni si europarlamentari au raspuns invitatiei OAMMR Galati.
          Este vorba de prof. dr. Aurel Nechita, ministru secretar de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Costinela Georgescu, directorul DSP Galati, dr. Lucretia Rosca si dr. Paul Ichim, membri ai comisiilor de sanatate din Camera Deputatilor, respectiv din Senat. Au fost prezenti la intalnirea cu reprezentantii asistentilor galateni si viceprimarul Nicusor Ciumacenco, prof. univ. dr. Nicolae Bacalbasa, consilier judetean, presedintele Comisiei pentru Asistenta si Protectie Sociala, invatamant, sanatate, dr. Mihai Polinschi, directorul Ambulantei galatene si vicepresedinte al Colegiului Medicilor Galati, precum si alti medici si directori ai scolilor sanitare galatene.

Sarbatoare dedicata senioarelor profesiei de asistent medical

          Chiar inainte de a prezenta oaspetii care au raspuns invitatiei, presedinta OAMMMR Galati, Daniela Artimof, a dedicat in acest an marcarea zilei internationale a asistentilor medicali doamnelor care au cladit intr-un fel scoala galateana sanitara. Este vorba de prof. instructor Steluta Ciulinet, asistent cu 47 de ani in slujba profesiei in invatamantul medical galatean, prof. instructor Eugenia Marculescu, cu o cariera de 45 de ani in acelasi domeniu, si prof. instructor Aneta Radoi, ce are de asemenea peste 45 de ani in slujba invatamantului medical galatean. OAMMR Galati a propus ca aceste doamne sa primeasca si distinctia de cetateni de onoare ai Galatiului, solicitand acest lucru Consiliului Local. Pentru o viata dedicata ingrijirii bolnavilor, 60 de asistenti medicali galateni, inclusiv doamnele profesoare, au primit diplomele de excelenta „Florence Nightingale”. Scoala galateana sanitara s-ar putea imbogati cat de curand cu un colegiu universitar care sa pregateasca moase. In Romania, in acest moment, numarul moaselor specializate este cu o treime mai mic decat media europeana.

Incertitudini si incordare

          Astfel a definit presedinta OAMMR Galati, Daniela Artimof, perioada actuala din prisma asistentilor medicali. "Aniversarea noastra, a asistentilor medicali, trebuie sa fie motiv de bucurie, mandrie si speranta intr-un an plin de incertitudini si incordare. Din pacate, chiar si acum, dupa ani intregi de eforturi pentru consolidarea statutului acestei categorii de profesionisti, mai sunt exponenti ai corpului medical, ai administratiei si ai parlamentului care ne privesc cu desconsiderare si incearca sa ne creeze dificultati. Comisia pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor decisese respingerea Ordonantei de urgenta 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania si reintrarea in vigoare a Legii 307/2004. Numai ca revenirea la aceasta lege nu corespunde intocmai prevederilor Directivei 36/2005 a Parlamentului European si Directivei UE 100/2006, privind recunoasterea calificarilor profesionale. Vom fi insa uniti si puternici in fata acestor jalnice incercari de anulare a drepturilor castigate si vom promova in toata activitatea noastra valoarea si credinta in profesia noastra”, a precizat Daniela Artimof, presedinte OAMMR Galati.

Articol publicat in Monitorul de Galati - 18 Mai 2009


11 Octombrie 2008 :: Asistenti fara diploma de bacalaureat! [-]

          In timp ce Europa cere asistenti si moase licentiate, si chiar in legile romanesti ale educatiei se face referire la existenta unor colegii de specialitate, si in Galati, ca si in alte cateva zone ale tarii, unele scoli postliceale scot pe banda rulanta asistenti fara diploma de bacalaureat. Ordinul Asistentilor Medicali si ai Moaselor din Romania - Filiala Galati refuza categoric sa elibereze acestor absolventi, cu diploma de postliceala dar care nu au luat bacalaureatul, dreptul de libera practica.
          Paradoxal, intr-un oras care are atat Facultate de Medicina, cat si Colegiu de profil, de unde ies medici si asistenti cu diploma, mai exista si scoli postliceale care scot pe piata asistenti ce nu au diploma de bacalaureat. In situatia in care Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania pune accent, acum mai mult decat oricand, pe cresterea gradului de profesionalizare a asistentilor si pe pregatirea superioara a acestora, iar in Europa se pune accent pe asistentii si moasele licentiate, ceea ce se intampla este intolerabil.
          "Este din pacate un fenomen pe care il descoperim cu neplacere si in Galati. Tragem foarte serios un semnal de alarma in aceste cazuri. Cum este normal ca, pe de o parte, sa avem asistenti foarte bine pregatiti profesional, cu toate studiile cerute si, pe de alta parte, sa existe si persoane care au o diploma de asistent de la o scoala postliceeala, dar care au facut acea scoala fara a avea diploma de bacalaureat? Noi consideram examenul de bacalaureat drept examenul de maturitate si daca o persoana nu da dovada de maturitatea necesara pentru a promova bacalaureatul, cum putem noi avea incredere ca va fi un asistent caruia ii putem incredinta vietile oamenilor? Noi refuzam sa le acordam dreptul de libera practica. Foarte multe persoane aflate in aceasta situatie vin si se intereseaza ce documente le sunt necesare la obtinerea dreptului de a practica, dar cand afla ca au nevoie si de diploma de bacalaureat, nu doar de aceea de la absolvirea scolii postliceale, dau inapoi. Ultimul astfel de dosar, care va fi respins, este de la un absolvent al scolii postliceale sanitare «Vasile cel Mare» si care nu are diploma de bacalaureat", a precizat Presedintele Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania - Filiala Galati, Daniela Artimof.
          Existenta acestui paradox este permisa chiar de legislatie, deoarece se precizeaza ca incrierea in unele scoli postliceeale sanitare se face si fara diploma de bacalaureat. Dar asta nu inseamna ca si absolvirea ar trebui sa aiba acelasi regim. Si cum nu exista nicio diferenta salariala sau de fisa a postului intre asistentii cu bacul luat si cei fara, nici pacientii nu pot sti pe mana cui isi dau sanatatea.

Articol publicat in Monitorul de Galati - 11 Octombrie 2008


3 Octombrie 2008 :: 565 de asistenti galateni muncesc in strainatate! [-]

          Italia, Spania dar si SUA, Canada ori Australia sunt statele unde aproape 600 de asistenti galateni au plecat, nu doar pentru un salariu mai bun dar si pentru ca acolo sunt respectati si de stat, si de pacienti. Ordinul Asistentilor Medicali si al Moaselor din Romania - Filiala Galati atrage inca o data atentia ca, desi Galatiul nu este inca pe cod rosu din pricina plecarii cadrelor medicale, asa cum sunt judetele din Transilvania, situatia se poate agrava oricand.
          Cei mai multi dintre asistentii medicali siliti de conjunctura de acasa sa plece la munca prin tari straine sunt cei care au terminat studiile cu specializare de generalist sau moasa. In Uniunea Europeana acestea sunt specialitatile recunoscute, igienistii, asistentii farmacisti sau laborantii nefiind acreditati, deoarece acolo unitatile de invatamant au specializare de asistent generalist, iar moasele urmeaza un colegiu special. Indiferent de specializare dar si de ultimele masuri de salarizare, exodul asistentilor continua si, din pacate, pleaca cei mai buni dintre ei. Unii se mai intorc dar altii raman in strainatate.
          "Din Galati, au plecat legal, cu certificate de conformitate obtinute de la Ministerul Sanatatii, 145 de asistenti medicali generalisti. Alti 420 au solicitat la OAMMR Galati si au obtinut autorizatie de libera practica medicala si aviz de buna purtare si de respectare a legislatiei in vigoare pentru plecare la munca in strainatate pe cont propriu. OAMMR Galati certifica absenta culpei profesionale si a acuzatiilor de malpraxis in exercitarea profesiei de asistent medical pe teritoriul Romaniei. Evident ca aceste plecari ale cadrelor specializate trebuie sa ne alarmeze pe toti deoarece este vorba de persoane cu experienta, de care avem nevoie. Sper sa nu ajungem ca alti colegi din judetele vestice sau nordice care au o lipsa atat de acuta de personal, ca nici concedii nu pot sa isi ia in mod obisnuit", a declarat presedintele OAMMR Galati, Daniela Artimof.
          Italia, Spania, Marea Britanie, SUA, Canada, Belgia, Grecia, Irlanda si Australia sunt locurile unde muncesc acum si asistenti medicali galateni. In acest moment sunt inregistrati la OAMMR Galati 4.100 de asistenti medicali din toate specialitatile care isi fac meseria in baza autorizatiei de libera practica medicala.

Articol publicat in Monitorul de Galati - 03 Octombrie 2008


Ziua Internationala a Asistentului Medical 2008 [-]

"In slujba comunitatii si garantand calitatea, asistentii medicali sunt in prima linie a ingrijirilor primare de sanatate"

Nursing Day 2008

Dragi colegi,

          Ingrijirile primare de sanatate sunt din nou o problema importanta in agenda politicilor de sanatate globala, iar asistentii medicali si nursingul deschid calea, asigurand participarea activa a cetatenilor si a comunitatilor in abordarea problemelor de sanatate si accesarea serviciilor de ingrijire.
          Exista intrebarea cu privire la locul asistentilor medicali in cadrul sistemului primar de sanatate.

Daca tu:

x Lucrezi intr-un serviciu de urgenta, centru de sanatate, cabinet de medicina de familie, scoala de nursing, tabara de refugiati, clinica pentru bolile cu transmitere sexuala, in cercetare medicala;
x Discuti cu oamenii despre problemele aferente stilului lor de viata, cum sa se fereasca de boli si infectii, daca sursele lor de apa sunt potabile, despre imunizare si vaccinare;
x Lucrezi cu femei insarcinate, cu cei batrani, sau cu alte grupuri de oameni cu nevoi speciale;
x Supervizezi sau oferi asistenta medicala la domiciliu;
x Activezi in cadrul unei organizatii non-guvernamentale, ce are ca scop dezvoltarea sanatatii pe plan mondial;
x Oferi servicii de sanatate gratuite unor comunitati marginalizate precum cele ale oamenilor strazii sau a prostituatelor

Atunci TU practici ingrijiri primare de sanatate!

Hiroko Minami                                                 Judith A. Oulton
Presedinte ICN                                         Director General ICN

Informatii despre Ziua Mondiala a Sanatatii 2008 :: aici ::

Biografia lui Florence Nightingale :: aici ::


Ziua Mondiala a Sanatatii 2008 [-]
WHO LogoWHO 60
WHO Day 2008

Istoricul OMS in imagini poate fi accesat :: aici ::


Tuberculoza aici, tuberculoza pretutindeni [-]

Ordinul Asistentilor     Medicali si Moaselor - Filiala Galati a organizat, cu prilejul Zilei mondiale de lupta impotriva tuber- culozei, un simpozion cu tema "Tuberculoza aici, tuberculoza pretutindeni", tema stabilita de Orga- nizatia Mondiala a Sanatatii pentru acest an.

      Tuberculoza este o infectie bacteriana spe- cifica, transmisibila, epi- demica, cu o evolutie cro- nica si o larga raspindire in rindul populatiei, care netratata sau incorect tratata are o fatalitate importanta. O treime din populatia lumii sufera de tuberculoza, iar anual se inregistreaza zece milioane de cazuri noi si peste doua milioane de decese, ceea ce face ca tuberculoza sa fie a doua cauza de deces.

      Pe plan mondial se constata o recrudescenta a bolii din cauza deteriorarii starii de sanatate a populatiei in multe zone ale globului din pricina cresterii numarului persoanelor fara locuinte, precum si a numarului de imigranti din tari in care tuberculoza este endemica. La acestea contribuie si pandemia cu HIV/SIDA considerata a fi cel mai favorizant factor de transmitere a tuberculozei, precum si aparitia bacililor tuberculozei rezistenti la tuberculostatice.

      "Mesajul principal pe care dorim sa-l transmitem este acela ca tuberculoza este o boala care se vindeca, tratamentul se asigura gratuit si cele mai bune rezultate se obtin cind el se realizeaza sub directa observatie a personalului medical", a declarat Daniela Artimof, presedinte O.A.M.M.R. Galati.

      Sloganul O.M.S. "Tuberculoza aici, tuberculoza pretutindeni" subliniaza, inca o data, ca lupta este una comuna si ca trebuie sa existe colaborare intre autoritatile comunitare si personalul medical, medici si asistente, pentru ca bacilul Koch se transmite cu mare usurinta, pe calea aerului. In lumea intreaga comunitatile trebuie sa se mobilizeze, alaturi de autoritatile publice, sa faca mai bine cunoscuta boala si sa-i incite pe donatorii publici si privati sa investeasca in lupta contra tuberculozei.

      "In Romania tuberculoza constituie una dintre problemele prioritare de sanatate publica a carei combatere se desfasoara dupa Programul National de Control al Tuberculozei 2001-2005, parte integranta a Programului de Sanatate Publica nr. 1 al Ministerului Sanatatii. Obiectivul major al Programului il constituie oprirea cit mai rapida a raspindirii infectiei si a bolii, aceasta presupunind diagnosticarea cit mai prompta a tuberculozei la o persoana simptomatica si tratarea ei pina la vindecare", a precizat directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica, dr.Costinela Georgescu.
      La simpozion a participat si decanul Facultatii de Medicina din Galati, prof.univ.dr. Aurel Nechita.

      Tuberculoza afecteaza preponderent populatia adulta in cei mai productivi ani ai vietii, direct si indirect, cu serioase consecinte sociale, iar pentru combaterea ei sint necesare resurse financiare serioase. Ieri, in timpul simpozionului organizat de OAMMR Galati, a fost oferita brosura "Impreuna pentru tuberculoza - 10 intrebari si raspunsuri".

Articol preluat din Monitorul de Galati - 24 Martie 2007

Simpozion la Galati [-]

"TUBERCULOZA AICI, TUBERCULOZA PRETUTINDENI"

Simpozion tuberculoza
      Cu prilejul aniver- sarii Zilei Mondiale de lupta impotriva tu- berculozei, Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor Filiala Galati a organizat un simpozion cu tema: "Tuberculoza aici, tuberculoza pretu- tindeni".

      Participantii la ma- nifestare reprezentanti ai Autoritatii Judetene de Sanatate Publica, ai Colegiului Medicilor si ai Spitalului de Boli Pulmonare - au relevat faptul ca lupta impotriva tuberculozei reprezinta o cauza comuna care reclama colaborarea intre factorii cu putere de decizie si personalul medico-sanitar. S-a spus ca este imperativ necesarca autoritatile locale sa se mobilizeze pentru a face mai bine cunoscuta boala.

      Din datele prezentate am retinut ca, in Romania, tuberculoza constituie una dintre problemele prioritare de sanatate publica, fiindu-i dedicat Programul National de Control al Tuberculozei. In anul 2006, incidenta TBC in judetul Galati a fost de 123,14 cazuri noi la 100.000 locuitori, in scadere fata de anul 2005, cand s-au inregistrat 150,04 cazuri la 100.000 de locuitori.

      La 31 decembrie 2006, in evidentele primare ale dispensarelor TBC ramasesera in evidenta 1.119 bolnavi. Incidenta recidivelor (a reimbolnavirilor) este 28,32 cazuri la suta de mii de locuitori. Analiza incidentei bolii arata ca 54,32 la suta din cazuri s-au inregistrat in mediul urban si 45,68 la suta in cel rural.

      In final, participantii au concluzionat ca, in lipsa unor masuri profilactice adecvate, practic oricare persoana poate fi infectata cu bacilul Koch.
Articol publicat in Viata Libera - 24 Martie 2007

Apel umanitar [-]

Claudia       Claudia vrea sa isi vada fetita crescand

Pentru asta are nevoie de transplant hepatic. Urgent!

      Miniona, cu o tunsoare baieteasca, cu ochii migdalati, se asaza si incepe sa depene povestea ei trista, cu final previzibil, dar inca posibil de evitat. Claudia Daniela Nica are 34 de ani, un sot care o iubeste nespus si o fetita de numai trei ani si jumatate. Insa viata lor linistita de familie a fost tulburata acum cateva luni, cand Claudia a fost diagnosticata cu ciroza.

      Era prin 1999 cand starea de rau general a determinat-o sa faca o serie de analize mai amanuntite. A fost atunci depistata cu hepatita cronica de tip B si timp de doi ani a urmat un tratament strict. Numai ca boala a recidivat, iar in martie 2006 a facut hemoragie digestiva severa datorita varicelor esofagiene. Internata la Spitalul de Urgenta din Galati, a fost apoi transferata la Spitalul Fundeni unde verdictul a fost: "ciroza hepatica de etiologie virala decompensata, complicata cu varice esofagiene gradul 4". A facut deja doua bandari variceale, ultima in luna iulie a acestui an.

Speranta vine tot
din strainatate ?

      Nu este istoria unei boli, ci a bolii ei - a unei asistente medicale. Din 1996, a lucrat pentru semeni, a vegheat la capataiul a sute si sute de bolnavi, dar niciodata nu si-a inchipuit ca boala o va determina pe ea sa renunte la meserie. A lucrat cativa ani la Sectia Dermatologie a Spitalului Municipal, apoi la Chirurgie Maxilo-Faciala in cadrul Spitalului de Urgenta Galati. In ultima vreme s-a simtit foarte obosita, iar de la 1 septembrie este "tanara pensionara" cum isi spune, cu tot optimismul de care poate da dovada. Acum, singura ei sansa este transplantul hepatic. In tara, interventia este suportata de la bugetul asigurarilor de sanatate, dar lipsa unei legi a transplantului si haosul din acest sistem inseamna ani multi de asteptare, ce taie considerabil din sansele de supravietuire. S-a inscris pe lunga lista de asteptare, dar speranta ei nu se sprijina pe operatia in tara...

      Cu zambetul pe buze, cu ochii sclipind, ne-a povestit cum a contactat mai multe clinici din lume, din Europa, din Statele Unite ale Americii. Si a primit acelasi raspuns: trebuie bani, multi bani. O clinica din New York i-a transmis costurile aproximative ale interventiei - 230.000 de dolari. Mai aproape, pe continent, operatia costa circa 200.000 de euro. Trebuie doar banii, de restul (inclusiv donator) se ocupa clinica. Dar asta inseamna un efort extraordinar pentru ea, pentru familia ei.

De unde atata banet ?
Un sistem, niste victime...

      Pe de alta parte, acest caz ridica inca o data mari semne de intrebare. Nu numai cei dinafara sistemului sunt victimele lipsurilor de tot felul din Sanatatea romaneasca, dar si cei care lucreazaprin unitatile medicale sunt expusi riscurilor de tot felul. Lipsa manusilor sau mastilor de protectie, de exemplu, cresc exponential riscul de contactare a bolilor transmisibile printre care se numara tuberculoza ori hepatita. In cazul de fata, nimeni nu poate spune cu certitudine daca femeia a contactat sau nu boala de la locul de munca, nimeni nu o poate incadra la boli profesionale. Dar cate alte cadre medicale nu sunt in pericol ?!

      Claudia ramane cu suferinta si neputinta ei. Dar are nevoie de ajutor ca sa isi poata vedea fetita crescand. Ii trebuie bani pentru interventia rapida in strainatate ori un donator compatibil (grupa A2, Rh pozitiv), pentru operatia de trasplant din Romania.

      Primul pas in aceasta directie l-au facut chiar colegii ei, membri ai Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Filiala Galati. Daniela Artimof, presedintele Filialei Galati, ne-a spus ca in afara de banuti, nu pot face mai mult pentru ea, din pacate. O.A.M.M.R. Galati au donat 70 de milioane de lei vechi. Este un inceput in lungul drum pe care il are de parcurs Claudia.

Pentru ea s-au deschis, la Banca Comerciala, trei conturi:
in lei - RO45RNCB0141060516940001,
in euro - RO88RNCB0141060516940003,
in dolari - RO18RNCB0141060516940002.

      Claudia poate fi contactata si la telefoanele 036/104496 sau 0745/334129 (Strada Siderurgistilor, bloc PS1A, apartament 8).

Articol preluat din Viata Libera

Ziua Internationala a Asistentilor Medicali - 12 mai 2007 [-]

"Un mediu inconjurator favorabil practicarii profesiei: calitatea conditiilor de munca = calitatea ingrijirilor acordate pacientului"

Ziua internationala a asistentilor medicali         Ziua Internationala a Asistentilor Medicali este celebrata in lumea intreaga pe data de 12 mai - ziua de nastere a lui Florence Nightingale.
        Pentru a omagia memoria lui Florence Nightingale, nascuta in Anglia la 12 mai 1820, fondatoarea primei scoli laice de asistente medicale din lume, cea care a dat o identitate acestei nobile profesii si a facut ca ea sa fie respectata si valorizata de comunitate, Consiliul International al Asistentilor Medicali, creat la sfarsitul secolului al XIX – lea in 1899 cu sustinerea si gratie muncii desfasurate de Florence Nightingale, a decretat ca ziua ei de nastere sa devina Ziua Internationala a asistentilor medicali din intreaga lume. Vocatia lui Florence Nightingale, pasiunea si tenacitatea cu care a sustinut si a militat pentru instruirea asistentelor medicale, demonstrand necesitatea, dar mai ales, efectele benefice ale acestei profesii, au ridicat-o la statutul de intemeietor al profesiei, de simbol al nobletei acestei profesii de asistent medical.
        Legenda „ Nightingale” si-a lasat amprenta asupra istoriei medicinii, pentru ca ea a popularizat profesia de asistenta medicala, a deschis pentru femei o noua cale de dezvoltare socioprofesionala. Aceasta „legenda”, Florence Nightingale, care continua sa ocupe un loc important in comunitatea internationala a nursingului, a devenit celebra prin ingrijirea bolnavilor si a ranitilor in timpul Razboiului Crimeii (1854 – 1856).
        Ea a fost prima asistenta sefa si prima responsabila de formarea profesionala a colegelor ei, intr-un spital militar. Locul prioritar acordat de Florence Nightingale respectarii igienei (in timpul razboiului) in tratarea si ingrijirea bolnavilor si importantei rolului asistentelor medicale, instruite sa mentina un climat afectiv, favorabil ranitilor si sa raspunda nevoilor fizice si spirituale ale bolnavilor, a reprezentat prima abordare de acest fel din istoria profesiei, ea intelegand cel mai bine cauza suferintelor, dar mai ales, cum se pot alina aceste suferinte.
        Dupa Razboiul Crimeii, a scris peste 200 de carti, rapoarte si monografii pentru dezvoltarea invatamantului pentru profesia de asistent medical, scrieri care raman inca si azi o excelenta sursa de informatii pentru istoria acestei profesii . A fost numita asistenta sefa (Lady Superintendent), intr-un spital general din Londra, fapt fara precedent in istorie. Geniul sau profesional si administrativ a fost recunoscut oficial, cu respect si valorizat de Regina Victoria si de numerosi membri ai guvernului britanic, ea devenind un simbol al sperantei de viata si vindecare pentru ranitii din timpul campaniilor militare. Crezul sau era ca asistentele trebuiau sa se instruiasca foarte bine pentru practica profesionala, dar aceasta sa fie bazata pe o riguroasa pregatire teoretica si astfel, in 1860, infiinteaza prima scoala de asistente medicale din Anglia, specializate in medicina militara, la Spitalul St. Thomas, din Londra.
        Chiar din 1859, Miss Nightingale scria pentru viitorii studenti: „Elementele care constituie un bun nursing ( o buna ingrijire a bolnavilor) sunt cele care fac intelegerea si mentinerea starii de sanatate, mai mult decat a bolii”. Acest gen de filosofie a stabilit influenta profunda a lui Florence Nightingale asupra tehnicii de ingrijire a bolnavilor.         In 1873, „Sistemul de scolarizare Nightingale” pentru formarea asistentelor medicale a fost adoptat si de Statele Unite. In timpul razboiului, a dezvoltat o boala care a lasat-o semiinvalida pentru tot restul vietii sale. A ramas imobilizata la pat timp de 55 de ani. A murit in 1910, la varsta de 90 de ani.

        Opera lui Florence Nightingale ramane pana astazi, o sursa de inspiratie, pentru noi, asistentele medicale. „Noi trebuie sa-i urmam exemplul si sa sensibilizam publicul larg, asupra rolului capital al asistentelor medicale, in realizarea obiectivului fundamental: sanatate pentru toata populatia planetei” declara Doamna Christine Hancock, Presedinta Consiliului International al Asistentilor Medicali si a Fundatiei Internationale Florence Nightingale.
( In 1932, I.C.N si Liga Societatilor Nationale ale Crucii Rosii, au inaugurat Fundatia Internationala, dedicata memoriei lui Florence Nightingale)

        In anul 1899, s-a creat Consiliul International al Asistentilor Medicali (I.C.N.), prima si cea mai importanta organizatie profesionala, care cuprinde azi, organizatiile profesionale ale asistentilor medicali din 129 de tari, printre care si Romania.
        Consiliul isi datoreaza existenta miscarii feministe internationale si reuniunii internationale a femeilor, care a avut loc la Washington in 1894. Cu acest prilej istoric pentru dezvoltarea miscarii feministe in lume, Doamna Bedford – Fenwick, din Regatul Unit, a emis ideea, pentru prima data, a infiintarii unei organizatii internationale, care sa reprezinte asistentele medicale si profesia in lumea intreaga. Creat de asistente pentru asistente, Consiliul s-a infiintat cu scopul obtinerii de ingrijiri de calitate pentru toti oamenii sanatosi si bolnavi, pentru instaurarea unor politici solide de sanatate pentru toti, dezvoltarea unui nivel de instruire profesionala respectat in lume si pentru mentinerea competentei si satisfactiei profesionale a profesionistilor in nursing (a asistentilor).
Misiunea care a fost consfintita acestui Consiliu chiar de la crearea sa ramane si astazi, ameliorarea ingrijirilor de sanatate acordate de asistentele medicale , garantandu - le acestora o buna organizare si informare care sa le permita practicarea profesiei la standardele de calitate cele mai inalte posibile.
Codul Deontologic al Consiliului (I.C.N.) este fundamentul universal pentru o practica etica a ingrijirilor acordate de asistentele medicale.
        Normele, directivele si politicile I.C.N. pentru practicarea profesiei, formarea, gestionarea resurselor umane, cercetarea in profesie, conditiile de instruire si de munca sunt reglementate de I.C.N. si sunt acceptate peste tot in lume ca baza politicilor de sanatate in domeniul profesiei de asistent medical.

Obiectivul fundamental este:
• valorizarea acestei profesii si practicarea ei la cele mai inalte cote de performanta ale menirii sale sociale;

        In 29 martie 2006, la Geneva, Consiliul International al Asistentilor Medicali (I.C.N.) si Fundatia Internationala Florence Nightingale( FIFN) au dezvaluit rezultatele unui studiu de doi ani care a analizat cauzele si consecintele crizei mondiale a asistentilor medicali. Raportul final al ICN si al FIFN, intitulat „ Penuria mondiala de asistente medicale - domenii prioritare de actiune” arata ca astazi, criza mondiala de personal specializat in nursing, care a cuprins sistemele de sanatate din toata lumea, are consecinte grave asupra starii de sanatate a tuturor populatiilor, atat din tarile industrializate cat si din cele in curs de dezvoltare. „Obiectivele de dezvoltare pentru sanatatea Mileniului III, sunt compromise de investitiile insuficiente in resursele umane si prin ineficacitatea de actiune in materie de dezvoltare durabila a specialistilor din nursing”, declara Dr. Hiroko Minami - presedintele ICN si FIFN, in 2006.
        Raportul ICN preconizeaza o serie de ameliorari indispensabile conditiilor de securitate a muncii asistentelor medicale, o revitalizare si o redinamizare a capacitatilor in materie de planificare si de gestionare a resurselor umane in sanatate, o crestere a capacitatilor nationale de a gestiona problemele la nivel local si de a gasi raspunsuri concrete la intrebari tintite, de a institui un mediu fiscal favorabil dezvoltarii mainii de lucru in sanatate, de a ameliora infrastructurile publice: strazi, electricitate, apa potabila, tehnologiile informatiilor si a comunicatiilor.
        Problemele existente in sistemele de sanatate la nivel mondial sunt complexe si solutiile care trebuie gasite in consecinta, sa fie multidimensionale.
Cateva dintre cauzele care au generat penuria mondiala de asistente medicale si migratia masiva a acestora catre tarile puternic industrializate in defavoarea sistemului sanitar national, pe care l-au abandonat, sunt:
• insecuritatea practicarii actului profesional si conditiile inadecvate de munca ( subnormarea si absenta masurilor si echipamentelor de protectia muncii);
• violenta fizica, verbala si psihologica la care sunt supusi asistentii medicali, atat din partea pacientilor, familiilor acestora cat si din partea medicilor cu care lucreaza in echipa medicala;
• salariile insuficiente;
• perspectivele unei cariere profesionale limitate;
• sentimentul lipsei de respect si de devalorizare a asistentilor medicali, la nivel sociopolitic;
• neincrederea in conducerea defectuoasa a ministerului sanatatii;
• neincrederea in perspectivele de rezolvare ale acestor probleme;

        Lipsa satisfactiilor profesionale determina abandonarea acestei profesii.
Expunerea personalului medical la riscurile biologice, cum ar fi: infectarea cu virusul HIV, al hepatitei B si C, numarul mare de imbolnaviri de tuberculoza in randurile asistentilor medicali si trecute sub tacere, constituie un factor de stres profesional, cu impact psihologic negativ asupra calitatii ingrijirilor acordate de acestia.
Climatul de securitate fizica pentru asistentii medicali trebuie insotit si de securitatea psihologica a conditiilor de munca. Boala si factorii de risc potential pentru viata provoaca stres atat pacientilor, familiilor acestora cat si asistentilor medicali care ii ingrijesc pe bolnavi. Stresul emotional extrem la care sunt supusi asistentii medicali, este unul din factorii care exacerbeaza violenta psihologica.
Violenta verbala pe care o suporta asistentii medicali din partea pacientilor sau/ si a medicilor nu trebuie minimalizata in analiza efectelor negative ale conditiilor de munca asupra calitatii ingrijirilor. Securitatea pacientilor este un aspect fundamental al calitatii sistemului de sanatate si al ingrijirilor furnizate de asistentii medicali.
Securitatea conditiilor de munca a asistentilor medicali conduce la securitatea pacientilor.
        Promovarea unei imagini pozitive a personalului de ingrijire si promovarea respectului fata de dreptul la identitate si demnitate al asistentilor medicali constituie un pas spre asigurarea unui climat de securitate profesionala.
Devalorizarea si insecuritatea la locul de munca, insuficienta salarizare genereaza depresii, sentimente de neincredere in fortele proprii si in competentele profesionale, culpabilitate, o accentuata stare de stres si anxietate, efecte negative asupra comunicarii si relatiilor interpersonale, pierderea satisfactiei profesionale si un moral scazut al asistentilor medicali.
Tipurile de violenta fizica, verbala si psihologica la care sunt supusi asistentii medicali sunt distructive si pot fi definite ca „ otrava” climatului de munca, afecteaza grav integritatea si demnitatea acestora, iar asociate cu lipsa masurilor de protectia muncii vor determina si agrava criza de personal calificat de ingrijire, in Romania si in lume.
Traditional, cultura noastra profesionala si mentalitatile sistemului au tolerat si au acoperit absenta masurilor eficiente de protectia muncii, violenta fizica si verbala, uneori chiar hartuirea sexuala, care s-au perpetuat in sistemul medical dar de care nimeni nu indrazneste sa se planga.
De multe ori asistentii medicali au devenit pasivi fata de aceste manifestari, ca si cum ele ar face parte din normalitatea sistemului, abandonarea locului de munca si emigrarea, plini de speranta spre alte tari civilizate, fiind singurele optiuni.

        Pentru a rezolva criza de personal de ingrijire, statele si comunitatea internationala vor trebui sa consimta la eforturi politice si financiare sustinute, sa practice un leadership avansat si sa angajeze actiuni politice fara precedent. Sanatatea trebuie abordata urgent ca o prioritate a politicilor statelor lumii. Responsabilitatea pentru serviciile de ingrijiri de sanatate si prevederile care se refera la ingrijiri sunt la baza oricaror discursuri politice. Dar asumarea responsabilitatii devine dificila cand forta de munca este insuficienta si nemotivata. Este valabil si in cazul asistentilor medicali.

        In Europa, in 2004 s-a infiintat Federatia Europeana a Organizatiilor de Reglementare in Nursing – FEPI, al carei scop fundamental este promovarea sanatatii si securitatii pacientilor si a tuturor cetatenilor Europei.
Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania este membru al FEPI, alaturi de alte organizatii profesionale din 20 de tari. In aceasta organizatie sunt acceptate organizatiile nationale care au rol de reglementare in tara respectiva in profesia de asistent medical, si care inregistreaza profesionistii din domeniu.

        FEPI are sediul la Bruxelles si urmareste ca la nivelul Parlamentului European si al Comisiei Europene reglementarile privind profesia in Uniunea Europeana sa fie in avantajul asistentilor medicali, dar mai ales a pacientului.
Unul dintre obiectivele FEPI este sa impuna standarde comune, competente si reguli de practicare a profesiei similare in toate statele europene, astfel incat pacientii sa beneficieze de ingrijiri de calitate, indiferent de tara in care locuiesc. De asemenea, acest deziderat ia in considerare si faptul ca profesia de asistent medical este una liberala, care se poate practica in orice stat, iar din acest motiv trebuie sa existe o baza comuna pentru toti profesionistii in exercitarea profesiei.
        FEPI colaboreaza permanent cu CEPLIS, Consiliul European al Profesiilor Liberale, organizatie agreata de Parlamentul European, in calitate de consultant.
Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania este parte a proiectului de elaborare a standardelor comune de educatie a asistentilor medicali din Europa. Am ales sa fim parte a acestui proiect pentru ca vocea asistentilor medicali din Romania trebuie sa fie prezenta cand este vorba despre viitorul profesiei. Deocamdata, Codul de Etica si Deontologie al asistentului medical si al moasei din Romania este, alaturi de documente similare din alte sapte state Europene, model pentru elaborarea unui Cod de etica al profesiei pentru toti asistentii medicali de pe continent. Este un semn ca putem contribui la aparitia profesiei de asistent medical european.

        “In sistemul sanitar, asistentul medical are o importanta majora, deoarece 80% din activitatea unui spital este cea de ingrijire. Pe de alta parte, asistentul medical nu are, in acest moment, nici un cuvant de spus in elaborarea si aplicarea politicilor de sanatate, deoarece avem inca de luptat cu mentalitatea potrivit careia medicul este cel care decide totul. OAMMR a reusit sa se impuna, dar nu in masura in care locul si rolul sau sa ajunga la nivelul organizatiilor profesionale similare din Uniunea Europeana” – Din raportul Doamnei Presedinte Liliana Iordache la reuniunea FEPI.

        Cu ocazia Zilei Internationale a Asistentului Medical, asistentii medicali de pretutindeni sunt chemati sa pledeze pentru o politica in domeniu care sa asigure o atentie sporita resurselor umane alocate sanatatii, atat in privinta calificarii angajatilor cat si a numarului acestora.
„Este evident ca un numar adecvat de asistenti medicali este esential pentru rezultatele obtinute in sistemul de sanatate al unui stat. Cresterea numarului asistentilor medicali, dar si imbunatatirea abilitatilor profesionale ale acestora sunt asociate cu o mai mica rata a mortalitatii in randul pacientilor si cu scurtarea duratei de spitalizare, ambele aspecte salvand atat vieti cat si resurse financiare” (Dr. Hiroko Minami, Presedinte al ICN, 2006)

        Sa initiem si sa actionam pentru promovarea unor legi care sa garanteze si sa controleze securitatea conditiilor de munca si care sa recunoasca rolul esential pe care sanatatea si satisfactia profesionala a personalului medical le au in promovarea si mentinerea sanatatii unui popor.
Ingrijirile acordate pacientilor trebuie sa beneficieze de un mediu de munca sigur pentru personalul de ingrijire. Autoritatile guvernamentale competente nu sunt preocupate de colectarea informatiilor precise si la zi asupra incidentelor si accidentelor profesionale, a bolilor care afecteaza personalul medical, nu aloca suficiente fonduri pentru monitorizarea starii de sanatate a profesionistilor din sistem, desi aceste deziderate fac parte din discursul politic al tuturor decidentilor politici.

Sa ne amintim zilnic si sa respectam juramantul de credinta, depus de toti asistentii medicali, la intrarea in profesie:


“In numele Vietii si Onoarei
Jur
Sa-mi exercit profesia cu demnitate,
sa respect fiinta umana si drepturile sale
si sa pastrez secretul profesional.
Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”


LA MULTI ANI SI MULTA SANATATE, DRAGI COLEGI!


ARTIMOF DANIELA
Presedinte OAMMR- Filiala Galati


Arhiva pierduta a fostei Scoli Postliceale Sanitare face iar sute de victime [-]

Arhiva pierduta           Ordinul Asistentilor si Moaselor din Romania (OAMR) - filiala Galati a inaintat ieri un protest oficial la Inspectoratul Scolar Judetean fata de prevederile unui ordin absurd. Aproape 400 de asistenti medicali galateni absolventi ai cursurilor de echivalare din anul 1992, majoritatea avind cam 30 de ani de vechime in activitate, sint pusi din nou in situatia de a scoate pina in 1000 de lei din buzunar si a sustine inca o data examenele de echivalare si totul din cauza pierderii arhivei fostei Scoli Postliceale tinute la Liceul "Dunarea".
          Cataloagele fiind pierdute, un ordin al ministerului de resort vine sa rezolve situatia pe spatele unor oameni care nu au nici o vina ca arhiva s-a pierdut. Este vorba de Ordinul MEdC nr. 760/ 03.04.2007 publicat in M.Of. Partea I, Nr. 305/ 08.05.2007, dat de fostul ministru Mihail Hardau, privind eliberarea actelor de studii postliceale absolventilor cursurilor de echivalare cu durata de un an, in care, la art. 2 alin. 2, se prevede ca “pentru absolventii mentionati la art. 1 pentru care nu exista documente scolare (cataloage, registre matricole etc.) privind parcurgerea cursului de echivalare cu durata de un an, se procedeaza la sustinerea unui examen de reconstituire a situatiilor scolare”.
          Un ordin similar a fost emis si in anul 2005 de catre ministrul Educatiei de atunci, Mircea Miclea. Atunci asistentele galatene, dar si cele din Dolj, Tulcea, Bacau si Buzau, au protestat, iar in cele din urma ordinul a fost atacat in instanta la Sectia Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul Curtii de Apel Craiova, solicitindu-se si obtinindu-se suspendarea si anularea acestuia.
          In ceea ce priveste strict Galatiul, inspectorul scolar general a comunicat asistentilor prin Decizia nr. 1742/16.03. 2005 ca va solicita ministerului de resort sa poata elibera diplomele de absolvire a cursului de echivalare pe baza evidentelor existente si a promis ca va incepe o ancheta menita a-i trage la raspundere pe cei vinovati de pierderea arhivei. Nimeni nu a platit nici pina acum, dupa doi ani, pentru aceasta neglijenta, iar 350 de asistenti sint pusi in aceeasi situatie din 2005.
          "La Galati Scoala Postliceala Sanitara s-a desfiintat, arhiva s-a pierdut, nimeni nu s-a gasit vinovat de acest lucru si asistentii medicali care au absolvit examenul de echivalare in 1992, unii avind acum 50 de ani, sint in situatia de a nu mai sti dupa 30 de ani de munca ce calificare au, daca diploma pe care o au de 15 ani este sau nu mai este valabila. Drept urmare ni s-a comunicat ca fiecare dintre asistentii aflati in aceasta situatie trebuie sa dea inca o data intre 6 si 10 examene la Scoala Postliceala Sanitara Braila, in zilele de 2, 3 si 9 iunie 2007. Cita umilinta si nedreptate trebuie sa mai suportam dupa zeci de ani de munca pentru simpla vina de a fi urmat un liceu sanitar, intr-un regim comunist, in care aceasta era singura forma de pregatire de specialitate in profesia de asistent medical, dupa ce am urmat in postcomunism cursurile unei scoli postliceale de stat de profil, dar la care o conducere neglijenta pierde arhiva?", se intreaba iar, dupa doi ani, presedintele OAMR - filiala Galati, Daniela Artimof.

          Speranta ca ministrul Adomnitei va repara ce a facut Hardau

          Ieri Daniela Artimof a inaintat protestul la Inspectoratul Scolar Judetean. Nu a putut vorbi cu inspectorul general Tania Bogdan, singurul care si-a gasit timp sa o asculte fiind Mitica Dudau, inspector scolar general adjunct.
          "Ne-a promis ca luni va inainta doleanta noastra actualului ministru. Acum e singura noastra speranta", a mai declarat Daniela Artimof. Daca nu vor fi intelese, asistentele victime ale acestei situatii isi vor lua inima in dinti si vor iesi in strada asa cum au facut si acum doi ani.

          "Cine va plati dezonoarea si devalorizarea noastra profesionala, violenta psihologica la care sintem supusi de ministrii incompetenti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, care de cite ori au chef mai dau un ordin prin care ne anuleaza un act de studii emis de acelasi minister, dar inainte de guvernarea lor?" Daniela Artimof, presedinte OAMR Galati.

Articol preluat din Monitorul de Galati - 19 Mai 2007

PROTEST al asistentilor medicali, absolventi ai cursurilor de echivalare - promotia 1992 [-]

          Prin prevederile H.G.R nr. 521/1990, privind organizarea si functionarea invatamantului in Romania, in anul scolar (universitar) 1990/1991 a fost reinfiintat invatamantul postliceal de specialitate, inclusiv pentru domeniul sanitar, cu o durata de 2-3 ani, avand ca finalitate specializarea si titlul profesional de "asistent medical".
          Anterior acestui act normativ, in comunism, formarea personalului mediu sanitar era asigurata prin liceul sanitar cu durata de 5 ani - in perioada 1969 – 1978 si de 4 ani in perioada 1974 - 1994, avand ca finalitate specializarea “sora medicala”, conform prevederilor Legii nr. 28/1978 privind educatia si invatamantul.

          Prin adresa nr. V 40672/1990 Ministerul Sanatatii, Directia de Resurse Umane din Sectorul de Sanatate, informeaza Directiile de Sanatate Publica judetene despre organizarea cursurilor de echivalare a Liceului Sanitar cu nivel de studii postliceale, echivalarea cuprinzand doua componente distincte: cursuri – 320 ore si examen final. Conform aceleiasi adrese cursurile s-au desfasurat la nivelul scolilor postliceale sanitare (care aveau la momentul respectiv dubla subordonare: Ministerul Sanatatii si Ministerul Invatamantului si Stiintei), in spitale si farmacii judetene.
          In judetul Galati cursurile au fost organizate la nivelul Scolii Postliceale Sanitare Galati, iar organizarea, desfasurarea si finalizarea cursului au avut loc in baza metodologiilor elaborate de Ministerul Sanatatii si deMinisterul Invatamantului.

          Cursul de echivalare 1991 -1992 s-a constituit ca forma de scoala postliceala cu durata de 1 an, procesul de invatamant derulandu-se dupa toate rigorile legilor Ministerului Invatamantului (cataloage, prezenta, note si medii incheiate la fiecare disciplina din programa de curs) si s-a finalizat prin sustinerea unui examen de absolvire ce a constat in sustinerea unei probe scrise, pe durata a 3 ore, cu 10 subiecte din toate disciplinele de specialitate parcurse in timpul anului scolar, fiecarui absolvent eliberandu-i-se un “Atestat” conform HGR nr. 609/ 1992 si recunoscut, ca valabilitate, la “Titluri oficiale de calificare de asistent medical”, de Legea 307 din 28/06/2004 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 578 din 30/06/2004, privind exercitarea profesiei de asistent medical si a profesiei de moasa, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania.

          Conform art. 1 din Hotararea Guvernului nr.797/1997, studiile absolventilor liceelor sanitare, incepand cu promotia 1976 pana la promotia 1994 - inclusiv, care au urmat si promovat cursuri cu durata de un an, s-au echivalat cu nivelul studiilor postliceale sanitare.
          La art. 2 din Hotararea de Guvern mentionata, se precizeaza ca, eliberarea diplomei de studii postliceale se face de catre Ministerul Educatiei Nationale prin scolile postliceale sanitare de stat unde s-a sustinut examenul, conform regulamentului privind regimul actelor de studii.
          Urmare HGR 797/1997, absolventii cursurilor de echivalare 1991 – 1992 au primit adeverinte, eliberate de Scoala Postliceala Sanitara Galati, care atesta participarea la cursurile de echivalare si nota obtinuta la examenul de absolvire, adeverinte valabile pana la eliberarea diplomei de absolvire.
          Ordinul M.E.C. nr. 3080/ 19.01.2005 privind eliberarea actelor de studii postliceale absolventilor cursurilor de echivalare cu durata de un an, prevede in art. 6 alin. 1 ca, “Beneficiarii prevederilor art. 1, pentru care nu exista documente scolare (registre scolare, cataloage etc.) privind parcurgerea anului de echivalare, se procedeaza la sustinerea unui examen de reconstituire a situatiei scolare” , situatie in care se afla si absoventii cursurilor de echivalare 1991 – 1992, desfasurate la Scoala Postliceala Sanitara Galati, alaturi de colegi din alte cateva judete din tara (Dolj, Tulcea, Bacau, Buzau, etc.).
          La Galati, Scoala Postliceala Sanitara s-a desfiintat, arhiva s-a pierdut, nimeni nu s-a gasit vinovat de acest lucru si asistentii medicali care au absolvit examenul de echivalare in 1992, unii avand acum 50 de ani, sunt in situatia de a nu mai sti dupa 30 de ani de munca ce calificare au, daca diploma pe care o au de 15 ani este sau nu mai este valabila.

          Constatarea acestei situatii la nivelul judetului Galati a avut loc in urma cercetarii efectuate de reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean, care au inaintat o propunere catre M.E.C. de eliberare a diplomelor pe baza evidentelor existente in ceea ce priveste examenul de absolvire a cursurilor de echivalare, neinsotite de foaia matricola, deoarece pentru completarea acesteia nu mai exista documente scolare - ramanand deschisa problema persoanelor care doresc si foaia matricola - urmand ca Inspectoratul Scolar Judetean impreuna cu Directia Judeteana a Arhivelor Statului sa analizeze imprejurarile pierderii din arhivele Scolii Postliceale Sanitare a documentelor scolare, in vederea luarii masurilor disciplinare impotriva persoanelor care se fac vinovate ( Adresa Nr. 1742/ 16. 03. 2005, semnata de Doamna Inspector Scolar General, Prof. Iuliana Tania Bogdan).

          Urmare Ord. M.Ed.C. nr. 3080/ 19.01.2005 asistentii medicali absolventi ai cursurilor de echivalare cu durata de un an, promotia 1992, au depus dosare la Liceul Dunarea Galati, unde se afla arhiva Scolii Postliceale Sanitare Galati, in vederea eliberarii diplomelor de absolvire a Scolii postliceale sanitare de 1 an., pana la aparitia acestui ordin nefiindu-le eliberate diplomele, conform dispozitiilor HGR 797/ 1997.
          Ordinul mai sus mentionat a fost atacat in instanta, la Sectia Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul Curtii de Apel Craiova de catre asistentii medicali din judetul Dolj, solicitandu-se suspendarea si anularea acestuia. Instanta a acordat castig de cauza asistentilor medicali reclamanti, ordinul semnat de Ministrul Miclea fiind anulat.
          In prezent, a fost elaborat un nou ordin semnat de catre domnul (fost) ministru Mihail Hardau, Ordinul M.Ed.C. nr. 760/ 03.04.2007 publicat in M.Of. Partea I, Nr. 305/ 08.05.2007, privind eliberarea actelor de studii postliceale absolventilor cursurilor de echivalare, cu durata de un an, care in art. 2 alin. 2 prevede ca: “ Pentru absolventii mentionati la art. 1 pentru care nu exista documente scolare (cataloage, registre matricole etc.) privind parcurgerea cursului de echivalare cu durata de un an, se procedeaza la sustinerea unui examen de reconstituire a situatiilor scolare”.
          Instructiunile privind organizarea si desfasurarea examenului, pentru reconstituirea situatiilor scolare sunt prevazute in acest Ordin, absolventii cursului de echivalare ai Scolii Postliceale Sanitare Galati urmand, potrivit art. 3 alin. 2 din Instructiuni, sa sustina aceste examene - intre 6 si 10 la numar in functie de specialitatea absolvita- contra platii unei taxe de examen de 100 RON, la Scoala Postliceala Sanitara Braila, conform unui grafic propus de aceasta unitate de invatamant si aprobat de Inspectoratul Scolar Judetean Braila. Examenul organizat de Inspectoratul Scolar Judetean Braila se va sustine in zilele de 2, 3 si 9 iunie 2007.
          Sustinerea examenului de reconstituire a situatiilor scolare se face cu taxa, stabilita de fiecare unitate de invatamant organizatoare a examenului.
          Consideram ca prevederile mentionate, din Ordinul M.Ed.C. nr. 760 din 03.04.2007 sunt abuzive, cu atat mai mult cu cat, a existat un ordin anterior (Ord. M.E.C. nr. 3080/ 19.01.2005) contestat si anulat, avand acelasi obiect si aceeasi cauza, in conditiile in care asistentii vizati au urmat si promovat aceste cursuri, achitand la momentul respectiv taxele scolare impuse si supunandu-se prevederilor legale necesare obtinerii unei calificari si implicit a unei diplome, prin participarea activa la procesul de invatamant si sustinerea examenului de absolvire, nefiindu-le imputabila neglijenta personalului Scolii Postliceale Sanitare Galati cu privire la responsabilitatea pastrarii si supravegherii arhivei cuprinzand documentele aferente.
          Astfel, aceasta situatie nu poate avea ca rezultat decat scaderea increderii in autoritatea legii, in actele normative elaborate de executiv, in garantarea respectarii unor drepturi fundamentale ale cetatenilor, in puterea doveditoare a documentelor eliberate de institutii importante ale statului, prin care se confera drepturi privind exercitarea unor profesii, cu generarea unei stari de incertitudine profesionala, fara sa mai punem in discutie prejudiciile morale, materiale si profesionale la care suntem supusi dupa 15 ani de la absolvirea unei scoli.

          Cata umilinta si nedreptate trebuie sa mai suportam dupa zeci de ani de munca, pentru simpla vina de a fi urmat un liceu sanitar, intr-un regim comunist in care aceasta era singura forma de pregatire de specialitate in profesia de asistent medical, dupa ce am urmat in postcomunism cursurile unei scoli postliceale de stat de profi, dar la care o conducere neglijenta pierde arhiva si noi trebuie sa repetam examenele ?

          Cine va plati dezonoarea si devalorizarea noastra profesionala, violenta psihologica la care suntem supusi de ministri incompetenti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, care, de cate ori au chef mai dau un ordin, prin care ne anuleaza un act de studii emis de acelasi minister, dar inainte de guvernarea lor? In ce tara traim, daca nu se respecta actele de studii emise de institutii ale statului? Cine ne apara de aceste abuzuri?

PRESEDINTE O.A.M.M.R. GALATI
ARTIMOF DANIELA


Asistentii medicali absolventi ai scolilor postliceale au sanse sa le fie recunoscut titlul de calificare in statele UE [-]
Foarte scurt istoric.
          Documentul cheie al Uniunii Europene care include prevederile legate de libera circulatie a persoanelor in UE este Directiva 2005/36/CE.
Directiva a fost emisa inainte de aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE, astfel incat nu contine, firesc, prevederi referitoare la cele doua state. Dupa aderarea celor doua tari, Consiliul Uniunii Europene a emis un alt document, Directiva 2006/100/CE, care prevede adaptarea anumitor directive din domeniul liberei circulatii a persoanelor special pentru cele doua noi state care au aderat la UE.
          Aceasta Directiva, 2006/100/CE, completeaza practic Directiva 2005/36/CE cu prevederi referitoare si la Romania si Bulgaria. Problema a fost ca Anexa V, lit.j din Directiva 100 prevede includerea in Directiva 36 doar a urmatoarelor diplome pentru profesia de asistent medical generalist, in vederea recunoasterii automate la nivel european:

1. Diploma de absolvire de asistent medical generalist cu studii superioare de scurta durata – forma de pregatire: Universitate

2. Diploma de licenta de asistent medical generalist cu studii superioare de lunga durata – forma de pregatire: Universitate.

          Documentul nu ii ia in calcul practic pe asistentii medicali generalisti absolventi ai Scolilor postliceale. Nivelul de pregatire postliceal este insa cuprins in Legea 307/2004, armonizata cu directivele sectoriale si prevazut si in Directiva 36.

Situatia la zi.
          Tinand cont de aceasta omisiune, Guvernul Romaniei, la initiativa Ministerului Educatiei si Cercetarii a aprobat Memorandumul cu tema: "Libera circulatie a profesiei de asistent medical generalist format prin invatamant postliceal sanitar".
Documentul propune Consiliului UE sa se initieze procedura de completare a Directivei 100 si, implicit a Directivei 36 cu includerea nivelului de pregatire a asistentului medical generalist prin scoala postliceala. La cele doua tipuri de diplome prezentate mai sus se va adauga si:
          Diploma de absolvire de asistent medical generalist cu studii postliceale – forma de pregatire: Scoala postliceala.
          In acest fel Ministerul Sanatatii Publice va putea elibera certificate necesare recunoasterii in celelalte state membre UE a titlurilor de calificare dobandite in Romania si pentru asistentii medicali generalisti absolventi ai Scolilor postliceale.

Descarca textul

Locuri in scoli [-]
          Peste o mie de absolventi de liceu vor putea opta in 2007-2008 pentru locuri gratuite la scolile postliceale sanitare de stat.
          In docuemntul cu caracter consultativ trimis catre Ministerul Sanatatii Publice se precizeaza ca Ministerul Educatiei si Cercetarii va finanta in anul scolar viitor 1075 locuri in invatamantul postliceal sanitar. Locurile au fost repartizate pentru scolile de stat din o serie de judete ale tarii. Oferta Ministerului Educatiei nu acopera specialitatea medicina generala ci specialitati deficitare ca asistent de radiologie (25 locuri), asistent medical de balneo-fiziokinetoterapie si recuperare (200 locuri), asistent medical de igiena si sanatate publica (150 locuri), asistent medical de laborator (125 locuri), asistent medical de farmacie (600 locuri) si asistent pentru ocrotirea persoanelor varstnice (75 locuri).
          Ministerul Sanatatii a fost de acord cu propunerile Ministerului Educatiei, dar cu o serie de precizari si modificari. Astfel, Ministerul Sanatatii a solicitat suplimentarea cu 100 de locuri cel putin a celor 1075 repartizate pentru invatamantul postliceal sanitar. Apoi, a propus redistribuirea locurilor repartizate pentru specialitati, astfel incat sa corespunda nevoilor actuale ale sistemului de sanatate.
          In primul rand s-a solicitat eliminarea locurilor pentru asistenti pentru ocrotirea persoanelor varstnice, in conditiile in care acesti asistenti provin din asistentii generalisti. Apoi, Ministerul Sanatatii a propus distribuirea locurilor pe specialitati astfel: asistent de radiologie (300 locuri), asistent medical de balneo-fiziokinetoterapie si recuperare (200 locuri) , asistent medical de igiena si sanatate publica (150 locuri), asistent medical de laborator (300 locuri), asistent medical de farmacie (225 locuri). In plus, Ministerul Sanatatii a cerut introducerea de clase pentru asistenti de dietetica si nutritie, cu un total de 100 de locuri.
          Reprezentantii Ministerului Sanatatii au propus Ministerului Educatiei si finantarea de la bugetul de stat a cel putin 500 de locuri pentru asistenti generalisti.

Descarca textul

In atentia tuturor asistentilor medicali [-]

          Legea nr. 307 din 28/06/2004 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 578 din 30/06/2004, privind exercitarea profesiei de asistent medical si a profesiei de moasa, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania prevede la:
          Art. 8 - Controlul si supravegherea profesiei de asistent medical si a profesiei de moasa se realizeaza de Ministerul Sanatatii si de Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, denumite in continuare autoritati competente romane.
          Art. 9 - Profesia de asistent medical si, respectiv, profesia de moasa se pot exercita de catre persoanele prevazute la Art. 1din lege, care indeplinesc urmatoarele conditii:
          a) sunt posesoare ale unui titlu oficial de calificare de asistent medical, prevazut in anexa nr. 1, pentru profesia de asistent medical, respectiv sunt posesoare ale unui titlu oficial de calificare de moasa, prevazut in anexa nr. 2, pentru profesia de moasa;
          b) sunt apte, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei;
          c) sunt autorizate de catre Ministerul Sanatatii;
          d) nu au fost condamnate definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii in imprejurari legate de exercitarea profesiei sau persoanele pentru care a intervenit reabilitarea.
          Art. 10 - (1) Autorizarea exercitarii profesiei de asistent medical si autorizarea exercitarii profesiei de moasa pe teritoriul Romaniei se fac conform reglementarilor privind inscrierea in Registrul Unic national al asistentilor medicali si moaselor, elaborate de Ministerul Sanatatii, in colaborare cu Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania.
(2) Autorizatia de libera practica se acorda de catre Ministerul Sanatatii, pe baza urmatoarelor acte:
a) titlurile oficiale de calificare in profesia de asistent medical si, respectiv, titlurile oficiale de calificare in profesia de moasa, prevazute de prezenta lege;
b) certificatul de cazier judiciar;
c) certificatul de sanatate fizica si psihica;
d) avizul Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania.
          Art. 14 - (1) In cazul in care un asistent medical sau o moasa isi intrerupe activitatea profesionala pe o perioada mai mare de 5 ani, Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania va reatesta competenta profesionala a acestora, in vederea reluarii activitatii.
          Art. 15 - Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, prin presedintele filialei respective, este in drept sa sesizeze, dupa caz, organele judiciare sau autoritatile competente, pentru urmarirea si trimiterea in judecata a persoanelor care isi atribuie sau care intrebuinteaza fara drept titlul ori calitatea de asistent medical sau de moasa ori care practica profesia in mod nelegal.
          Art. 43 - (2) Calitatea de membru al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania se pierde pe durata suspendarii sau in caz de retragere a dreptului de exercitare a profesiei de asistent medical sau a profesiei de moasa.
(3) Calitatea de membru este dovedita prin certificatul de membru al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, care se elibereaza la inscriere.
          Art. 45 - (1) Membrii Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania au, printre altele, urmatoarele obligatii:
          a) sa respecte reglementarile legale privind exercitarea profesiei;
          b) sa respecte Statutul Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, Codul de etica si deontologie al asistentului medical si al moasei din Romania, hotararile organelor de conducere ale Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania si regulamentele profesiei; sa rezolve sarcinile ce le-au fost incredintate in calitate de membri sau reprezentanti ai Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania;
          (2) In vederea cresterii gradului de pregatire profesionala, asistentii medicali si moasele sunt obligati sa efectueze cursuri de pregatire si alte forme de educatie continua creditate. La cumularea numarului de credite stabilit in acest sens de catre Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania se iau in calcul programele, precum si celelalte forme de educatie continua avizate de catre acesta.
          (3) Asistentilor medicali si moaselor care nu realizeaza, pe parcursul a 3 ani, numarul minim de credite stabilit de Consiliul National al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, li se poate suspenda dreptul de libera practica, pana la realizarea numarului de credite respectiv.
          Art. 58- (1) Membrii Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania care incalca normele de exercitare a profesiei si nu respecta Codul de etica si deontologie al asistentului medical si al moasei din Romania raspund disciplinar, in functie de gravitatea abaterii, si li se va aplica una dintre urmatoarele sanctiuni:
          a) mustrare;
          b) avertisment;
          c) suspendarea temporara a calitatii de membru al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania;
          d) retragerea calitatii de membru al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania si propunerea catre Ministerul Sanatatii de anulare a autorizatiei de libera practica a profesiei pentru o perioada limitata sau definitiv.
          Art. 83 din Legea nr. 95 din 14/04/2006, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 372 din 28/04/2006, prevede in: CAPITOLUL VI

                Rolul si obligatiile asistentei medicale primare in sistemul sanitar

          Obligatiile personalului si cabinetelor de medicina de familie se reglementeaza prin acte normative, dupa cum urmeaza:
          a) obligatiile de etica si deontologie profesionala - prin legile si codurile de deontologie profesionala care guverneaza exercitarea profesiilor reglementate in sistemul sanitar;
          b) obligatiile privind sanatatea publica - conform reglementarilor legale in vigoare si dispozitiilor autoritatilor de sanatate publica;
          c) obligatiile fata de sistemul asigurarilor sociale de sanatate - prin contractul-cadru, normele anuale de aplicare si contractele cu casele de asigurari;
          d) obligatiile privind relatiile de munca - prin contractul de munca anual la nivel de ramura sanitara si contractele individuale/colective de munca ale angajatilor, precum si prin alte prevederi legale speciale;
          e) obligatiile fata de pacienti - prin indeplinirea prevederilor specifice din actele normative prevazute la lit. a) si c), precum si din legislatia privind drepturile pacientului;
          f) obligatiile privind managementul evidentei medicale primare si a informatiei medicale gestionate - prin reglementarile legale in vigoare;
          g) obligatiile privind protectia mediului si gestionarea deseurilor rezultate din activitatea medicala - prin reglementarile legale in vigoare;
          h) obligatia de educatie/formare continua si de dezvoltare profesionala a resurselor umane din asistenta medicala primara - prin reglementarile legale in vigoare.
          Art. 167 din Legea nr. 95 din 14/04/2006, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 372 din 28/04/2006, prevede:
          (4) Spitalele au obligatia sa desfasoare activitatea de educatie medicala si cercetare (EMC) pentru medici, asistenti medicali si alt personal. Costurile acestor activitati sunt suportate de personalul beneficiar. Spitalul clinic poate suporta astfel de costuri, in conditiile alocarilor bugetare.

          Ordinul nr. 880 din 18 iulie 2006 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Autoritatilor de Sanatate Publica judetene prevede la:
(3) In domeniul serviciilor medicale:

          1.Compartimentul asistenta comunitara si inregistrare/evaluare asistenti medicali care are, printre altele, urmatoarele atributii:
          d) inregistreaza asistentii medicali, comunitari, moasele, in colaborare cu Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, in Registrul Unic National;
          e) elibereaza autorizatia de libera practica pentru asistenti medicali si moase;
          f) asigura informarea asistentilor medicali, comunitari si moaselor asupra legislatiei din domeniul profesiei, normelor de etica si deontologie profesionala, in colaborare cu Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania;
          k) participa la activitatile profesionale si la manifestarile organizate de Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania;

          2. Compartimentul asistenta medicala ambulatorie care are, printre altele, urmatoarele atributii:
          e)monitorizeaza modul in care personalul din cabinetele medicilor de familie si din ambulatoriul de specialitate respecta obligatiile reglementate prin acte normative, referitoare la:
          1.etica profesionala si deontologia medicala;
          2. educatia/formarea continua si dezvoltarea profesionala a resurselor umane din asistenta medicala primara si de specialitate din ambulatoriu;

          Statutul O.A.M.M.R., publicat in Monitorul Oficial Partea I, nr.1276 din 30.12.2004 care reglementeaza desfasurarea activitatii organizatiei prevede, printre altele, urmatoarele:

          Art.13 – Pierderea calitatii de membru al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania intervine in una din urmatoarele situatii:
          - prin retragerea din organizatie, la cerere; cererea de retragere va fi aprobata de Consiliul judetean al filialei O.A.M.M.R. in conditiile in care respectivul membru si-a achitat toate obligatiile financiare ce decurg din calitatea de membru. In aceasta situatie O.A.M.M.R. isi rezerva dreptul de a refuza eliberarea avizului pentru obtinerea autorizatiei de libera practica, sau, dupa caz, dreptul de a refuza reavizarea autorizatiei de libera practica;
          - prin retragerea calitatii de membru al O.A.M.M.R. in conditiile stipulate de Legea 307/2004, de prezentul Statut, de Regulament, precum si de Codul de etica si deontologie profesionala al asistentului medical si moasei;
          Art.14 (1) Pierderea calitatii de membru are drept consecinta decaderea din drepturile avute in calitate de membru al O.A.M.M.R.
          Art.15
          (1) Suspendarea calitatii de membru al O.A.M.M.R. intervine in una din urmatoarele situatii:
          - intreruperea exercitarii profesiei in situatia in care, din motive obiective, membrii O.A.M.M.R. intrerup exercitarea profesiei pe o durata de peste 5 ani in conditiile stipulate de prezentul Statut;
          - prin decizia Consiliului National al O.A.M.M.R. de suspendare temporara a calitatii de membru al O.A.M.M.R., in conditiile stipulate de Legea 307/2004, de prezentul Statut, de Regulament, precum si de Codul de etica si deontologie profesionala al asistentului medical si moasei;
          - prin nerealizarea pe parcursul a trei ani a numarului de credite stabilit de catre Consiliul National al OAMMR conform art. 45 alin. (3) din Legea 307/2004;
          (2) Suspendarea din calitatea de membru al O.A.M.M.R. are drept consecinta decaderea din drepturile si obligatiile avute in calitate de membru al O.A.M.M.R.
          Art. 66 (2) Cotizatia de membru al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania se incaseaza lunar, de la fiecare asistent medical sau moasa pe statul de plata si va fi in cuantum de 1% din valoarea salariului de incadrare, conform hotararii Consiliului National si se va vira in contul Filialei OAMMR Galati, al carui cod IBAN este: RO52CECEGL0137RON0133002, deschis la Sucursala Judeteana C.E.C Galati, iar Codul Fiscal este 15633647.
          Art.68
          (1) Neplata cotizatiei de catre membrii O.A.M.M.R. timp de 90 de zile atrage atentionarea scrisa de catre Biroul Consiliului si sanctionarea cu suspendarea din calitatea de membru pana la plata cotizatiei aferente.

          Totalizarea punctajului profesional se face o data la 3 ani, pentru perioada de activitate 01. 01. 2004 – 31. 12. 2006 ( prima evaluare a inceput la 01 ianuarie 2007 si se va incheia la 30 iunie 2007 ), punctajul fiind de 50 de credite pentru 2004 si cate 30 credite/an, pentru 2005 si 2006.
          Pentru anul 2007 sunt necesare 30 de credite, care vor fi evaluate in ianuarie 2008.

          Obligativitatea realizarii creditelor se refera la perioada exercitarii profesiei ( perioada efectiv muncita).

          Termenul limita pentru evaluarea creditelor, pentru perioada 2004 - 2006 si de prezentare la OAMMR Galati pentru primirea adeverintei de credite si pentru vizarea Autorizatiei de Libera Practica Medicala ESTE 30 iunie 2007!

          Asistentilor medicali care NU respecta legislatia in vigoare, le vom retrage calitatea de membru OAMMR si vom propune Ministerului Sanatatii suspendarea dreptului lor de libera practica, incepand cu data de 07. 07. 2007, conform art. 58 din Legea 307/2004, pana la conformarea acestora la legile in vigoare!

          Asistentii medicali care, din diferite motive ( angajati dupa data de 01. 01. 2004, concedii pre si postnatale si de ingrijire a copilului, concedii de boala – mai mult de 6 luni intr-un an calendaristic, concedii fara plata, somaj, etc) nu trebuie sa totalizeze 110 credite, se vor prezenta la OAMMR Galati, in perioada 02. 07 – 06. 07 2007, cu:
          • Autorizatia de Libera Practica Medicala in original;
          • copie dupa cartea de munca pentru evidentierea clara a perioadei efectiv muncite;
          • copie dupa diploma scolii sanitare de specialitate absolvite;
          • alte acte care sa dovedeasca intreruperea activitatii (boala, somaj, etc), pentru calcularea numarului corespunzator de credite;
          • ultima chitanta pentru plata cotizatiei de membru OAMMR (valabil pentru cei carora nu li se retine cotizatia pe statul de plata, conform legii);
          • adeverinta de salariu pentru calcularea cotizatiei restante;

Acestia vor primi adeverinta care sa ateste efectuarea numarului minim de credite stabilit de Consiliul National al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, pe care o vor depune in copie la CJAS Galati.

          Sunt vizati doar asistentii medicali care, pana la aceasta data, nu au ridicat de la OAMMR Galati adeverinta cu creditele efectuate pentru perioada 01. 01. 2004 – 31. 12. 2006! Aceasta situatie o vom inainta si Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Galati, pentru ca Autorizatia de Libera Practica Medicala valabila si vizata de OAMMR este obligatorie pentru acreditarea personalului medical.

Scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii [-]

          Conferinta Nationala editia a III-a 2007 a fost marcata de un eveniment tragic, moartea unui coleg, asistent medical, pe data de 2 octombrie, in hotelul din Gura Humorului in care au fost cazati participantii la conferinta. Colegul se numea Biro Cezar, lucra ca asistent medical la Spitalul Penitenciar Rahova, era casatorit si tata a unui baiat de 24 de ani. Despre eforturile pe care le-au facut colegii pentru a-l salva si despre modul in care a raspuns sistemul sanitar cererilor repetate de interventie, cititi in Scrisoarea deschisa.
          Scrisoarea deschisa a fost elaborata in timpul Conferintei si a fost semnata din partea OAMMR de Presedintele Liliana Iordache, din partea Federatiei Sanitas din Romania de Presedintele Marius Petcu si, de asemenea, de toti participantii la Conferinta.

Scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii

          Asistentii medicali din Romania condamna public, deschis si fara nici un fel de rezerve modul in care Ministerul Sanatatii si autoritatile judetene din Romania realizeaza managementul sistemului medical.
          De 15 ani incercam sa facem fata provocarilor din sistemul medical, generate de lipsurile acute si de bun simt in ceea ce priveste medicamentele si aparatura medicala iar astazi, pe data de 2 octombrie 2007 am inregistrat cel mai mare esec in lupta noastra cu aceste lipsuri. Un coleg a murit in mijlocul a peste 200 de asistenti medicali, care au luptat in zadar pentru a-i salva viata. Au luptat cu mainile goale, deoarece toate apelurile de ajutor trimise catre serviciile de ambulanta si catre spitalele de urgenta au primit raspuns foarte tarziu sau, mai penibil si inacceptabil pentru Romania anului 2007, au raspuns apelurilor cu trusele de interventie aproape goale.
          Colegul nostru, Biro Cezar, asistent medical sef la Spitalul Penitenciar Rahova era delegat al filialei OAMMR Bucuresti si participa la a III-a Conferinta Nationala a Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, organizata la Gura Humorului. Pe 2 octombrie, in jurul orelor 20.00 acesta a lesinat, moment in care colegul sau de camera a anuntat evenimentul la serviciul urgenta 112, cu diagnostic prezumtiv de stop cardio-respirator. Ambulanta din Spitalul Gura Humorului, cu sediul in vecinatatea hotelului in care erau cazati participantii la conferinta a sosit dupa 40 de minute, fara medic, cu tub de oxigen gol si cu o trusa medicala simbolic dotata si total neadecvata diagnosticului comunicat, din care lipseau: adrenalina, laringoscop, sonda de intubatie, atropina, pipa, sonde I.O.T., defibrilator si solutie perfuza¬bila.
          Asistenta medicala de pe ambulanta a facut cel putin cinci drumuri la spital pentru a aduce pungi cu solutie perfuzabila, fiole cu adrenalina si materiale necesare pentru intubatie, timp in care a solicitat dispeceratului din Suceava o alta ambulanta, cu medic si dotata cu materiale specifice efectuarii manevrelor de resuscitare. Dupa multe insistente, medicul coordonator a acceptat si a dirijat o alta ambulanta care a sosit dupa 1 ora si 40 de minute de la intamplare. In toata aceasta perioada colegii nostri prezenti la conferinta au facut manevre de resuscitare, dar lipsa medicatiei si a aparaturii a facut imposibila salvarea vietii colegului nostru.
          Cu siguranta, acest coleg a ajutat sute de oameni de-a lungul carierei sale, iar rasplata a fost „o moarte cu zile” cauzata de lipsurile materiale si deficientele de organizare din sistemul medical romanesc. In locul colegului nostru putea fi orice alt roman, condamnat sa moara intr-o tara in care, desi reforma sanitara dureaza de 15 ani, rezultatele se vad doar pe hartie si in cadrul intalnirilor in care aplaudam rapoarte bine scrise despre imbunatatirea managementului sistemului sanitar.
          Dureros pentru noi, asistentii medicali este ca, de 15 ani vorbim despre necesitatea de a ne perfectiona profesio- nal, elaboram standarde inalte de practica profesionala, facem eforturi pentru a ne alinia legislatia din domeniu la cea europeana, si chiar am reusit acest lucru, participam la conferinte internationale cu lucrari de nota zece, in timp ce, in cele mai multe unitati medicale din Romania nu avem minimul necesar pentru a ne exercita profesia.
Starea actuala de lucruri ne pune pe noi, asistentii medi¬cali intr-o situatie dificila si de inferioritate fata de pacientii carora trebuie sa le explicam ca, desi avem cunostintele necesare pentru a-i ajuta, nu avem minimul necesar de conditii de munca. Noi suntem cei care le transmitem pacientilor aceste informatii umilitoare, si tot noi suntem cei care, de multe ori, stam cu capul plecat in fata lor. Fara sa avem nici o vina, decat aceea ca nu ne parasim tara pentru a lucra in alte state.
          In situatia in care Ministerul Sanatatii si autoritatile din Romania sunt interesate, putem pune la dispozitie relatari obiective ale intregului cosmar pe care l-am trait alaturi de colegul nostru, decedat din ghinionul de a nu fi fost, in momentul respectiv, intr-un oras in care exista un spital universitar, sau macar dotat cu minimul necesar pentru a fi ajutat. Tragem un semnal de alarma si avertizam autoritatile din Romania ca nu ne mai putem asuma responsabilitatile impuse de profesie, in conditiile in care suntem obligati sa ne exercitam profesia cu mainile goale.
          Nu mai putem spune ca suntem pe ultima suta de metri, nu mai putem pretinde ca suntem in ceasul al 12-lea. Aceste termene au trecut de mult timp, si afirmam cu toata convingerea si responsabilitatea ca suntem pe marginea unui colaps. Suntem deja asezati la masa, nu a tratativelor, ci a discutiilor serioase si urgente despre starea sistemului de sanatate din Romania, si va invitam sa luati loc alaturi de noi.

          Colegul nostru avea copii, familie, parinti si prieteni. Va invitam sa intrati in pielea lor pentru cateva secunde. Daca simtiti revolta, furie si, mai ales nevoia de a parasi urgent aceasta tara, atunci inseamna ca nu este totul pierdut.

Semnatari:
Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania
Federatia Sanitas din Romania
Participantii la Conferinta Nationala OAMMR


Rezolutia Conferintei Nationale OAMMR 2007 [-]

          La a III-a editie a Conferintei Nationale OAMMR au participat peste 200 de asistenti medicali, reprezentand toate filialele teritoriale din Romania, si invitati. In cadrul Conferintei au fost prezentate 15 lucrari, elaborate de asistenti medicali. Organizatorii evenimentului au solicitat participantilor sa completeze un mini chestionar, care a cuprins cinci intrebari referitoare la tema Conferintei, Profesia de asistent medical si profesia de moasa – profesii liberale.
          Din analiza raspunsurilor rezulta ca peste 90% dintre participanti au auzit, din diverse surse, de conceptul de profesie liberala. Peste 60% dintre respondeti spun ca s-au gandit sa isi deschida un cabinet de practica independenta, desi aproape jumatate dintre acestia considera ca in acest moment pacientii nu au suficienta incredere in asistentii medicali din Romania, pentru a apela la serviciile asistentilor medicali liber profesionisti. Printre calitatile pe care trebuie sa le aiba un asistent medical pentru a practica independent, dintre cele cinci calitati prezente in chestionar cel mai des au fost mentionate pregatirea profesionala foarte buna, capacitatea de a inspira incredere pacientului si capacitatea de a fi un bun manager.
          La finalul Conferintei au fost formulate Rezolutia Conferintei OAMMR, si o Scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii

Conferinta Nationala OAMMR
Editia a III-a
Gura Humorului 2-5 octombrie 2007

          Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania avertizeaza Guvernul Romaniei, respectiv Ministerul Sanatatii ca actuala stare de lucruri din sistemul sanitar din Romania este un pericol la adresa sigurantei si securitatii pacientilor. OAMMR, ca organizatie de reglementare, nu poate garanta ca membrii organizatiei isi desfasoara activitatea la standardele cel putin minime europene, pe care OAMMR le impune, din cauza conditiilor de munca si a managementului defectuos al sistemului sanitar din Romania. In actualul sistem de sanatate asistentii medicali nu isi pot exercita practic profesia pentru care s-au pregatit, si nu pot pune in practica cunostintele acumulate prin participarea la educatia medicala continua. Solicitam institutiilor mai sus mentionate sa deschida un dialog real, interesat si responsabil cu organizatiile care reprezinta profesia de asistent medical, deoarece acestea cunosc cel mai bine realitatile din sistem, confruntandu-se zi de zi cu proble¬mele sistemului. Asistentii medicali reprezinta peste 60% din personalul angajat in sistemul medical din Romania, iar o reforma a sistemului de sanatate reala este incompleta fara aportul si fara consultarea asistentilor medicali.

Croatia FEPI

          In situatia in care conditiile de munca din sistemul sanitar nu se vor schimba, in sensul apararii sigurantei pacientului, si in sensul in care sa permita asistentilor medicali sa isi exercite profesia in conditii normale, membrii OAMMR nu isi vor mai asuma riscul de a oferi servicii de ingrijire pacientilor, daca nu au la dispozitie aparatura si materialele necesare. Aceste lipsuri sunt un atentat la viata pacientilor, iar asistentii me¬di¬cali nu vor continua sa practice profesia cu riscul de a-si pierde dreptul de libera practica.

          Certificatul statutului profesional, obligatoriu pentru toti asistentii medicali din 17 state din Europa si Statele Unite ale Americii au fost reprezentate la a treia Conferinta Internationala a Federatiei Europene a organizatiilor de reglementare a profesiei de asistent medical, FEPI, organizata in septembrie in Croatia. Conferinta a permis reprezentantilor asistentilor medicali sa vorbeasca deschis despre problemele pe care le au in reglementarea profesiei in tarile lor. In acelasi timp, a fost si un prilej pentru reprezentatii Directoratului General pentru piata muncii din cadrul Comisiei Europene, pentru cei ai Consiliului European al profesiilor liberale si pentru reprezentantii organizatiilor pacientilor din Europa sa prezinte noutatile legislative la nivel european in acest domeniu, ca si punctele de vedere referitoare la profesia de asistent medical.

          Cele mai aprinse dezbateri au fost legate de nevoia asistentului medical de a fi protejat in relatia cu pacientul, de a i se asigura conditii de munca adecvate, astfel incat sa se poata ridica la nivelul standardelor solicitate de exercitarea profesiei. De asemenea, participantii au fost de acord ca trebuie sa existe o colaborare mai buna intre organizatiile de reglementare si mediul universitar, astfel incat profesionistii din sistem sa stabileasca ce trebuie sa invete un viitor asistent medical, si nu cadrele universitare care nu au experienta in acest domeniu.

Croatia FEPI

          Reprezentantii FEPI au readus in discutie necesitatea existentei si implementarii in toate statele Europei a Certificatului statutului profesional, un document care sa cuprinda toate datele profesionale ale asistentului medical si care sa permita organizatiilor de reglementare din orice stat al Europei sa analizeze pregatirea si traseul profesional al unui asistent medi¬cal. De asemenea, tot ca obligatoriu de implementat in statele Europene va fi si Codul de etica si de conduita al asistentului medical, document elaborat de FEPI, si care va fi prezentat in fata Comisie de Sanatate a Comisie Europene. La elaborarea acestui document a luat parte si OAMMR, prin presedintele organizatiei, Liliana Iordache.

          In a doua zi a Conferintei au fost organizate trei grupuri de lucru: pe reglementarea profesiei pe piata muncii, pe recunoasterea calificarilor profesionale, si pe educatie si competente. Printre altele, reprezentantii Italiei, ai Suediei, Marii Britanii au remarcat multitudinea modelelor de diplome si certificate care sunt emise de autoritatile din Romania, si au solicitat ca situatia sa fie clarificata, astfel incat asistentii medicali romani sa nu intampine probleme daca doresc sa lucreze intr-un stat european. OAMMR va trimite o scrisoare deschisa in acest sens Ministerului Educatiei, Ministerului Sanatatii si Guvernului Romaniei. De asemenea, OAMMR a solicitat fiecarei organizatii de reglementare din Europa participante la conferinta sa elaboreze si sa transmita OAMMR un formular care sa mentioneze care sunt informatiile pe care le solicita asistentilor medicali din Romania in momentul in care solicita sa lucreze in tarile respective.
          La a treia Conferinta FEPI au participat este 250 de asistenti medicali, printre care si 11 asistenti medicali din Romania. OAMMR este membru al FEPI de la inceputul anului trecut.

Croatia FEPI

LONDRA:: Asistentele pot decide daca un bolnav mai trebuie resuscitat [-]

          Decizia resuscitarii in cazul pacientilor care nu mai au multe sanse de a supravietui tine si de hotararea asistentelor medicale, nu doar a medicilor, conform noului cod de procedura elaborat in Marea Britanie Conform Consiliului de Resuscitare, "The Resuscitation Council", din Anglia, doar in cinci la suta din cazurile care au necesitat resuscitare acest lucru a meritat sa fie facut. In rest, nu a fost decat o noua incercare si mai dureroasa pentru a aduce pacientul la viata.
          Pledarea in fata unei morti demne a condus in Anglia la o decizie, pe cat se pare, mai apropiata de etica unei morti care sa nu fie private de o anumita vrednicie. In acest sens, "British Medical Association" (BMA), impreuna cu "Royal College of Nursing" si cu "Resuscitation Council", au elaborat un nou cod de procedura medicala prin care asistentele medicale experimentate pot lua decizia ca pacientii sa fie resuscitati sau nu. Aceasta masura, foarte importanta, la care biserica sau alte asociatii pentru apararea dreptului omului au ridicat o serie de nemultumiri, era luata pana acum doar de catre medici.
          Asociatia Pacientilor a apreciat respectiva initiativa, deoarece asistentele cunosc mult mai bine decat doctorii nevoile si dorintele pacientilor. Conform Consiliului de Resuscitare, "The Resuscitation Council", din Anglia, doar in cinci la suta din cazurile care au necesitat resuscitare acest lucru a meritat sa fie facut, in rest, nu a fost decat o noua incercare si mai dureroasa pentru a aduce pacientul la viata. Totusi, pentru a preveni erorile in luarea acestei decizii, BBC News il citeaza pe seful BMA in privinta eticii, dr. Vivienne Nathanson, care arata ca, totusi, problema ramane deschisa deoarece in cazul unui stop cardiac, resuscitarea ar trebui facuta daca nu exista o informare foarte buna in ceea ce priveste trecutul incidentului.
         Totodata, arata BBC News, oamenii, in general, au o parere gresita despre resuscitare, aceasta fiind mult mai dureroasa. De asemenea, noul cod vine cu cateva precizari in cazul pacientilor muribunzi care nu pot sa-si exprime dorinta de a muri mai repede, iar medicii, respectiv asistentele medicale, trebuie sa ia marea decizie. Una peste alta, moartea nu ar trebui prelungita dincolo de limita fireasca, deoarece produce chinuri suplimentare si o imagine dizgratioasa a unui om care, in fapt, nu mai este, deja, om. Intr-adevar, moartea ar trebui sa fie confortabila si nu trebuie ca altcineva sa decida cand un pacient sa-si dea sfarsitul obstesc.

Articol publicat pe site-ul OAMMR Iasi - 29 Octombrie 2007

Protocol de colaborare intre Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania si Federatia SANITAS [-]

          Reprezentantii Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR) si ai Federatiei SANITAS au incheiat la data de 4 decembrie - 2007, la Predeal, un protocol de colaborare. Documentul a fost semnat de Liliana Iordache, presedintele OAMMR, si Marius Petcu, presedintele Federatiei SANITAS.
Colaborare OAMMR - SANITAS
          Potrivit protocolului, cele doua parti recunosc "importanta unui dialog constructiv, in spiritul respectului si sprijinului reciproc" si declara ca doresc sa contribuie "la realizarea unui consens cat mai larg la nivel national si international in sprijinul continuarii proceselor de reforma in domeniul medical".
          Documentul prevede ca "relatiile de conlucrare dintre parti se bazeaza pe conceptele de parteneriat, respect reciproc si buna credinta in procesul de implementare a intereselor lor specifice", iar "hotararile rezultate din PROTOCOL se adopta prin consens, in conditii de transparenta".
          Conducerile OAMMR si Federatiei SANITAS se vor intalni periodic pentru a pune la punct tactici si strategii de actiune privind profesiile de asistent medical si moasa. De asemenea, cele doua organizatii se vor sustine si promova reciproc in actiunile "cu caracter social (meeting-uri, manifestatii etc.) si profesional (conferinte, simpozioane, mese rotunde, seminarii etc.". Colaborarea OAMMR – SANITAS se va reflecta si in plan legislativ prin elaborarea, promovarea si sustinerea, la nivelul institutiilor statului, a unor modificari comune legislative si a initiativelor proprii privind domeniul sanatatii si exercitarea profesiei.
          Pe de alta parte, cele doua organizatii isi vor transmite reciproc evolutia profesionala a membrilor, situatiile de nedemnitate si de incompatibilitate profesionala a acestora. Medierea neintelegerilor sau conflictelor se va realiza la nivelul organizatiilor centrale, reprezentate de ambele parti.
          "Protocolul semnat astazi este binevenit si era mai mult decat necesar. El oficializeaza, ca sa spun asa, o colaborare care exista de mult timp intre Ordin si Federatia SANITAS. Reunite, organizatiile noastre vor actiona mult mai eficient pentru apararea drepturilor sociale si profesionale ale asistentilor medicali", a declarat Liliana Iordache, presedintele OAMMR.
          Protocolul de colaborare mai prevede: conferinte de presa si comunicate de presa comune; publicarea de articole in Buletinele Informative ale partilor; schimb de publicatii; accesul la bibliotecile si colectiile de materiale informative detinute de parti.

Deschide-ti inima. Sunt la fel ca tine! [-]

          Astfel se intituleaza Campania Nationala impotriva discriminarii persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA. Organizatorii acestei campanii, la Tecuci, au fost: Colegiul Medicilor Galati, Ordinului Asistentilor medicali si Moaselor din Galati reprezentat de Presedinte - Daniela Artimof, Spitalul "Anton Cincu" din Tecuci cu sprijinul Primariei Tecuci, Autoritatea de Sanatate Publica Galati, reprezentata de doctor Costinela Georgescu-director executiv adjunct- si Inspectoratului Judetean Galati. "Simpozionul acesta si actiunile de acest gen sunt pentru preventia contaminarii cu virusul HIV", a declarat, Dragos Teodoru, directorul Spitalului "Anton Cincu".

          De ce sa ne temem de o persoana infectata cu HIV?

          Nu avem motive deoarece virusul HIV nu se transmite prin aer, atingere sau orice relationare sociala cu persoanele infectate. Nu suntem in pericol sa ne infectam si totusi refuzam sa ne deschidem sufletul si mintea fata de persoanele afectate de aceasta maladie. Pentru un bolnav cu HIV/SIDA, intoleranta si discriminarea semenilor sunt mult mai greu de suportat decat boala insasi.

          Cum se transmite HIV/SIDA?

          Acest virus se poate transmite prin contact sexual neprotejat, de aceea medicii recomanda folosirea prezervativelor. Este usor transmisibil prin contact direct intre sangele unei persoane sanatoase cu sangele unei persoane infectate, transfuzii de sange sau produse de sange infectate, utilizarea obiectelor ascutite, taioase sau intepatoare murdare de sange infectat. De la mama infectata la fat, se poate transmite, in timpul sarcinii, la nastere sau prin alaptare.

          Prevenirea infectarii cu virusul HIV/SIDA

          Specialistii recomanda, mai ales tinerei generatii, amanarea inceperii vietii sexuale, sau, daca deja si-au inceput-o, sa aiba o relatie, cu un partener neinfectat, bazata pe fidelitate, in caz contrar sa foloseasca prezervativul la fiecare contact sexual. Un alt sfat este evitarea contactului cu sangele oricarei persoane. Virusul HIV, se mai poate transmite prin imprumutarea de obiecte taioase gen forfecute, aparate de ras etc., de aceea nu sunt recomandate astfel de schimburi si nici frecventarea saloanelor de cosmetica.

          Conducerea spitalului ”Anton Cincu” a desfasurat o serie de actiuni in scolile si liceele din Tecuci. In cadrul acestei Campanii Nationale de prevenire a contaminarii cu virusul HIV/SIDA, conducerea spitalului municipal, a dezbatut acest fenomen cu care se confrunta multi bolnavi, in scolile si liceele din oras. Pe langa aceste dezbateri, adolescentii au primit sfaturi, explicatii si pliante referitoare la HIV/SIDA. "Actiunile vor continua, se vor imparti pliante cu indicatii pentru prevenirea infectarii cu virusul HIV", a subliniat directorul spitalului, Dragos Teodoru.
Articol publicat pe site-ul Ziarului Semnal - 1 Decembrie 2007

La Multi Ani de 8 Martie! [-]
8 Martie

Daca sunteti privite cu incantarea pe care o trezesc doar florile,
Daca sunteti cautate, cum numai strainul ratacit in neguri, stie a cauta o margine luminata de sat,
Daca sunteti asteptate cu nerabdarea copilului, ce urmeaza sa paseasca-n odaia, unde-i bradul mult visat,
Daca pe umarul vostru s-a lasat fruntea unui barbat cu increderea pe care pasarea o are in aripile sale,
Daca de pe gura voastra a fost sorbit sarutul cu setea pe care ti-o da pustiul,
Daca sunteti cunoscute dupa pasi,
Daca sunteti imbratisate cu un zambet,
Si daca plecati inchise intr-o lacrima,
Atunci sunteti fericite!

Toata viata sa va fie ca o primavara inflorita, plina de caldura si iubire!

Si sa fiti fericite !
DANIELA ARTIMOFSite gazduit de Romarg.ro         221970 vizitatori  --© 2007 O.A.M.G.M.A.M.R. Galati--   Get Firefox!